Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Elriasztott százmilliók

Megvonta támogatását, összesen 550 millió forintját az OTP Bank Rt. és a Mol Rt. a hazai utánpótlás labdarúgásból. Csongrád megyében 25 iskolát és 41 egyesületet érint a pénzmegvonás.
Fotó: Gyenes Kálmán
Óriási öröm, megtiszteltetés, siker volt még 2004 októberében, hogy két komoly hazai vállalkozás, az OTP Bank Rt. és a Mol Rt. úgy gondolta, jelentős összeggel támogatja a magyar foci utánpótlását, a Bozsik-akadémiát. Jogosan hihettük azt, hogy végre megoldódott a fiatalok képzésének anyagi háttere, kérdése, és elkezdődhetett az a munka, amelynek a vége újra komoly nemzetközi klub-, illetve válogatott siker lehet.

Az álom eddig tartott. Kis hazánk jelenlegi focihelyzete igen kusza – bár szövetségi kapitányunk már van –, az egyszer szent. De erről éppen azok tehetnek legkevésbé, akiktől most megvonták a támogatást, a két cég által együtt biztosított 550 millió forintot. Most bárki jöhet azzal, hogy más országokban ennyit költ például egy klub a saját bázisára, de akkor is nagy szó, és hála érte, hogy az OTP és a Mol másfél évig áldozott a fociutánpótlásra.

– Tragédia! Másodszor állt meg a program, és gyanítom, nagyon nehéz lesz újra mellécsalogatni bárkit is. Ugyanis 2002-ben megkezdődött a Bozsik-akadémia, majd megállt, és szépen lassan elsorvadt, mivel nem kapta meg a támogatást. Ellentmondásos, hogy a szponzoráció megszűnt, de a versenykiírás szerint a megyei I. osztályban, illetve afelett kötelező az érintett U7-es, U9-es és U11-es korosztályokban csapatot indítani.

Akadémiai számok

Nézzük a Bozsik-akadémia Csongrád megyei részleteit számokban! A szakemberek száma, instruktor: 2; alközpontvezető: 4; női instruktor: 1; kisebbségi instruktor: 1; edző: 35. Iskolák, csapatok, egyesületek száma: 25 iskola, 41 egyesület, utóbbiakban 853 focista (U7: 46, U9: 303, U11: 504).
Az adatsorban említett 41 egyesület utazási költségként egyenként évi nyolcvanezer forintot kapott, a 41 edző pedig személyenként 30 ezer forintot nyolc hónapon keresztül. Ha mindezt összeadjuk, 13,12 millió forint jön ki, ennyitől esik el a megye.

Vajon ki foglalkozik majd így a gyerekekkel? Szerintem becsületből az edzők nyolcvan százaléka folytatja, de hogy meddig, azt nem tudni – nyilatkozta Lóczi István, a Bozsik-akadémia egyik megyei instruktora.
– El vagyok keseredve. Teljesen mindegy, kik állnak az MLSZ élén, vagy hogy milyen beállítottságúak, milyen a hajszínük, vagy a nemük. Az utánpótlást – amely a Bozsik-akadémia révén végre ismét felébredt Csipkerózsika-álmából – mindenkinek egyformán fontosnak kellene tekintenie. Meg kellene becsülni a sportágon kívüli támogatókat, nem pedig elriasztani. A gyerek szeret játszani, és nem érdekli, nem érti, milyen harcok folynak fent. Végre érezhettük a megbecsülést, de most mérhetetlenül csalódott vagyok. Ha nem teremtjük meg a feltételeket, akkor hiába várjuk, hiába csábítjuk le a pályákra a tömegeket – mondta a másik megyei instruktor, Kolozsvári János.

Azért még bízhatnak a szakemberek a jövőben: az OTP és a Mol által kiadott közleményben ott van az a bizonyos „egyelőre nem támogatja" szóösszetétel, ami sok mindent jelenthet. Például azt, hogy mégsem végleges a két cég szakítása a magyar utánpótlásfocival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vastaps járt Makón

A Karcag legyőzését (3–0) követően vastaps kíséretében vonult az öltözőbe a Makó csapata. A… Tovább olvasom