Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Elszánt hősök a Maty-éren

Elszánt, megfontolt szegedi kenusok edzettek tegnap délelőtt a Maty-éri olimpiai vízicentrumban. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzői – akiket edzőjük, Vécsi Viktor igazi hősöknek tart – egyelőre még csak a munkára koncentrálnak.
Kenusokhoz jöttünk, mégis kajakosokkal találkozunk először. Az egykori edzőt, Király Zoltánt – becsületes nevén Gigit – el sem lehet kerülni, lévén a Maty-éri olimpiai vízicentrum bejáratánál ő a biztonsági őr. Nem marcona, inkább kedves, nem utasító, inkább kérő. Egy kis pletykálkodás után arra kér, tegyem látható helyre a Visitor feliratú kártyát, csak így mozoghatok a létesítményben. Beljebb pedig elém kerül Sevilla időmérőkirálya, a válogatott melegvízi edzőtáborban remeklő Gyökös Lajos is. Éppen befejezte a délelőtti penzumot, a hétfő hajnali hazaérkezés után ez volt az első mozgása, afféle rávezető könnyed kajakozás.

– Hétfőtől már jön a központi edzőtábor Dunavarsányban, mégpedig három hétig – tudatja velem, mi is lesz a programja a közeljövőben.

A Maty-éri céltorony tövében aztán megtalálom Vécsi Viktort, a kenusok mesterét – esetleg főnökét, ki hogy hívja a csapatból –, valamint pihegő versenyzőit. Megtudom, egy kétezer méteres időmérésen túl vannak, még hátravan egy, meg a levezető háromezer méteres futás vagy kondizás.

A jó bemelegítés. Fürdök (balról), Lédeczi, Horváth és Vajda még a parton. Fotók: Frank Yvette
A jó bemelegítés. Fürdök (balról), Lédeczi, Horváth és Vajda még a parton.
Fotók: Frank Yvette

- Lassan útra kész a stáb, sorban el is indulnak, majd egymás mögött, félperces időközökkel elstartolnak a céltoronytól a Bajai út felé. Elöl Tóth László, az EDF Démász- Szegedi VE kajakos masters versenyzője, aztán a fiatal kenusok, Lédeczi Péter, Ződi László, Molnár Tamás, Makai Tibor, a végén a rutin, Horváth Gábor, Fürdök Gábor, Vajda Attila sorrendben.

A mester, Vécsi figyel.
A mester, Vécsi figyel.

– Fociztunk, és az Achilles-inamból leszakadt egy izomrost – tudtam meg, miért is van a borult, kissé szeles időben nagykabátban lévő edző bal lába mezítláb. Szó se róla, szépen lilul az a balos, de ha esetleg nem venném észre a lábfejen a bajt, segítene a fadarabbal megemelt sarkú sportcipő látványa. – A horvátországi edzőtáborban az első tíz nap nem volt ideális, de a szememben minden tanítvány hős: szó nélkül végeztek el mindent – utalt még Vécsi a rogotini hetekre, majd kiderült: a kenusok már nem terveznek Szegedtől, a Maty-értől távoli edzőtábort.

Horváth a szokásos horvát mezben.
Horváth a szokásos horvát mezben.

A kétezer métert lassan befejezik a sportolók, kikötnek a parton, a hajókat kiemelik, majd a tárolóba viszik. Az olimpiai bajnok Vajda Attila egy kis vidámságot visz a dologba, egy horgászbotot meglátva leül mellé, majd kifog egy néhány dekás kárászt, és azzal ijesztgeti a neki háttal álló Vécsit.

Vajda vidám, de elszánt.
Vajda vidám, de elszánt.

– Szoktam én is horgászni, de inkább nyáron, amikor meleg van. A botjaim a hangárban vannak – mondta Vajda, majd pólót cserélt, és a súlyzórészleg felé indult. Azt még nem tudta, az ő ideje a legjobb, de például Horváth és Fürdök is különösen jó eredménnyel zárta a távot. A súlyzóknál kötött még ki egyébként Makai, Kiss Gergő és Ződi, míg a többiek nekiindultak a betoncsíknak.

– Meddig kell futni?
– 1500 méterig és vissza.
– Nem elég csak oda?
– De, neked, Horikám, elég csak oda.

Ez a párbeszéd Vécsi és Horváth között zajlott. Nem maradt ki tehát az edzésből a poén sem, de az egész csapatra inkább a megfontoltság, az elszántság volt jellemző. Csak így lehetnek az elszánt hősökből győztesek.

Olvasóink írták

 • 3. timeja 2010. március 31. 19:47
  „TUTI!
  NEM BAJ HOGY A PICK NEK SEMMI KÖZE A KENUHOZ!?”
 • 2. TUTI 2010. március 31. 16:07
  „HAJRA MAGYAROK!!!!
  PICK SZEGED!!! :)”
 • 1. Szurkoló 2010. március 31. 14:05
  „Hajrá, Fiúk, nagyon drukkolunk nektek idén is!

  Tisztelt Újságíró Úr, én a szegedi kajakosok felkészüléséről is szívesen olvasnék! Hol tart Gyökös, Bozsik, Csamangó és Sík?

  Tisztelettel,

  Sz.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: most a Bayernnek kedvezett a hajrá

Az 1999-es BL-döntő után 2010-ben a Bayernnek kedvezett a hajrá a Manchester United ellen: Olic a… Tovább olvasom