Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Év sportolója-díj: egy emberöltő legendái

Lapunk 44. alkalommal rendezi meg Az év sportolója díjátadó gálát, a jövő hét keddi esemény előtt pedig archívumunk segítségével a korábbi elismerésekből szemezgetünk.
Az élet késleltette a nagy eseményt, kellően izgatott voltam.

A Délmagyarország és a Délvilág archívumának felkereséséről van szó, a sportrovatnál eddig töltött tizenöt hónap után ugyanis először volt olyan feladatom, amelynek köszönhetően beléphettem a kulcsra zárt gyűjtemény szobájába. Lapunk a 44. Az év sportolója díjátadó gálájára készül, így megemlékezünk a korábbi díjazottakról.

A könyvtárakat idéző illatfelhőben végre fellapozhattam a régi újságokat, ha pedig szabad kezet kaptam, azonnal a 2007-es díjazottakat kerestem fel, hiszen életem első tudósításai közé tartozik a Pick Szeged második bajnoki címének megszerzése. Természetesen az együttes akkor elnyerte Az év csapata díjat, a kézilabda mellett pedig a kenu is reflektorfénybe került, hiszen Vajda Attila a legjobb férfi sportoló, míg mentora, Vécsi Viktor az edzőknek járó elismerést vehette át. Az életműdíjat az olimpiai bajnok úszó, Czene Attila kapta, aki azóta is komoly szakmai karriert fut be, jelenleg a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója.

Az olimpiai bajnok Czene Attila már volt lapunk díjazottja. Fotó: Frank Yvette
Az olimpiai bajnok Czene Attila már volt lapunk díjazottja. Fotó: Frank Yvette

Következőként a tíz évvel ezelőtti gála beszámolóját kerestem meg, amely előtt néhány nappal tudósított lapunk a Pick Szeged világraszóló sikeréről. A BL-címvédő Montpellier-t kiütő, Európa nyolc legjobbja közé kerülő együttes 2003-ban is kapott díjat, és szintén volt mester és tanítványa páros: a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub klasszisa, Kanyó Dénes, illetve három évvel később elhunyt edzője, Gyémánt Imre is az esztendő legjobbjának bizonyult. Érdekesség, hogy Kanyó mellett a Délvilág akkori díjazottja, a vízilabdázó Szremkó Krisztina is elismerte a gálán, hogy pár évvel korábban pályafutása befejezéséről gondolkodott. Vadkerti Attila akkor még utánpótlás- sportolóként kapott üvegtrófeát, míg a sportnagyköveti címet Szabics Imre, a közönségdíjat pedig Lékó Péter nyerte el.

Húsz éve is presztízsnek számított a díj elnyerése, olyan legendák jelentek meg az elismerésért az 1993-as gálán, mint az esztendő sportembere címet kiérdemlő, később olimpiai bajnoki címet szerző Fodor Rajmund, a szentesi pólós hölgyeket BEK- győzelemig vezető, legjobb trénerének választott Tóth Gyula, a három éve elhunyt búvárúszó-világbajnok, Savanya Norbert és az akkoriban a Pick Szeged edzői és elnöki posztját is betöltő Kővári Árpád.

Vajda Attila is volt már díjazottunk. Fotó: Karnok Csaba
Vajda Attila is volt már díjazottunk. Fotó: Karnok Csaba

Az utolsó vizsgált évet személyes okok miatt választottam. 1987-ben még nem a férfi, hanem a női tekecsapat remekelt, bajnoki címe és BEK- ezüstérme elismerést érdemelt, ahogy a Szeged SC OB I- ben remeklő férfi vízilabdacsapata is, amelynek edzője, Pozsgay Zsolt is díjat vehetett át, de nem ment haza üres kézzel Szepesi Erika atléta és Kócsó Antal salakmotoros sem.

A minderről hírt adó újságlapok az időtől, én pedig az irigységtől sárgultam el: micsoda legendákat díjazhatott a Bagaméri László és Gyürki Ernő alkotta sportújságíró páros!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Muréna: tizennyolc bajnoki cím

A Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzői tizennyolc alkalommal álltak a dobogó tetején az idei rövid pályás búvárúszó országos bajnokságon. Tovább olvasom