Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Falmászás: nem lehet akadály a kor

Az ország legeredményesebb falmászó klubját vezeti Táborosi Gábor. A zsombói Meteora Mászócsapatban az óvodások a legkisebbek, de akár nyugdíjasként is elkezdhető a sportág.
 Grazi siker

Az iRCC falmászó kupasorozat negyedik versenyét Grazban rendezték, ahol hét nemzet 173 sportolója vett részt. Riesing Eszter a legnépesebb, U14-es kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatot, Harcsa-Pintér András az U14-es kategóriában negyedik helyen végzett. Mindketten a zsombói Meteora Mászócsapat versenyzői. Összetettben Riesing a harmadik, Harcsa-Pintér a hatodik helyen áll.

A zsombói Meteora Mászócsapat Magyarország legeredményesebb falmászó egyesülete. Évek óta nagyon nagy fölénnyel nyeri a szakosztályok közötti éves pontversenyt, a 42 kategóriában kiosztott bajnoki címeknek több mint a felét ez a klub szerzi meg. Tavaly 23 magyar bajnoki címet hozott haza, előtte, 2013-ban 24-et.

Az egyesületben kemény munka folyik. Hetente három-négy edzés van, amelyek során két órán keresztül keményen dolgoznak a sportolók. Ennek megvan az eredménye, az egyesületben versenyző gyermekek többsége sokszoros magyar bajnok, és neves külföldi versenyeken is szép eredményeket érnek el.

Az edző, Táborosi Gábor nagy szakértelemmel edzi a gyerekeket, szakszerűen építi fel az edzésmunkát. Emellett neveli is őket: több meteorás sportoló nyerte már el a Magyarország Jó Tanulója-Jó Sportolója díjat.

A zsombói csapat. Táborosi Gábor (ül, jobbról a második) kiváló munkát végez. Fotó: DM
A zsombói csapat. Táborosi Gábor (ül, jobbról a második) kiváló munkát végez. Fotó: DM

– Hegymászóként kezdtem, aztán amikor a szegedi Gellért Szabadidőközpontban felépült a fal, olyan eredményesen alakultak a dolgok, hogy érdemes volt komolyabban belevágni. Budapestre járok edzéseket tartani, ahol az ország különböző részeiről érkeznek hozzám tanulni a versenyzők. A gyorsasági mászás a legkevésbé komplex szám, de mindhárom szakág más-más részképességet tesztel: a nehézségi áll a valósághoz a legközelebb, a boulder a legnépszerűbb, hiszen nem igazán kell hozzá felszerelés, a gyorsasági pedig a gyorserőre van nagy hatással. A mottónk egyezik az olimpiáéval: magasabbra, gyorsabban, erősebben. Már négyéves kortól jönnek hozzánk a gyerekek, felső korhatár nincs, sőt nyugdíjasként is elkezdhető a falmászás. Franciaországban ezzel személyesen is szembesültem – mondta Táborosi Gábor edző.

Versenyszámok

A falmászásnak három szakága van: a nehézségi mászás, a boulder és a gyorsmászás. A nehézségi mászás során a sportolónak egy nehéz és hosszú úton (10-15 méter magasságig) kell minél magasabbra feljutnia, miközben kötéllel biztosítva mászik. A boulder mászásnál rövidebb, de nagyon technikás, nehéz utakat kell teljesíteni (5–12 mozdulatból áll egy-egy út). Ez esetben a sportoló nincsen kötéllel biztosítva, a mászó alatt szivacs van, az út végén erre ugrik le, illetve ha hibázik, ide esik. A gyorsasági mászásnál kötéllel biztosítva kell egy könnyebb, 10-15 méter magas utat megmászni minél gyorsabban. Egy jó mászónak nemcsak nagy erőre van szüksége, hanem hajlékonynak is kell lennie. Sokszor a csípőjük fölé kell fellépniük, és olykor spárgában érik el a következő lépést. Maximális koncentrációra is szükség van a mászás során. A falmászást rekreációs céllal is ajánlják, például diszlexiásoknak, rejtett balkezeseknek kifejezetten hasznos, mert mászás során az agyat olyan ingerek érik, amelyek a jobb és bal félteke közötti kapcsolatot megfelelően fejlesztik.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő reménysége: Forgács Dávid, az Atalanta labdarúgója

Bekerült az új-zélandi U20-as labdarúgó-világbajnokságra készülő, 35 fős válogatottkeretbe az olasz Atalanta szegedi származású játékosa, Forgács Dávid. Tovább olvasom