Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Farkas: Nem ütöttem meg

Az ASA-Consolis-HNKC–Debrecen női kézilabda magyarkupa-mérkőzés botránnyal, dulakodással ért véget. Ebbe Farkas József vezetőedzőn kívül – a videofelvétel tanúsága szerint – Mucsi-Vörös Henrietta is belekeveredett.
A 26–23-as vásárhelyi vereséggel végződött magyarkupa-negyeddöntő után a sporthoz méltatlan jelenetek zajlottak a pályán. Dulakodás, verekedés kezdődött, melyet a helyi rendezőknek és rendőröknek kellett megfékezniük. A hajrában már feszült volt a hangulat, a B közép tagjai Farkas József edző távozását követelve a „Cinga, takarodj!" rigmust skandálták.

A videofelvételen jól látszik, amint a lefújást követően egy szurkoló odamegy Farkas Józsefhez, valamit mond neki, majd lendül a tréner keze. Az nem vehető ki, hogy elérte-e.

A botrányos végjáték százak szórakozását tette tönkre Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
A botrányos végjáték százak szórakozását tette tönkre Vásárhelyen.
Fotó: Tésik Attila

– Nem ütöttem meg, csak szóváltás volt közöttünk, közénk is álltak. A meghallgatás során a rendőrségen is ezt mondtam. Egyébként azt sajnálom igazán, hogy azok a kisgyerekek, akik egyre jobban megszerették a kézilabdát, jártak a meccseinkre, autogramot kértek játékosainktól, a vendégek sztárjaitól, megrettenve, félve ácsorogtak az egyik sarokban, mert két magáról megfeledkezett drukker berohant a pályára.

Nyomoznak

Az üggyel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs csupán annyit mondhatott: két gyanúsítottat hallgattak ki, akit garázdasággal gyanúsítanak. Bővebb információt csak a körülmények, a történtek pontos tisztázása után adhatnak.

A felvételen az is látható, hogy a HNKC kapusa, Mucsi-Vörös Henrietta tevőleges szerepet vállal a férjére, Mucsi Tamás ügyvezetőre támadó néző – nem azonos a Farkassal vitázóval – megfékezésében. A hálóőr megkeresésünkre először felidézte az eseményeket, majd később ügyvédje tanácsára elhárította, visszavonta a nyilatkozatot. A nyomozás, a vizsgálat érdekében – annak befejezéséig – nem mond semmit a történtekről. Információink szerint párját, családját próbálta védeni.

– Ilyen események nem történhetnek sportpályán – jelentette ki az ASA-Consolis-HNKC elnökhelyettese, Asztalos Judit korábbi válogatott kézilabdás. – Az egyesületben is tárgyalunk majd az esetről. Ez elsősorban a mérkőzésekre kijáró gyerekeket ijesztheti el, olyan érzéssel találkozhattak, amivel a sporttal kapcsolatban még nem: a félelemmel. Sajnálatos, hogy néhány ember viselkedése százak szórakozását tette tönkre.

Telefonon megkerestük az üggyel kapcsolatban a pályára berohanó, Mucsira támadó – állítása szerint társát védő – szurkolót, ő a történtekről semmit sem akart nyilatkozni, és neve elhallgatását is kérte.

Imre Péter: Összefogás?

Alig két hete, vasárnap hajnalban gyilkolták meg a Veszprém román kézilabdását, Marian Cozmát. Akkor az MKB, a Pick és az országos szakszövetség összefogást hirdetett az erőszak ellen. A meccsek előtt játékosok és szurkolók egymás kezét fogva emlékeztek Cozmára, és tiltakoztak az erőszak minden formája ellen. Vásárhelyen a pályán nem történt tragédia.

De botrány, dulakodás követte a találkozót. Mindkét fél hibázott, a pályára berohanó szurkolók és a „kesztyűt felvevő", a provokációra reagáló sportolók, sportvezetők is. Nem felelőst és áldozatot keresünk, ítélkezni nem feladatunk. Viszont jó lenne, ha valóban komolyan gondolnánk ezt az összefogást, mert az erőszaknak nincs helye sem a sportpályán, sem azon kívül. A tettekkel ne várjunk a következő tragédiáig.

Olvasóink írták

 • 20. 92 2009. február 21. 09:12
  „Kár felfújni a szerdai eseményeket, de azért valami nálunk is újra kezd elharapózni. Ez nem más mint a régi-új edző bármi áron történő kicsinálása. Az hogy ütött vagy nem, nem azoknak a szurkolóknak kell eldönteni, akik látni szeretnék az ütést,( ha így haladunk lassan azt is látni vélik egyesek, hogy ájultan esik össze a majd én megmondom, mindentudó szurkoló, akit Cinga egy jól irányzott horoggal a földre terit) hanem a bizonyító, vagy nem videó! Talán azzal kellene foglalkozni, hogy mennyit tesz a kemény mag a minél jobb eredmény eléréséért. Más csapatoknak van igazi B KÖZÉP, ellenben nálunk ez nem mondható, illetve olyan értelemben igen, hogy a szurkolásuk kimerül a bírók szidalmazásában, és az évenként visszatérő C,B,K,R,C takarodj nemes felszólításában. Az ilyen kemény mag NEM kell!!! Nézzük az eredményeket, és segítsük a csapatot a minél jobb helyezés eléréséhez.”
 • 19. walaki 2009. február 20. 22:11
  „De kár volt ezért az ügyért még papírt pazarolni. Ja, bocsánat kedves média, el is felejtettem, növeli az eladási példányszámot, ha fröcsög az erőszak az oldalakról. Az internetes kezdőoldal is csak hullákról és erőszakról szól, na meg a gruppenszexről.... Szánalmas ezek után még mindig a gyerekeket pajzsul emelni az ügy elé. Ezek a gyerekek több erőszakot látnak a TV-ben, meg olvasnak az újságban, mint ezen a meccsen láthattak. Most is bekapcsolom a TV-t és mit látok: éppen Schwarzenegger és bandája irtott ki egy thai falut, annyi lőszerrel, hogy azzal világháborút lehetne nyerni.... De hát kell a médiának a bulvár, had butuljon a nép. Ez a mellébeszélés pedig egyenesen felháborító. Nyilván még mindig a papírújságot olvasók táborának a véleménye a mérvadó a városban, akik ugye nem látják a visszajátszást. Az újság pedig nem nagyon feszegeti a sportolók felelősségét. A félreértések elkerülése végett nem védem a garázdákat, de azért játszunk el a gondolattal: mi lett volna, ha Farkas Úr nem akart volna Mike Tyson módjára nekiugrani a felé sétáló (nem agresszív magatartás!) szurkolónak. Egyszerűen megfordul és távozik. Nincs félreértés, a második szurkoló már nem "repült" volna a képbe. "Farkas: nem ütöttem meg". Én ezt úgy írnám le: "Nem találtam el...." ugye mennyire másképp hangzik. A továbbiakban is vagy két-három embernek kellett lefognia. Az a szurkoló pedig ha ütni akart volna, akkor nem hiszem, hogy akadály lett volna neki az a pár ember, már csak a testi fölényét elnézve.... A sportoló magatartása sem éppen példaértékű, a "gombszemű ártatlan kisgyerekek" számára. A képeken egy magából kifordult a földön fekvő embert ütlegelő fúriát láthattunk. Az oka érthető, de az önkontroll itt is elvesztésre került. Az pedig, hogy már ügyvédekkel tárgyalnak, az csak jelent valamit nem? Tehát ők is benne vannak a slamasztikában? Akkor nem kellene az egyik lehetséges vádlottnak (MT) a bulvár TV-ben nyilatkozgatnia, meg vádaskodnia, nem? A sportcsarnok építtetőjét is felelősségre kellene vonni, mert hát, hogy lehet olyan, hogy a pályát nem választja el más a nézőktől, csak egy "madzag"??? Arról nem is beszélve, hogy a tribün egyes részeiről nem is látni be a pályát. No és itt van a vendégszurkerek elhelyezése, nincs külön bejárat nekik, ráadásul ugyanazon az úton juthatnak be, mint a hazaiak. Nem is értem a rendőrség, hogy engedhette, hogy ebben a "tornateremben" le lehessen játszani a Vásárhely-Békéscsaba kiemelt fontosságú mérkőzést.... Nos kedves média, ezeken is el lehetne morfondírozni, és kicsit több tárgyilagosságot kellene a cikkbe vinni, és el kéne már felejteni ezt a gyerekekkel takarózást. (Scwarzi is épp most irtott ki egy dzsungel részt, de sebaj, mert a Predator majd jól kitépi a gerincét mindnek. Éljenek a sokáig fennmaradó kisgyerekek!!!)
  Még egy gondolat: a szurkolónak is lehet véleménye, és az is nevetséges, hogy nincsenek fórumok, ahol a csapattal párbeszédet folytatva meg lehetett volna beszélni a problémákat. Szurkolói ankét például? Mert számomra ez csak egyet mond el a csapatról, hogy nem is érdekli a szurkolók véleménye (nem csak a keménymagra gondolok, hanem a mezei szurkolókra is), vagy egyáltalán ne is legyen véleménye az embernek? Ha meg bemegy a pályára elmondani a véleményét, akkor már garázda? Nevetséges ügy ez, de nem érdemelt volna két sornál többet az újságban.”
 • 18. Tökmag 2009. február 20. 21:56
  „Én töröm magam , hogy kiderüljön az igazság , az előttem hozzászóloknak teljes mértékben igaza van . És még mi lett volna , ha a kisbíró nem lett volna ott .”
 • 17. béla555 2009. február 20. 21:31
  „Farkas!

  Nem sül le a képedről a bőr??? Mindenki látta, hogy ütöttél! Miért hazudsz te féreg még mindig? Saját magad járatod le még mindig. Az ilyen embert sittre kéne vágni!!”
 • 16. Air 2009. február 20. 18:49
  „Farkas 700-800 embert néz hülyének????Látta mindenki,hogy ütött csak nem talált!!!olyan mint a csapata!!!
  Ebben az ügyben 5 embert kell kihalgatni!!!! A klub tulajdonosnak meg már azonnal felkellett volna függeszteni mind a 3 embert!!!De nem lesz itt semmi más csak a szurkolókat meszelik el!!!De egy ilyen eset után egy magára adó edző azonnal elköszön,mert nem csak a B-közép szidta és szidja hétről- hétre!!!Talán ennek oka van,és a játék is mutat valamit.De már megégett máskor most is megfog csak mire észreveszik már késő.”
 • 15. radenko 2009. február 20. 17:01
  „Ilyen labilis embereknek nincs helye a sportba.”
 • 14. Szercsi 2009. február 20. 16:44
  „Azt gondolom, ez a mostani meccs, sokkal fontosabb volt, mint azt sokan gondolják. Nem néztem utánna, hogy van a sorsolás, de ha a következő körben össze sorsolják a Győrt és a Lokit, akkor várhatólag a Halas lesz az, amelyik a döntőbe jut, elérve ezzel a KEK indulás jogát. Ez pedig azért nem jó, mert ha jól gondolom az első két csapat a BL-ben indul, a 3. és 4. az EHF-ben és az 5. csak akkor indul az EHF-ben, ha a kupagyőztes (vagy kupa második) előtte végez a bajnokságban.
  Nos, ezért is nagy kár, hogy még Vásárhelyen sem gondolkodott mindenki úgy, hogy ez nekünk ennyire fontos...”
 • 13. Csaba76 2009. február 20. 15:49
  „Egyszeritől kérdezném, ha nem ez volt eddig a legfontosabb mérkőzés, akkor melyik?
  Cinga is azt nyilatkozta, hogy ez fontos. Az időzítéssel kapcsolatban...”
 • 12. ultra 2009. február 20. 15:39
  „Nincs vége még ennek az ügynek!
  Videón minden tisztán látszódik, ki mit vállal ebben a balhéban!
  Első szurkoló CSAK ODASZÓL az edzőnek, az meg akarja ütni, tolakodik stb. Bejön a másik szurkoló, támad, véd... JÁTÉKOS megüti , földre kerül ott Mucsi is belerug!!!

  Kérdem én csak a szurkolókat kell megbüntetni?
  Nem nem, itt hatalmasatt hibázott a másik 3 illető is!”
 • 11. Szercsi 2009. február 20. 15:08
  „Akkor sem ez a megoldás, ami most történik! Kis Szilárdot nem is melítettem, szerintem mindenki szerette volna, ha marad, Buday viszont korábban távozott, mint szerződése lejárt volna és én nem gondolnám, hogy az ő idejében jobban küzdöttek volna a lányok, mint most.
  Nem hiszem, hogy az, aki idegenbe szurkolni jár, nagyobb köszönetet érdemelne, mint azt, hogy a csapat odamegy és megköszöni. Mindenkinek lehetősége van eldönteni, hogy elmegy-e KEDVENC csapatának szurkolni és ezzel együtt eltölteni egy kellemes napot a haverokkal, vagy családdal. (Én is voltam néhányszor.) Arra pedig kíváncsi lennék, hogy ebből a 20-40 főből akit írsz, próbált-e valaki például szponzort találni a csapat mellé... Mit is skandáltak a szurkolók: "Cinga takarodj!", "Mucsi takarodj!"... Gondolom tudnak ezek az emberek valami új lehetőségről, mert úgy gondolom, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél alapon tényleg takarodni fognak, mondjuk Orosházára... Gondoljunk csak bele, balhé nélkül is hová lett a kosárcsapatunk...
  Én itt élek és itt szeretnék a mindenkori vásárhelyi csapatoknak szurkolni, ezért arra kérek mindenkit, tegyen félre mindenféle nevetséges indulatot és csak akkor jöjjön meccsre, ha valóban arra kíváncsi.”
 • 10. csakaszeged 2009. február 20. 14:24
  „Tisztelt Szercsi!

  Budayval nem volt gond, Kiss Szilárd meg maga volt ISTEN, mielött hülyeséget írsz nézz utánna a dolgoknak. Cinga, egy nem hozzáértő kókler, Paci bácsi, nem tudott csapatot teremteni, pedig a lehetőségei megvoltak, Rapatyi, lila majom, szintén nem tudott felmutatni semmit. De biztos a B-középpel van a baj, mert ők csak a balhé miatt járnak, illetve csak azért utaznak el több száz kilómétert. És tudod ez a 20-40 fő aki időt és energiát (pénzt) nem sajnálva utazott volt, hogy hétről hétre a csapattal, nem sok köszönetet kapott eddig a vezetőségtől, tisztelet a kivételnek. Szerintem két kezemen meg tudnám számolni, hány idegenbeli sikere volt a csapatnak az elmúlt 5 esztendőben. Tudod a legszörnyübb ebben az egészben az, hogy általában már a pályára úgy mentek fel a lányok, hogy teljen már le ez a 2*30 perc, menjünk haza legyünk túl már ezen is. Akik meg eljöttek, hát le vannak szarva, kit érdekel. És hányszor volt balhé?! Segítsek, nem volt. Jahh és mégy egy gondolat, Kiss Szilárd és Buday idején nem volt olyan, hogy feltett kézzel menjenek a lányok pályára”
 • 9. Szercsi 2009. február 20. 13:28
  „Van valami abban, hogy Vásárhelyen tényleg nincs kapcsolat a klubvezetés és a szurkolók között, de:
  Úgy gondolom, a vásárhelyi B-középről mindig az az érzésem, inkább ellene van a csapatnak, mint mellette, tipikusan a balhé miatt járó táborrá vált.. Senki edző nem felelt meg nekik. Kezdődött Cingával, majd Paci-bával, aztán Rapatyival, folytatódott Mucsival és újra Cingával, de nem volt felhőtlen a viszony Tamással és Budayval sem. Biztos meg van az oka, hogy miért haragszanak mindig valakire, nekem sem volt az összes edző szimpatikus, de attól még folyamatosan jártam és járok kézi meccsre. Szóval nem gondolnám, hogy csak a klubvezetéssel van a probléma, gondolom a B-közép vezetőinek butasága is...
  A szerdán történt balhé egyértelműen provokálás volt, sajnálom, hogy Cinga ezt nem vette észre.”
 • 8. hansi 2009. február 20. 11:11
  „Lila: "Mindig is harcolni fogok a sportpályákon megjelenő erőszak ellen"...., erőszakos lehetjátékos és edző is...mint ez a példa is tükrözi, tehát akkor miről is beszélsz?
  Ez a Farkas C(s)inga féle kisgyerekes, meg kisirt szemű lányok duma elég demagóg és nem tartozik a tárgyhoz...én is megrettenve állnék a sarokban, ha a gyermek szemmel istenített csapatom edzője, technikai ügyintézője, és annak kapusa ütlegel, rugdosna egy szurkolót...no comment”
 • 7. egyszeri 2009. február 20. 11:04
  „Én arról szeretnék véleményt mondani első sorban amiről még nem esett szó. Miszerint, hogy az egyesület vezetőségén kívül senkinek nincs köze megkérdőjelezni az edző szakmai hozzáértését vagy taktikai döntését. Amikor az edző egy bajnoki idény előtt elkészíti a felkészülési tervet, ami nem egy meccsre szól, hanem 1 évre, vagy akár több évre előre is lehetséges, nem tervezhet 100%-os formába hozást minden meccsre. Ahhoz egy hét elég kevés. Mint ahogy nem lehet egy maratoni távot sem lefutni végig sprintelve. Az én véleményem, hogy nem ez volt a legfontosabb meccs. Ez elképzelhető.
  Azt pedig kétlem hogy mindenkinek olyan szakmai tudása legyen hogy képes legyen ezt megtervezni vagy megkérdőjelezni.
  A meccs nagyon jó volt az utolsó öt percet leszámítva, és ez volt ami néhány embernél elvágta a cérnát, valamint hogy fusztrált mindenkit a vendégszurkolók heves véleménynyilvánítása. nem csak a bíróra tettek vélemények, hanem egy pár játékosra is. De a mi részünkről a véleménynyilvánításra más lehetőséget kellett volna választani.
  Én nem láttam, hogy az edző megütötte volna aki véleményt nyilvánított neki, talán meglökte, és a szurkoló nagyon helyesen nem akart ezen revansot venni.
  A balhé ezután tört ki, és nem értem hogy miért pont Mucsi Tamást találták meg, holott ő a szurkolót védte az edzővel szemben. Az emberkénk pedig berepült és kétszer is megpróbálta megütni Mucsi Tamást. Az ő elmondása szerint csak a társát védte, szerintem erre nem volt szükség. Az erre reagálók reakciója pedig érthetőek, csak nem helyes. De ennyi idő alatt ilyen helyzetben elég nehéz helyesen cselekedni. Akkor volna indokolt ha először megütnek, és utána vagy felkelünk vagy nem.”
 • 6. Gaben07 2009. február 20. 10:42
  „Legalább maradt egy kis izgalom a meccs utánra is.”
 • 5. insideman 2009. február 20. 10:29
  „Ez botrány...h Farkas,Mucsi,Mucsi-Vörös hazudik...mindenkit hülyének néz... tisztán látható h üt Cinga...csak az a sajnálatos és elszomorító h még a tegnap esti Tv2 híradó is arról számolt be h Ő az ártatlan és Őt bántották...
  Az teljesen normális h meccs után 1szurkoló,aki jóban-rosszban a csapat mellett van,aki aggódik és szurkol,h számonkéri Cingát a mutatott játékról,a taktikáról,az egész meccsről....a meccs után miért ne tehetné meg? Én is meg fogom tenni...engem is megüt??!!!
  Ez botrány h így viselkedhet edző,játékos,ügyvezető....ez minősíti az egész hmvhelyi kéuilabdát,h Nincs kapcsolat a klub és szurkoló közt...
  hajrá hnkc!!!”
 • 4. csakaszeged 2009. február 20. 10:23
  „"Nem ütöttem meg, csak szóváltás volt közöttünk, közénk is álltak" cinga ugye ezt te magad sem hiszed el, még a videón is látszik. Tudom a bíronak nincs videója, de most majd mi viszünk neki.
  Imre Péter, ez hasonló eset? Húha. Ez aztán az újságírás.... Azthiszem elmegyek bodzatermelőnek és szinesfémesnek, az becsületes magatartás.”
 • 3. lila 2009. február 20. 07:35
  „focibarát! Hozzászólásod olyan, mintha a rendbontókat védenéd. Mindig is harcolni fogok a sportpályákon megjelenő erőszak ellen!”
 • 2. focibarát 2009. február 20. 07:04
  „Ítélkezni nem, de véleményt formálni szeretnék.
  1., Lényegtelen, hogy Farkas Úr eltalálta-e a szurkolót, az ütés szándéka ugyanolyan súlyú, ha az edzőhöz méltatlan magatartása nincs akkor nincs erőszaka pályán. Ütési szándékért az ősszel egy megye egyes labdarúgó edző több mint egy éves eltiltást kapott, pedig a pályán nem civil ellen mutatta be a szándékot.
  2., A szurkolói rend bontások veszélye azoknál a kluboknál nagy ahol nincs kapcsolat a klub vezetés és a szurkolók között, jó példa a Pick Szeged és a szegedi labdarúgó vezetők kapcsolata szurkolóikkal, ahol együtt élik meg a mérkőzéseket.
  A Vásárhelyi kézilabda vezetők ezt másképp gondolják, ők már régóta háborúznak saját szurkoló táborukkal.
  3., Természetes nem értek egyet a pályára rohanó szurkolóval nem ott kell az edzőt kérdőre vonni.
  4., Kedves újságíró a szervezett cigány bűnöző gyilkosságát és a Vásárhelyi balhét párhuzamba állítani nagyon bulvárosra sikeredett, nem kellene.”
 • 1. becsület 2009. február 20. 05:45
  „Farkas hazudik!700-an láttuk a helyszinen hogy fejbe vágta az egyiket.100-ak szórakozása?Százak szórakozását épp farkas tette tönkre,meg az aki ide hozta.Meg hogy mucsi földön fekvő ember fejét rugdossa az sem kisgyereknek való látvány.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban a Pécs ellen

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében elkészítették a női magyar kupa elődöntőjének… Tovább olvasom