Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Fakanál helyett síppal

A konyha helyett a futballpályán érzi igazán otthon magát Balázs Erika, Csongrád megye egyetlen labdarúgó-játékvezetőnője. A szegvári lány nem ijed meg a legnehezebb meccsektől sem, volt már, hogy párját is megfegyelmezte.
Nem mindennapos jelenség hazánkban, hogy egy futballmérkőzésen női játékvezető fújja a sípot, Csongrád megyében a másodosztályú meccseken mégis előfordulhat ez a furcsa helyzet. A szegvári Balázs Erika a megyei keret egyetlen nő tagja, aki immár három éve vesz részt játékvezetőként a meccseken.

– Tizennégy éves koromban kezdtem el kispályán futballozni, majd miután megszűnt a csapatunk, 2005-ben lettem figyelmes egy játékvezető-tanfolyam hirdetésére. Akkoriban Szegeden dolgoztam, nem jelentett nagy gondot eljárni, és mivel nagyon szeretem ezt a sportágat, a vizsga után 2006- ban Szentesen munkára jelentkeztem – mesélte Erika.

Azóta stabil tagja lett a megyei keretnek, a másodosztályban vezető bíróként, az elsőben asszisztensként tevénykedik, legnagyobb feladata pedig egy Budapest Honvéd II.– Orosháza NB III-as találkozó volt a Bozsik-stadionban.

– Nemrég még hárman voltunk a megyében, a női meccseket rendszeresen Pál Erikával és Szeles Krisztával vezettük, sőt, a mi triónk fújt egy Székkutas–Fábiánsebestyén megyekettes férfi bajnokin is, ám Erika tanulmányai miatt már abbahagyta a játékvezetést, Kriszta pedig Győrbe költözött – mondta.

Balázs Erika (balról) a kollégák, Kérdő Bálint és Pál Erika társaságában. Fotó: DM/DV
Balázs Erika (balról) a kollégák, Kérdő Bálint és Pál Erika társaságában.
Fotó: DM/DV

A szurkolók és a játékosok mára teljesen elfogadták Erikát, aki a nézőtérről is kevesebb „osztást" kap, mint férfi kollégái. Olyan azért előfordult, hogy visszaküldték főzni a konyhába... Erika életében minden szinten jelen van a futball, párja, Terbán György jelenleg a megyehármas Szegvár játékosa. Bár a szövetségben figyelnek rá, hogy hivatalos meccsen ne találkozhassanak, egy felkészülési találkozón már volt egy közös élményük. – Egy védelmi hiba után a barátom nem odaillő hangnemben szidta le egy játékostársát, mire odaszóltam neki, hogy „Sporttárs, viselkedjen!". A nézőtérről egyből jött a válasz, miszerint nálunk az asszony parancsol, de úgy voltam vele, legalább kétszer 45 percig én lehetek a főnök – mesélte mosolyogva.

A legjobb magyar

Magyarország legismertebb játékvezetőnője Gaál Gyöngyi, aki 1995 óta a megyei bajnokságból indulva küzdötte magát egyre magasabb szintre. 2007-ben a Kaposvár–Vác bajnokin  bemutatkozhatott a férfi NB I-ben, majd ugyanebben az évben a Kínában rendezett női labdarúgó-világbajnokság egyik legfoglalkoztatottabb „sporija" volt, a bronzmeccset is ő fújta.

Olvasóink írták

  • 2. szati 2009. július 23. 09:48
    „Era! Büszke vagyok rád! Csak így tovább! Csak csatlakozni tudok az előttem szólóhoz, de én a babgulyásodat isteníteném inkább.”
  • 1. vargai 2009. július 23. 08:48
    „További sikeres pályafutást, legyen célod az NB1, meg a Manchester - Liverpool!

    Küzdjél Era !!!!!!!!!!!!!!!

    Azért a fakanálhoz is ért a hölgy, a rakott krumlit remekül főzi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyel kalandok

Szeged - A Démász-Szegedi VE kajakosa, Petrovics Máté bronzérmet szerzett az U23-asok között K2 1000… Tovább olvasom