Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Erőemelés, ahol nem fontos a kockás has

A 21 éves szegedi Csáki Ádám a juniorok –100 kilogrammos súlycsoportjában a második helyen végzett a szlovákiai Pozsonyban rendezett erőemelő-világbajnokságon.
Súlyemelőként kezdte a sportolást, a méltán ismert Oláh Imre csoportjának tagja volt, majd Patonai Gergő unszolására kötött ki az erőemelésnél. Csáki Ádám (21) döntését utólag igazolta a szlovákiai Pozsonyban elért junior világbajnoki második hely a –100 kilogrammos mezőnyben.

– Az erőemelés statikus mozgás, a súlyemelés dinamikus, ráadásul utóbbi olimpiai szám – ezek a legfontosabb különbségek a két sportág között. Én az erőemelés fekvenyomó részét csinálom, mert a gerincem nem bírta a további szakágakat, így a guggolásból, valamint a felhúzásból álló részeket – mesélte Csáki Ádám.

Huszonnégy ország legjobbjai indultak a pozsonyi eseményen, és a szegedi erőemelőnek a saját súlyában is népes mezőnnyel kellett szembesülnie.

Vb-ezüstérem után cél az Eb-csúcs. Csáki Ádám a pozsonyi sikert követően már a márciusi versenyre készül. Fotó: Frank Yvette
Vb-ezüstérem után cél az Eb-csúcs. Csáki Ádám a pozsonyi sikert követően már a márciusi versenyre készül.
Fotó: Frank Yvette

– Három csoportra osztottak bennünket: én az A jelűben szerepeltem, és ez már tévéközvetítést ért, hiszen ez volt a legjobbak mezőnye. Először meg kellett adnom a kezdő súlyt, amely nálam inkább biztonsági nyomás: olyan, amelyet az edzésen is simán meg tudok csinálni. Egy gyakorlatra egy percem van, maga a nyomás nagyjából tíz másodperc onnantól, hogy leemelem az állványról, ráengedem a mellkasomra, kinyomom, majd visszateszem a rudat és rajta a tárcsákat. Három kísérletem van minden súlyban, és a kezdő súly után még kétszer emelhetek a kilókon. A 175 kilogrammal kezdtem, 190 kg-mal folytattam, majd 205 kg-ra emeltem, és azt is megcsináltam, de a szervezők nem fogadták el a gyakorlatot, mert szerintük szabálytalan volt. Megjegyzem, egy szlovák előzött meg Szlovákiában... Nem foglalkoztam vele, inkább örültem a második helynek. Mindössze négy hetet készülhettem a vb-re, mert sérülés akadályozott, de az edzőmmel, Balázs Lajossal elégedettek lehettünk. A következő feladat az Európa-bajnokság március végén, egyelőre nem tudom még, hol. Az biztos, hogy a junior mezőnyben, ebben a súlyban Eb-csúcsot szeretnék emelni, amely 207,5 kg – vélte Csáki, aki klub nélküli versenyzőként készül.
Mint minden súlycsoportos sportágban, az erőemelésben is fontos eszköz a mérleg – de nem Csáki Ádám számára.

– Nem nagyon szoktam figyelni a testsúlyomra, nem is kell. Nem fontos, hogy kockás hasam legyen, eszek, amit megkívánok. Általában 97 kg körül van a versenysúlyom, azaz a százas határt bőven tudom tartani. Ha hízok is, maximum 101-102 kg-ig. Még három és fél évem van ebben a korcsoportban, meglehet a nagy álom, a vb-cím. Sajnos a sportág hazai helyzete nem túl rózsás, egy csomó pénzt beleöltem, és egyedül Gajda Zoltánék támogatnak azzal, hogy a Fit Worldben edzhetek. Kíváncsi vagyok, ha olimpiai sportág lenne, hol tartanék – mondta végül Csáki Ádám, aki érettségivel és hentesszakmával rendelkezik, és németországi munkavállalásra készül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második, harmadik vonal

Az edző is elégedett, agresszív védekezéssel, értékes döntetlen, egy pontot megérdemeltek volna. Tovább olvasom