Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Érmet nyerne a 12 román játékost foglalkoztató Csanádpalota

Három fordulóval a vége előtt három pont a hátránya a Csanádpalota megyeegyes labdarúgócsapatának a listavezetőhöz képest. A klub mindenképpen érmet szeretne nyerni, bár sokan támadják őket amiatt, hogy a csapat több mint fele román labdarúgókból áll.
Burian – Piue, Tambor, Pavel, Cotuna, Siclovan, Corbu, Lakatos, Vladan, Halász, Szellelki.

Ezzel a kezdőcsapattal lépett pályára a Csanádpalota megyeegyes csapata a Tápé elleni rangadón május 4-én. Szokatlan, hogy a tizenegy futballista közül tíz román állampolgárságú, mindössze Halász Mátyás a kivétel.

A Csanádpalota 2009-ben nyerte meg a megyekettőt, és jutott fel. Már akkor is játszottak légiósok az együttesben – nem csoda, hiszen a 3012 fős város légvonalban kevesebb mint 2 kilométerre fekszik a román határtól. Cost és Preduti neve lehet ismerős abból az időszakból, később pedig Savin, Bimbo, Ureche, Sas vagy a tréner, Erdei Viorel nevét jegyezhettük meg. Olyan azonban, hogy szinte a teljes kezdőcsapatot románok alkossák, csak a tavaszi szezontól fordul elő.

– Nem vagyunk egyszerű eset – kezdte Molnár László, a Csanádpalota vezetőedzője.

Egy Lakatos Rudolf (15) elleni szabálytalanság után tört ki a balhé néhány hete a HFC II.–Csanádpalota meccsen. Fotó: Tóth Zsolt
Egy Lakatos Rudolf (15) elleni szabálytalanság után tört ki a balhé néhány hete a HFC II.–Csanádpalota meccsen.
Fotó: Tóth Zsolt

– Tudom, hogy szokatlan, ha egy megyei csapat keretében 12 román játékos szerepel, de nemcsak szidni kell minket, hanem azt is meg kell nézni, hogy miért kerültünk ilyen helyzetbe. Az utánpótlásunkból a legjobbakat elviszik, és most van egy lyukas évfolyamunk is, így belőlük nem tudunk építkezni. Azért igazoltunk román futballistákat, mert muszáj volt, hasonló képességű játékosokat nem találtunk a megyében. Lehet őket bántani, de velük a csapat ott van a bajnokság közvetlen élmezőnyében, amelyre korábban nem volt példa – ezt nekik is köszönhetjük. Azon pedig érdemes elgondolkodni, hogy miért képes többet edzeni egy román, mint egy magyar játékos, miért látszik rajtuk az akarat, az alázat, a hazai játékosok pedig miért morzsolódnak le azelőtt, hogy a felnőttek között is bizonyítanának – mondta a vezetőedző.

Változás előtt

– A magyar futball egyik legnagyobb problémája a légiósok számának szabályozása – mondta érdeklődésünkre Nógrádi Tibor, az MLSZ Csongrád megyei területi igazgatóságának vezetője. – Jelenleg az Európai Unió országaiból bárki pályára léphet a magyar bajnokságokban, nincs létszámbeli korlátozás – mivel Románia is uniós ország, nem lehet szabályozni a labdarúgók számát. Az Unión kívülről érkező játékosok közül viszont egyszerre csak három lehet a pályán. Az MLSZ egyik legfontosabb terve a közeljövőben az, hogy az NB II alatti bajnokságokban megoldja ezt a kérdést, és így kizárólag magyar futballisták szerepeljenek az alacsonyabb osztályokban – tette hozzá Nógrádi Tibor.

A trénernek segítsége is van, Lakatos Rudolf edzőként dolgozik mellette. A romániai szakember fia, ifjabb Lakatos Rudolf is a Csanádpalotában játszik, ahol a szakmai utasítások, a taktikai megbeszélések két nyelven, románul és magyarul zajlanak.

– A csapaton belül nincs gond ebből a helyzetből, a játékosok elfogadják, hogy nem a nemzetiség számít, hanem az, hogy ki hogyan teljesít. A légiósaink nem zsoldosok, nem azért járnak át hozzánk, mert esetleg ezért juttatást kapnak, hanem mert szeretnek futballozni. A Kisteleken játszott, érdekes körülmények között elért 3–3-as döntetlen után például többen elsírták magukat – mondta.

A tréner a szezonban már nem ülhet le a kispadra, hiszen a HFC II. elleni idegenbeli meccsen őt és Lakatos Rudolfot is a lelátóra küldték
a játékvezető inzultálásáért. Molnárt június 30-áig, Lakatost pedig október 15-éig tiltották el minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.
– Az egész abból indult, hogy edzőtársam fiát lerúgták a vásárhelyiek, és a játékvezető nem ítélt semmit

– emiatt ment fel a pumpa bennünk. Nem szeretném részletezni, így maradjunk annyiban, nem teljesen az történt, amit a játékvezető a jegyzőkönyvben leírt, ezt jeleztem is a szövetségnél. Jogos a büntetés, de túl súlyosnak érzem az eltiltás mértékét, mert bár valóban mondtam olyat, amely nem futballpályára való, tettlegesség nem történt – fogalmazott.
A Csanádpalota három fordulóval a bajnokság vége előtt az 55 pontjával a harmadik, mindössze három ponttal lemaradva a listavezető Algyő mögött. Van tehát még esélyük a bajnoki címre, de néhány rossz meccsel a hatodik helyig is visszacsúszhatnak.

– Az őszi szezon végén hetedikek voltunk, ám mivel jól sikerült megerősíteni a keretet, tavasszal már nagyobb céljaink lehettek. A bajnoki cím csak álom, ahhoz az kell, hogy az előttünk lévő két csapat, az Algyő és a Tápé egyaránt hibázzon. Ha aranyat nyernénk, jöhetne az osztályozó, és elkezdhetnénk vizsgálni a feljutás lehetőségét. Egyelőre azonban maradjunk annyiban: ha sikerül érmet nyernünk, az a város labdarúgásában a legutóbbi harminc év legnagyobb sikere lesz – tette hozzá.

12 egy tucat

A Csanádpalota felnőttcsapatában tavasszal 21 labdarúgó lépett pályára, közülük 12 román állampolgárságú. Francisc Szellelki 2010 augusztusa, Sebastian Cotuna, Lakatos Rudolf, Claudiu-Sergiu Luculescu, Dan-Stefan Piue, Calin Siclovan és Vicentio-Florin Vladan 2012 augusztusa, míg Rafael Burian, Adrian-Vasile Corbu, Viorel-Liviu Gabor, Flavius-Florin Pavel és Daniel-Teodor Tambor idén március óta az együttes igazolt játékosa. Őket kilenc magyar játékos egészíti ki, többnyire szó szerint kiegészítő emberként, ők Bóna Zsolt, Borbély Tamás, Erdélyi Mátyás, Halász Mátyás, Hajdu Gábor, Kapitány Gergő, Szikszai Zoltán, Trényi Tamás és Veréb Tamás.

Olvasóink írták

  • 1. imre57 2013. május 16. 22:40
    „<moderálva> köszönjük”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapusháború hétfőn

Több mint hetven kapus regisztrált, a várható végleges létszám pedig biztosan eléri a hatvan főt a… Tovább olvasom