Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

És már megint nem...

Megint nem sikerült: hiába a nagy fogadkozás, a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn alárendelt szerepet játszva 3–0-ra kikapott az örök rivális Romániától Bukarestben, és nagy valószínűséggel megint lemarad a vb-ről, legalábbis a sorsa nem a saját kezében van.
Románia–Magyarország 3–0 (2–0)
Világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés, Bukarest, Nemzeti Stadion, 50 ezer néző. Vezette: Undiano Mellanco (spanyol).
Románia: Tatarusanu – Matel, Goian, Chiriches, Rat – Bourceanu, Pintilii – Torje (Tanase, 58.), B. Stancu, Maxim (A. Popa, 64.) – Marica (Ovidiu, 79.). Szövetségi kapitány: Victor Piturca.
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár – Koman (Szabics, 85.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Varga J. (Lovrencsics, 68.), Dzsudzsák – Böde – Szalai. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.
Gólszerzők: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.).
Sárga lap: Korcsmár (14.), Bourceanu (50.), Vanczák (61.).

Két percig reménykedhettünk: Marica (9) lövése után a bal alsó felé tart a labda, nem csoda, ha a hibázó Guzmics és Vanczák ijedt. Fotó: MTI
Két percig reménykedhettünk: Marica (9) lövése után a bal alsó felé tart a labda, nem csoda, ha a hibázó Guzmics és Vanczák ijedt. Fotó: MTI

Bő két percig volt esélyünk. Ekkor azonban Guzmics hibázott, a klub nélküli Marica lecsapott a labdára, és a bal alsóba helyezett. Innentől kezdve nem volt miről beszélni, azonnal borult az előzetesen elképzelt taktika. Pintilii hatalmas gólja – jó huszonötről kilőtte a bal felsőt – az első félóra végén még nekünk is tetszett volna, ha nem a magyar kapuba lövi. A mieink az egész mérkőzésen mindössze egyszer (!) találták el a kaput, miközben sorra vesztették el a párharcokat. A románok sokáig megkönyörültek rajtunk, hiszen az utolsó negyedóra kezdetén előbb Stancu, majd Popa szórakozott el egy-egy ziccert, illetve az egyetlen dicsérhető magyar, Bogdán védett bravúrosan. A mieinknek ezzel szemben csak próbálkozásaik voltak, azok is elég gyengék. A játék minden elemében jobb volt a hazai alakulat, ezen nincs mit szépíteni.

A bukaresti vereség után megint maradt a számolgatás, de ezt inkább hagyjuk is. A románok ezzel a sikerrel átvették a második helyet éppen Magyarországtól, kedden a törököket fogadják, miközben mi az észteket. Több ezer magyar drukker bízott abban, hogy most végre sikerül a bravúr, ám nagyon úgy néz ki, csak álom a brazíliai szereplés.

Repültek a sörösüvegek

Több szurkolói rendbontás is történt tegnap a bukaresti Románia–Magyarország világbajnoki selejtező előtt.

Magyar szurkolók egy csoportja letért buszával az autópályáról, hogy a román határhoz közel fekvő település, Konyár általános iskolájának főleg cigány diákjait fenyegethessék. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint bűncselekmény nem történt, csupán a magyar és a székely himnuszt énekelték el a szurkolók. Román drukkerek egy csoportja eközben betörte egy magyar rendszámú mikrobusz szélvédőjét a Segesvár–Brassó országúton, a Maros megyei Szászkézd (Seschiz) környékén.
A magyar szurkolókat szállító különvonatot az MTI szerint gyalázó, „bozgori" (hazátlan) skandálással fogadták a bukaresti Északi pályaudvaron összegyűlt kíváncsiskodók, amire a magyarok közül többen „cigányok" kiabálással és sörösüvegek dobálásával válaszoltak. A csendőrség gumibotokkal és könnygázzal választotta szét a dulakodókat, majd előállította a rendbontó szurkolókat.

Bukarest belvárosában tegnap reggel 30 magyar ultra és egy kisebb román társaság kezdte el üvegekkel dobálni egymást. Végül 5 magyart előállítottak, egy román drukkert pedig csendháborításért bírságoltak meg. Egy csoportjától elszakadó magyar drukkert ismeretlenek megvertek, könnyebb sérüléseket szenvedett.

A meccs előtti órák sem maradtak balhé nélkül: verekedés tört ki a magyar szurkolók szektorában a világbajnoki selejtező előtt. A vendégdrukkerek megindultak a hazaiak irányába, a két tábor közé felállított fémkordonokat szétdobálták. A helyi biztonsági erők megpróbálták őket visszatartani, de kevés sikerrel jártak, a rohamrendőrök viszont néhány pillanat múlva megérkeztek, és gumibotokkal, valamint könnygáz bevetésével visszaszorították a randalírozókat. A rendőrség ezután sorfalat alkotva figyelte a magyar szurkolókat.

Olvasóink írták

 • 2. killust 2013. szeptember 07. 14:21
  „Elindul a menet, a hosszú magyar menet, még a nap is lesüt rája, utána egy vonat, a hosszú magyar vonat, a Horthy Miklós parancsára" - szól a jól ismert nóta, amelynek hallatán erősen megdobban a szív minden igaz magyar emberben.
  Igen, valóban megérkezett tegnap a hosszú magyar vonat a bukaresti állomásra. Félreértés ne essék, az égvilágon semmit nem kívánnék jobban, mint egy dicső bevonulást Oláhországba. Csakhogy nem ez történt sajnos. Hiszen begurult a vonat az északi pályaudvarra, és a deli vitéz legények nem kakastollas kalapban, délcegen, hanem ,,aranyászok itta részegen", köpködve és szitkozódva szálltak le a vonatról. Majd azt követően irgalmatlanul tróger és nem magyarokhoz méltó magatartással az állomáson, annak környékén, majd a belvárosban is eljátszották a nagylegényest. És erre azért nincs mentség, mert senki nem bántotta őket, mindaddig, míg el nem kezdtek duhajkodni a román fővárosban. Az istenverte oláhok csak álltak bárgyún valameddig, aztán persze, hogy többségben voltak, és persze, hogy a román rendőrség is őket védte.
  Aztán elkezdődött a focimeccs: Románia Magyarország ellen, és bizony-bizony ripityára verték a magyar válogatottat. Hogy miért? Mert egy műkedvelő szedett-vedett csapatnál is rosszabbul játszott az a magyar csapat, akinek olyan állami támogatás van a háta mögött, hogy azzal gátat lehetne rekeszteni végig a Duna mentén a Fekete Erdőtől a Duna Deltáig és még annál tovább is.
  Szégyenteli helyzet, és Isten a megmondhatója, hogy Ő most megmutatta nekünk, meddig és hol van a határ alázatban, jóérzésben és tisztességben egyaránt. A magyar válogatott tegnap esti felállása, helyzete, idétlen és együgyűen buta játéka teljes tükörképe a jelenlegi Magyarországnak. Szétestünk, mondhatnánk lazán. És sajnos így van. Fej nélkül, eszeveszetten, a labdát és társainkat meg nem találva rohanunk a saját pusztulásunk felé. S ha így folytatjuk, még az oláhok is elhagynak, megvernek és megaláznak. Nem csak fociban, hanem gazdaságban, összetartozásban is. Mert a román legalább a saját emberét teszi előre. A román válogatottba olyan játékost válogat be, aki nem külföldi, hanem hazai csapatban játszik, és az országát szolgálja. És a román erősíti a románban az együvé tartozást, még akkor is, ha úton-útfélen meghazudja és letagadja a történelmet.
  És talán még a székelyektől is tanulhatnánk. Ők is játszottak már jégkorongmeccset Bukarestben, és ők is verekedtek már az oláhokkal. De ők nem részegen, mellüket verve vonultak be, hanem csendben, magyarhoz illő méltósággal, és csak akkor nyílt ki a székely bicska a zsebükben, amikor bántották őket.
  Akár a magyar válogatott, akár a hős szurkolók, akár az anyaországi magyarok számára olyan méretű lecke kell ez legyen, amelyből tanulni kellene. Megtanulni szembeszállni nem egy külső, semleges hatalommal, hanem előbb önmagunkkal, és mércét állítani saját magunknak, helyt állni ott, és amikor kell, és nem pénzelni semmit, senkit előre, mint ahogyan a medve bőrére szokás inni, hanem csak akkor, és csak azt támogatni, kiválogatni, ha az valóban megérdemli a magyar, a magyar játékos nevet.
  Hatalomjáték zajlik és pénz beszél az egész országban, és kihaltak, eltunyultak az igazi értékek, mert az emberek hagyták, hagyják továbbra is, és így, ilyen módon lassan egy nagy hazárdjáték helyszíne ez a hon. Homokvárak építése folyik az élet minden területén, és félő, és hogy a legelső szellő mindent elfú´.
  Kovács Sándor
  Hódmezővásárhely, 2013. szeptember 7.”
 • 1. C6H12O6 2013. szeptember 07. 06:35
  „Nem stadiont kell építeni nekik, hanem nyugdíjas otthont. Ahol dolgozhatnának...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számhalmozók Szolnokon

Péntektől vasárnapig Szolnokon a Holt-Tisza ad otthont a felnőtt kajakos, kenus országos bajnokságnak, amelyen az EDF DÉMÁSZ-Szeged huszonöt versenyzője indul. Tovább olvasom