Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Előnyük a sokoldalúság

Igen sokoldalúak a Szegedi BC versenyzői. A fő sportáguk ugyan az ökölvívás – erre utal az egyesület neve, a Boksz Club is –, ám emellett kick-boxban szintén értek el remek eredményeket az utóbbi időben.
Fotó: Karnok Csaba
Gál László irányításával több mint negyvenen készülnek és izzadnak rendszeresen az újszegedi sportcsarnok egyik edzőtermében. Két óra kőkemény tréning – nincsenek irigylésre méltó helyzetben a bokszolók. A tanítványok közül a nők és a kadettek idén már szerepeltek világeseményen, nem is akárhogyan.

– Kovács Mária a +86 kg-ban kanadai, török és orosz versenyzőt legyőzve nyert aranyérmet az oroszországi női boksz vb-n. Fölénye és sikere annyira meggyőző volt, hogy egyedül csak az észak-amerikaival öklözte végig a három menetet, a másik kettőt a második menetben döntő fölény miatt leléptették. Szuknai Zsuzsa pedig egy igen népes, tizenhat sportolót felvonultató mezőnyben végzett az 57 kg-ban a harmadik helyen. Mindketten szegediek, ám a Pécsi VSK-Szeged nevű vegyes csapat színeiben érték el ezt az eredményt. A kadett ob-n is akadt siker: ott Kakuszi Tibor győzött – sorolta a tréner a dicsőséglistát.

És itt még nem volt vége: a szegedi kick-box országos bajnokság döntőjében Oltványi Dávid és Gerebecz József is első lett, így készülhet a szintén szegedi vb-re. De Gállal edz a békéscsabai Varga Balázs, aki pedig kiütötte a szegediek nehézsúlyú favoritját, Meiszter Gábort.

– A sokoldalúság ellenére természetesen az ökölvívás az első, de ha például két világesemény nem üti egymást, akkor természetesen van lehetőség arra, hogy a tanítványok kipróbálják magukat a másik sportágban is. Az csak jó nekem és a klubnak is, ha több helyen sikeresek, több fórumon forog a nevük, az egyesület neve. Amatőrök és profik egyaránt velem készülnek. A kick-box oktatásában, a rúgások elsajátításában pedig nagy segítségemre van az egykori sokszoros világelső, Tóth István – jegyezte meg Gál.

Az ökölvívás népszerűségét bizonyítja, hogy most már felvehető tantárgy a testnevelési főiskolán: itt húszan járnak rendszeresen az edzésekre. A következő olimpián, Pekingben pedig a női szakág is bemutatkozik.

– Szerdán, csütörtökön és pénteken 17 órától edzünk az újszegedi sportcsarnokban. Most éppen versenyekre készülünk, a férfi ökölvívó és a kick-box vb-n egyaránt szeretnénk érmet szerezni. Ilyenkor a tréningeken a bemelegítés után ugrálókötelezés, kesztyűzés jön, a gyorsítás, majd iskolázás, a technika csiszolása sok-sok ütéssel. Alapozásnál háttérbe szorul a kesztyű, előkerül a futócipő és a medicinlabda is – tudatta végül Gál, hogy az élet a bokszolóknál sem leányálom, és nem mindig az „élesítésről" szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Cremonával kezdenek

Közel tízórás buszút után érkezett meg a szlovéniai Kranjba, a LEN-kupa második selejtezőjének… Tovább olvasom