Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Euro-fória: ünnep a győztes oldalon

Az érintett államokban különféleképpen reagáltak arra, hogy szerdán a wales-i Cardiffban kiderült: 2012-ben Ukrajna és Lengyelország közösen rendezheti meg a labdarúgó Európa-bajnokságot. Akadt olyan végrehajtó bizottsági szavazó, aki el sem vitte magával a pályázati anyagokat. És akkor hol van még az elolvasása?
Egykor Olaszországban focizott, ünnepelt hős volt a Juventusban, most mégis leárulózták. Michel Platini, az UEFA francia elnöke már nem az a kedvelt figura Itáliában, mióta kihirdette: az olasz és a magyar–horvát pályázat előtt az Ukrajna, Lengyelország duó rendezi 2012-ben az Eb-t.

– Vagy őt magát is elárulták, vagy kettős játékot játszott, és elárult bennünket. Olaszországból bolondot csináltak Cardiffban – vélekedett a La Gazzetta dello Sport című napilap. Kicsit finomabban fogalmaz az olasz szövetség elnöke.

– Két nappal a döntés előtt a nemzeti csapatok bizottságánál beértük Olaszországot, a lengyel– ukrán pályázat a harmadik helyen állt. Kedden a mi prezentációnk volt a legjobb, mi voltunk a favoritok. Ezek után az UEFA a legfelkészületlenebb jelöltnek adta a rendezés jogát – fogalmazott Vlatko Markovic, a horvát elnök.

Zoran Cvrk, a magyar–horvát pályázati bizottság horvát vezetője kijelentette, nem tudja, mi történt Cardiffban.
– A házi feladatunk ötösre sikerült, a felelés szintén ötösre, mégis egyest kaptunk – mondta Cvrk.

– Csoda Cardiffban! Euro-diadal! Euro-fória! – ilyen címekkel jelentek meg a lengyel beszámolók a győzelemről. És hogy mi döntött? Gyárfás Tamás, a magyar pályázati vezető így vélekedett: – A 12 döntéshozón múlt az eredmény, a végrehajtó bizottság tagjain. Nem zárom ki, hogy amíg mi a 13 ezer 448 oldalt cizelláltuk, a konkurencia inkább velük foglalkozott. Mi is. Megvolt a szereposztás.

Közvetlenül Cardiffba indulás előtt Vlatko Markovic az MLSZ-ben azt mondta: 9:3 lesz az eredmény a javunkra, s hogy köztünk és az olaszok között dől el. Tény, hogy Kisteleki Istvánnal együtt sorra tárgyaltak a vb-tagokkal. Dunai Antal a spanyol szavazatot hozta, Mészöly Kálmán pedig a ciprusit és a törököt. Ám valami történhetett a háttérben. Ekkorát nem tévedhetett Markovic és Kisteleki. Ha az olaszok nyernek 5:4-re, és a lengyel–ukrán duó kap 3 szavazatot, azt még megértem, de így?!... Az elnökök valóban megnyugtató válaszokat kaptak az UEFA döntéshozóitól. Úgy három hete Markovic úr megkérdezte az UEFA több végrehajtó bizottsági tagjától, tetszik-e nekik a pályázatunk. Sorra azt a választ kapta, hogy jó híreket hallanak felőle, de nem látták, nem olvasták.

Értetlenségünkre az UEFA-ban közölték, valamennyiüket e-mailben értesítették, hogy átvehetik, ám nem mentek el érte. Arra a kérdésre, hogy akkor mondjuk DHL-postával miért nem küldték el nekik, azt felelték, ez nem kötelező. Szerettem volna a nyilvánossághoz fordulni, de erről lebeszélt minket Markovic, mondván jól állunk, ne veszélyeztessük a pozíciót. Bizonyára senkit sem kötelezhetünk, hogy kötetek sokaságát tanulmányozza át, hiszen erre vannak a szakértői csapatok. Én csak arra bátorkodtam ösztönözni a döntéshozókat, hogy legalább csináljanak úgy, mintha érdekelné őket a pályázat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick Szeged: kitűnő volt a békési főpróba

A Dunaferr elleni bajnoki rájátszás elődöntőjére készülő Pick Szeged férfi kézilabdacsapata Békésen… Tovább olvasom