Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Farkas Józsefék NB I-es álmokat dédelgetnek

Csongrád megye első számú női kézilabdacsapata az NB I/B Keleti csoportjában szereplő Szeged-Dorozsma-Tisza Volán SC. A gárda vezetőedzője, Farkas József (55) nem elégedett az őszi 9. hellyel, de mivel annyira szoros a mezőny, egy jó tavaszi szezonnal még elérhető a célként kitűzött 5. pozíció.
A legutóbbi bajnokságot a 6. helyen fejezte be a női NB I/B Keleti csoportjában szereplő Szeged-Dorozsma-Tisza Volán. Az új pontvadászat előtt a klub vezetői célként előrelépést fogalmaztak meg az együttessel szemben. A jelenlegi 9. hely minden, csak nem az.

– Természetesen én is jobb szereplésben bíztam – jelentette ki a csapat vezetőedzője, Farkas József.

– Azonban annyira szoros a középmezőny, hogy pár jó meccsel sokat léphetünk előre. Két mérkőzést nagyon sajnálok: Orosházán nekünk állt a zászló, mégis kikaptunk egy góllal, a másik pedig a Inárcs elleni hazai döntetlen. Ha meglenne ez a három pont, az 5. helyről várhatnánk a folytatást.

Farkas Józsefék NB I-es álmokat dédelgetnek
Farkas Józsefék NB I-es álmokat dédelgetnek.
Fotó: DM/DV

A szakember beszélt arról is, hogy kissé irreális a bajnokság, ugyanis a mezőnyben szerepel két élvonalbeli gárda, a Debrecen és az Érd második együttese, amelyekben az első csapatukból többen is visszajátszanak.

– Több esetben is felborítják a papírformát, a többiekkel együtt nem tehetünk egyebet, muszáj alkalmazkodnunk a körülményekhez – folytatta a Cingának becézett szakember.

Élvonalbeli edző

Farkas József 1991-ben kezdett el edzősködni. A Szegedi ESK-nál (nők) kezdett, majd három évig volt a Pick Szeged (férfi) másodedzője. Onnan Kiskunhalasra (nők) vezetett az útja, ezt követte a kiskőrösi (férfi) szerepvállalása. Székesfehérváron, a Cornexinél (nők) is kipróbálta tudását, utána pedig a Békéscsabánál (nők). A sorban a Komló (férfi) következett, majd Hódmezővásárhelyen (nők) edzősködött. 2011 nyarától irányítja a Szeged-Dorozsma-Tisza Volán SC másodosztályú női gárdájának szakmai munkáját.

– Csapatomra visszatérve, az a legnagyobb bajunk, hogy kevesen vagyunk, nincsenek minőségi cseréink, olyanok, akikkel tudnánk változtatni a meccs addigi menetén. A csapatkapitány, Karsai Dóra és Dobó Mónika kapusunk kivételével csupa fiatal alkotja keretünket, hiányzik a rutin. Nem véletlenül a két idősebb játékosommal vagyok maradéktalanul elégedett, ők azt nyújtották, amit tudnak, amit elvártam tőlük. A fiatalok teljesítménye viszont rapszodikus, hullámzó volt. Akkor játszottunk jól, voltunk eredményesek, amikor közülük minél többen fel tudtak nőni a két rutinos mellé. Például ez történt az Eger elleni meccsünkön, amikor egy nagyon jó csapattal szemben magabiztosan tartottuk itthon a két pontot.

A jelenlegi 9. hely ellenére Farkas József optimistán tekint a jövőbe.

– Az ötödik hely megszerzése mellett az is cél, hogy ezek a lányok beleerősödjenek a mezőnybe. Ha ez megvalósul, és a nyáron néhány igazolással „megizmosodnánk", egy-két éven belül kacsingathatnánk az NB I felé is. Sajnos hiányzik nálunk a 24–25 éves korosztály, az a generáció, amely átmenetet képviselne az ifjoncok és az idősebbek között. Amennyiben ezt a problémát sikerülne valahogy orvosolnunk, na és persze pénz is állna a házhoz, akkor nem látnám akadályát annak, hogy a legjobbak között vitézkedjünk. Tisztában vagyok azzal, nem könnyű eljutni oda, az élvonalbeli csapatok száma sok, a pénz viszont kevés Szegeden, mégis bízom benne, ahogy a 90-es évek elején a Szegedi ESK-val – amellyel kétszer is negyedikek lettünk az NB I-ben –, lenne megint igény a városban egy jó női kézilabdacsapatra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék Mókus-kupa: focival zárták az évet

Kiváló hangulat, közel ezerötszáz néző élvezte a szegedi Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna két gálamérkőzését. Tovább olvasom