Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Felfalhatja az új klinikai tömb a SZOTE pályát?

A szegedi orvosegyetemi sportpálya nem beteg – az életéért mégis sokan aggódnak. Az őszi záráskor futótűzként terjedt a hír: bezár a pálya, tavasszal már nem nyit ki, mert a klinikai építkezések felfalják a sporttelepet is. Az építkezések egyetemi projektvezetője lapunknak megerősítette: az új klinikai tömb építése során nincs szó a sporttelep megszüntetéséről.
A nagyközönség számára talán nem annyira ismert, hogy a szegedi klinikatelep egyik sarkában egy kis sporttelep húzódik meg. A pálya küzdőterein bár változó intenzitással, de mindig is pezsgő sportélet folyt abban a csaknem negyven évben, amióta a sporttelep létezik. Amióta az egyetemen idegen nyelvű képzés folyik, a külföldi hallgatók is fölfedezték, és gyakran használják a különböző sportágak tereit. Majó Zoltán főigazgató az egyetemi sajtóközpont útján a következő információt közölte: „A pályák megszüntetésének kényszere azért merült fel, mert a terület beépíthetőségi aránya megváltozott, a pályázat sikerének egyik következménye lesz a parkfelület növelési kényszere, vagyis a bekerített sportpálya esetleges megszüntetése."

Aki itt ne focizott, az nem focizott...
Aki itt nem focizott, az soha nem focizott...
A szerző felvételei

 Pályaínség

Egy egészségügyi oktató intézményben elképesztő szembesülni azzal a ténnyel, hogy milyen szerény a sportolási lehetőségek sora. Több mint 90 éves története során saját tornaterme például sosem volt. Saját orvosegyetemi pálya azonban csak a cikkben említett klinikakertben létezik. Az örvendetesen növekvő külföldi hallgatói létszám a sportolási lehetőségek legalább megőrzését, de inkább növelését is kötelezővé teszi – a tudatosabb pályázók azt is alaposan tanulmányozzák, milyen sportolási lehetőségek adottak a célba vett egyetemen.

Ugyanakkor a nyilatkozat kitér arra is, hogy „az SZTE kezdeményezte a hatóságoknál: a klinikakertbeli zöldfelület nagyságához számíthassák hozzá a pályák területét. Tehát a sportpályákat nem kell megszüntetni, de fel kell újítani".

Ez a közlemény azonban nem csökkentette, hanem növelte a bizonytalanságot. Jó néhány fát el kell ültetni a területen, ebből néhány – érthetetlen módon – a teniszpályákra van berajzolva a terveken. Ugyanakkor a már felépült klinikai szárny hivatalos építési rajzaiban nincs sem terv, sem kötelezettség a zöldfelület növelésére, a pályák megszüntetésére. A SZOTE-pálya salakja utolsó mohikán a szegedi sportolási lehetőségek kínálatában – a sokak számára legendásan szép emlékű Ady téri sporttelep megszüntetése óta nem is lehet ilyet máshol találni. A salakos pályák lebetonozása, jobb esetben műfüvessé alakítása nem azért következett be járványszerűen, mert betonon vagy műanyagon jobb lenne sportolni, vagy kevésbé venné igénybe a sportolók ízületeit (ellenkezőleg!), hanem mert sokkal kevesebb gondozást igényelnek. Sokan anyagi okokat is emlegettek – a pálya fenntartása azonban még egy megszorításoktól szenvedő egyetem költségvetésében is oly apró tétel, hogy ezt az érvet nem is lehet komolyan venni.

A közéletben, a hírekben általában csak a nagy létesítményekről szóló jelentések szerepelnek, az olyannyira kívánatos élénk sportélethez szükséges kisebb pályákról nemigen esik szó. Pedig az igazi, egészségmegőrző sport léte itt dől el – és különösen vonzó, meghatározó lehet egy olyan sporttelep, amely a munkahelyek, az iskolák, jelen esetben az orvosegyetem, a kollégiumok közvetlen közelében van.

Madártávlat
Madártávlat

Jóllehet az aggodalmakat nem sikerült teljesen eloszlatni, azt Vécsei László professzor, az orvosegyetem dékánja is megerősítette: törekednek a pályák megtartására, sőt a kiszolgáló részek felújítására, s „nagy a valószínűsége, hogy az újklinika-beruházás kapcsán előírt zöldterület biztosítható egyéb zónából".

A „nagy valószínűség" márciusban, a pályák tavaszi nyitása idején válhat bizonyossággá. Több száz amatőr sportoló már csak emiatt is nagyon várja a tavaszt.

Salakos
Salakos

S vele mi lesz?

Bárki, aki sportolt a SZOTE-sporttelepen, megtapasztalhatta: mindig rendezett állapotokat talált. A pályák hengerelve, locsolva, gondozva
– tavasztól őszig, hétfőtől vasárnapig. Ez a dicséretes helyzet is megváltozhat ezután: a pálya gondnokát ősszel nyugdíjazták, egyesek szerint azért, hogy ne legyen útban a bezáráskor. A valóság azonban az, hogy a szigorú nyugdíjazási szabályok érték utol. Így, ha kinyit a pálya, Hajdú István gondosságát valószínűleg akkor is nélkülözni lesznek kénytelenek a sportkedvelők.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbjutás, csoportelsőség! Pick-Kristianstad 29-18

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata az EHF-kupa C csoportjában a svéd IFK Kristianstadot fogadta az újszegedi sportcsarnokban, és 29-18-as sikerével továbbjutott a csoportból, ráadásul elsőként. Tovább olvasom