Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Érteni kell a karatét

Utánpótlásműhelyeket bemutató sorozatunkban ezúttal egy mindössze hároméves szakosztállyal, a szegedi Tisza Volán karatésaival ismerkedhetünk meg.
Fiatal szakosztály a Tisza Volánban a karatésoké: mindössze harmadik éve zajlik a munka.

– A karateszövetség szeretné, ha minél több klubnak lenne vidéken is karateszakosztálya. Így a BVSC és az MTK után a Tisza Volánnak lettünk tagjai, miután 2010-ben felvettem a kapcsolatot a klubbal. Hivatalosan 2011 óta működik a szakosztályunk, és a klub tárt karokkal fogadott minket. Talán könnyebben is ment minden, mint vártam, mert Szeged remek város, ahol lehet dolgozni. Az általános iskolákban kezdtük a toborzást, és három műhelyünk alakult ki: az Alsóvárosi, a Ságvári gyakorló és a Béke utcai általános iskola. Abszolút a nulláról kezdtük, mára pedig közel ötven gyerekkel foglalkozunk. Guba György negyedik danos mester segít nekem, emellett a kiskunmajsai karateklubot viszi immár harminc éve. Ha a létszám úgy igényli, és fejlesztenünk kell, szerintem meglesz a lehetőség rá – mondta Ruzsinszki György, a klub vezetőedzője, aki Szarvasról jött, de az édesapja szegedi.

Fiatal szakosztály: a Tisza Volán versenyzői immár népes csoportot alkotnak. Fotó: Frank Yvette
Fiatal szakosztály: a Tisza Volán versenyzői immár népes csoportot alkotnak.
Fotó: Frank Yvette

A klub sportolói sikeresek, ám nem csak a versenysportról szól a karate.

– Nagy hangsúlyt fektetünk a koncentrációra, a figyelemre, az önbizalomra, a bátorságra, a magabiztosságra, a mozgás-koordináció és az egészséges értékrend kialakítására. Ezek az elsődleges értékek, megpróbáljuk ezeket a tulajdonságokat erősíteni a gyerekekben, és kellenek ahhoz is, hogy valakiből egyszer jó versenyző legyen. A csoportunk zömében kitűnő tanulókból áll. A karate magas szinten a víváshoz hasonlít azzal a különbséggel, hogy itt nincs eszköz, csak a kéz. Az még kevés, hogy valaki érzi a sportot, érteni is kell. Elismertség? A budapesti Eb jó etalon volt, a karate érett, és felveszi a versenyt a többi küzdősporttal, az olimpiai jelenlét pedig még nagyobbat dobna rajta. Aki az elithez szeretne tartozni, annak profinak kellene lennie – jegyezte meg a szakember.

Edzenek: sok mindenre megtanít a karate. Fotó: Frank Yvette
Edzenek: sok mindenre megtanít a karate.
Fotó: Frank Yvette

Höning Alexander, Lassingleitner Fruzsina, Kőhegyi Zoltán – eredményes felnőtt válogatottak a Tisza Volánban, akik egyben utat is mutathatnak az utánpótlásnak.

– Az egyik cél éppen az volt az ide igazolásukkal, hogy a gyerekek előtt legyen példakép. A válogatott edzőjeként mindegyiket ismerem a kezdetektől, így láttam, hogyan jutottak idáig. Járunk kisebb versenyekre, lesz edzőtáborunk is, így a szegedi gyerekek szépen lassan bekerülnek az országos körforgásba is – tette hozzá végül Ruzsinszki György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csömörön a sikerért

A férfi futsal NB I-ben az 5. forduló mérkőzéseit játsszák pénteken és hétfőn – az UTC Futsal Team az előbbi játéknapon, azaz pénteken lép pályára. Tovább olvasom