Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Eredményes munka folyik a Szeged BC-ben

Igen eredményes évet zárt a Szegedi Boksz Club. Gál László vezetésével a hazai és a nemzetközi porondon is érmek sokaságát nyerték az öklözők – legyen felnőtt- vagy utánpótlásversenyről szó. 2006-ra főleg az ezüstérmekből jutott több.
Szuknai Zsuzsanna így örült a tizedik ob-címének. Fotó: Gyenes Kálmán
Sokoldalúság. Ez a jellemzője a Szeged BC versenyzőinek. Akik nemcsak saját sportágukban, az ökölvívásban érnek el már évek óta országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket, hanem kick-boxban is.

– A két sportág tökéletesen segíti egymást. A versenyzési lehetőségek tágulnak általuk, és szerencsére olyan tanítványok vannak a közelemben, akik élvezik az ember-ember elleni csatát, szeretnek a ringben vagy a páston harcolni. Ráadásul saját maguknak is kiváló pszichés felkészítés a boksz után kick-boxban szerepelni, hiszen amíg az ökölvívásban napi egy meccs van, addig a másik sportágban akár több terhelést is kapnak naponta. Szerintem fontos, hogy először a kéz-, aztán a lábtechnikát sajátítsák el, utóbbiban sokat segít Lehoczky Csaba és Papp Róbert is – elemezte a két sportág egymáshoz viszonyított helyzetét az SZBC edzője, Gál László.

Jól emlékezhetünk még a tavalyi, szegedi kick-box vb-re, amelyen Szuknai Zsuzsanna aranyérmet szerzett. Nos, ezúttal is ő volt a full-contact szakág legeredményesebbje, hiszen a portugáliai Európa-bajnokságon csak a döntőben kapott ki az orosz Andrejevától. Ráadásul itthon olyan rekord tulajdonosa, amellyel rajta kívül csak egy nyíregyházi öklöző rendelkezik.

Lisszabontól Bajáig

A Szeged BC idei eredményei időrendi sorrendben. Kick-box Eb (Lisszabon, Portugália), full-contact, 54 kg: 3. Oltványi Dávid, 56 kg: 2. Szuknai Zsuzsanna. Női ökölvívó ob (Nyíregyháza), 46 kg: 5. Kovács Ildikó, 54 kg: 6. Fodor Fiorella, 57 kg: 1. Szuknai, 86 kg: 1. Kovács Mária. Kadett ökölvívó ob (Nagykanizsa), 70 kg: 5. Őze Attila, 75 kg: 1. Kakuszi Tibor. Junior ökölvívó ob (Sárospatak), 75 kg: 3. Kakuszi. Női boksz vb (Új-Delhi), 57 kg: 5. Szuknai, 86 kg: 2. Kovács. Férfi ökölvívó ob (Baja), 54 kg: 2. Oltványi.

– Amióta Magyarországon amatőr országos bajnokság létezik, azóta Szuknai mindet megnyerte saját súlycsoportjában. Zsuzsi most érte el a tizedik elsőségét. Ha már rekordoknál tartunk, érdemes Kovács Máriát is szóba hozni, hiszen ő a világ legeredményesebb női bokszolója. Két vb-arany, két vb-ezüst, három Eb-arany és egy Eb-ezüst a mérlege – méltatta a jelenleg még pécsi színekben versenyző, de Szegeden élő és készülő tanítványát Gál. Ha a hírek igazak, a klub azon van, hogy jövőre már szegedi színekben szerezze a medálokat.

A tréner nem szeret panaszkodni. Ám amikor az idei év összegzésére kértem, egy kicsit elszomorodott.
– Az esztendő most főleg az ezüstérmekről szólt. Pontozás szempontjából ugyanis ránk járt a rúd. Aki ismer, az tudja, nem vagyok elfogult, de Szuknainak a kick-box Eb-n, Kovácsnak a boksz vb-n, míg Oltványinak a hazai ob-n vettek el kissé furcsa körülmények közepette egy-egy aranyat. Jövőre a hibákat ki kell küszöbölni, ebben pedig óriásit jelent az elnök, Dobó László munkája. Általa több viadalra juthat el több versenyzőnk. És ez főleg az utánpótlás miatt fontos. A 17 éves Kakuszi Tibor például 2006-ban a kadett ob-t megnyerte, majd a junior magyar bajnokságon harmadik lett. Ritkaság, amit tett, egyúttal hatalmas reménységünk is – mondta végül Gál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy légiriadó hozta össze őket

December 29-én a Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna keretén belül rendezik meg a Baróti… Tovább olvasom