Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Feltételekhez köti Douchev-Janics távozását a szövetség

Mindenképpen feltételekhez köti Douchev-Janics Natasa Szerbiába távozását a Magyar Kajak-Kenu Szövetség - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.

"Ez nem feltétlenül pénzt jelent, de bizonyos ellenszolgáltatásokra igényt tartunk. Csak úgy nem fogunk hozzájárulni a távozásához. Egy kiemelten támogatott sportolónk volt, ezek után nem érdemeltük meg, hogy elmenjen" - fogalmazott Baráth, hangsúlyozva, hogy ez az ő véleménye, s az ügyben az elnökségnek kell döntenie.

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics szeptember 27-én adta be a távozási szándékról szóló papírjait a szövetségnek, s a szervezet vezető testületének onnantól számítva egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját az ügyben. Ha nem járulnak hozzá a távozásához, a bácskapalánkai születésű kajakos két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

"Több versenyzőnk is távozott az elmúlt években családi vagy tanulmányi okok miatt, ez nem rendhagyó dolog.

Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy akik a londoni olimpián a legnagyobb sikereket hozták, azok itthon maradnak. Douchev-Janics, Benedek Dalma és Paksy Tímea távozásával nem állt meg az élet a magyar kajak-kenuban" - mondta az elnök, hozzátéve, hogy mindhárom lapátforgató pozitív hatással volt a sportágra az elmúlt évtizedben, de egy korábbi generációhoz tartoznak, s már jönnek a fiatalok.

"A magyar versenyzők nem árucikkek, biztos vagyok abban, hogy a jövőben lesznek eszközeink arra, hogy itthon tartsuk őket" - jegyezte meg Baráth Etele.

Ábrahám Attila, az MKKSZ főtitkára megerősítette, hogy eddig hivatalos megkeresés nem érkezett a szerbek részéről Douchev-Janics Natasa kivásárlásával kapcsolatban, így arról a 150 ezer euróról sem tárgyaltak még, amelyet a versenyzőért szeretne kapni az MKKSZ, s amelyet a Kolonics Alapítványba fektetnének.

Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta: kétségtelen, hogy Douchev-Janics valamelyest hiányozni fog a válogatottból, de a távozásával sokak számára kézzelfogható közelségbe kerül majd a csapatba kerülés. Kiemelte, hogy Kovács Katalin is folytatja a versenyzést.

A keddi sajtótájékoztató előtt kisebb ünnepségre került sor: a Londonban aranyérmes női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella neve felkerült az örökös bajnokok nevét rögzítő márványtáblára, és a Dorney-tavon két számban is első Kozák Danuta neve mellé is odakerült az olimpiai ötkarika.

A szövetség 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. Az idén szintén ötkarikás bajnoki címet szerzett Dombi Rudolfot, Kökény Rolandot és Fazekas-Zur Krisztinát a tervek szerint decemberben köszönti a szövetség.

Olvasóink írták

 • 15. Fri 2012. október 10. 10:47
  „Természtesen ha akar menjen haza Szerbiába. De az is természetes, hogy nem lehet őt csak úgy egyszerűen elengedni, hisz sok mindennek kötődik ide - kötelezettségre gondolok. Gondolom szerződés még köti ide (?) tehát nem lehet neki mondnai , hogy menjen "Isten hírével" . Gondolom vannak átigazolási szabályok - azt neki is tudnia kellene. Nekem először még nem volt ez az egész unszinpatikus, de azt már akkor sejtettem, hogy nem a "férje" után megy, hanem a férje kapott miatta állást, hogy ezzel is visszamenjen a hazájába. Sok-sok pénzért. AZt is hallottm hogy európa de talán a világ legjobban fizetett kajakozója. Őt már nem a sikerek motiválják, azok már megvoltak. Miért kell ilyen csúnyán befejezni azt ami szépnek volt mondható ? Mivel itt kap életjáradékok, nem keveset - mert bolond lenne lemondani a magyar állampolgárságáról - hát azért csak ne adják már ki "ajándék"-ba.”
 • 14. lj510126 2012. október 10. 10:38
  „Dusev Janics Natasa ott rúgta el az utolsó pöttyöst, amikor Belgrádban azt nyilatkozta a temérdek felmarkolt pénz birtokában, hogy Magyarországon sohasem érezte otthon magát.

  Mi befogadtuk őt, elhalmoztuk a szeretetünkkel, sportolási lehetőséget adtunk neki, anyagi biztonságba helyeztük, erre neki volt képe ezt nyilatkozni a még nagyobb szerb pénz reményében. Ez volt a pofátlanság ne továbbja!

  Ezek után ha valóban el akar menni, akkor fiozessenek érte, ne is keveset!”
 • 13. zsuzsmo 2012. október 10. 05:40
  „A mai világban ki az , akit nem az érdekek vezetnek? Ugyanmár, hazaszeretetből nem lehet megélni...sajnos.”
 • 12. kreatív 2012. október 09. 23:08
  „Natasa Janics megélhetési sportoló! A pénzszerzés a fő motiváló erő, ennek érdekében erősen sérti az etikai elvárásokat.
  Kedves média-mérgezett D.N.J fan-nok! Egy nő életében a nőiesség fontos szempont, a központi, alvakult állami olimpia-centrikus anyagi támogatás odáig fajult, hogy sok nő foglalkozásnak tekinti azt, ami legfeljebb, -főként nőként- csak hobby lehetne! Egy idő után a többség kijózanodik, gyermeket szül, gyermeket nevel, tanult szakmájának gyakorlása válik egzisztenciájának alapjává.
  Nem így D.N.J esetében ! Olyan országba küldi édesapja, ahol e férfias sportág megélhetési lehetőséget jelent! Olyan országba, ahol az olimpiai arany életjáradékot garantál (?!). Olyan országba, ahol az olimpiai felkészülés egyet jelent a külföndön tartózkodással, a külföldi edzőtáborozás egyet jelen ta társtalálással, az anyává válással!
  Olyan erős" money-maker" késztetés alakult ki a szerb-vajdasági-bolgár-(magyar?) sportolónőben, amely feledtetni tudta a legszentebb női elvárást, az anya szerepet, a kisded gondozást!
  Nem D.J.N a felelős a fentiekért! A magyar torzult versenysport-szemlélet, a széles semmirekellő holdudvar!
  ! A nemzeti tradíció továbbélése, a politikai és média oltalom már-már odáig fajul, hogy a magyar olimpiai mozgalom jól kiépült megélhetési tevékenységgé vált, a sportolók és a kifejezetten széles holdudvar számára. A világversenyre készülők tényleges, négy évre lebontott befektetett energiája összehasonlíthatatlanul kevés a hétköznapi életet élő, a mindennapos gondokkal küszködő átlagemberéhez, mégis anyagi- és erkölcsi megbecsülésük nagyságrendekkel jobb! Felháborító!!!”
 • 11. Queenmargareth 2012. október 09. 22:45
  „jaj, már megint piedesztálra lett állítva szegény natasa”
 • 10. Deadman 2012. október 09. 22:40
  „ÁCSI emberek..Akik azt mondják, hogy ÉRTÜNK evezett egy dolgot felejtettek el hogy MIÉRT IS JÖTT ÁT !!!
  Egyszerüen azért mert NEM FÉRT BE az akkori Szerb olimpiai csapatba ..Ennyi..Itthon meg épp abban az idöben meg épp pangás volt nálunk hát hadd jöjjön mondták..Most meg kell a szerbeknek egy ikon és visszaviszik..Janics eddig sem volt magyar nem is tud magyarul épp hogy makog mindig is szerb maradt...Az egész családja odakinnt van Ö meg érdekből jőtt ..ennyi..Az életjáradékot adja vissza vagy fizesse a szerb szövetség azt menjen isten hírivel..Úgy is sokan megismerték a maty éren a Fiú versenyzök közül hogy miylen adottsággal is rendelkezik..”
 • 9. Gyöngyi0201 2012. október 09. 21:57
  „Nagyon mélyen azt érzem,bármennyire is kellene apénz,de,NATASA SEM MÉRLEGELT SOHA,amikor,ÉRTÜNK
  oly elszántan,vízrezsállt.Akkor IMÁDTUK,most se vessük a szemére ,hogy hazavágyik HAZA?csak egy van
  Foggal,körömmel,embertelenűl küzdött ÉETÜNK.Hányszor,-de hányszor juthatott el a szivéhez,hogy de jó lenne, a saqját hazájának szereznie a dicséretet,ahol,nemtudott,mert nemadták meg Neki a lehetőséget.
  Mindent megkapott tőlünk,hadmenjenbékében,saját ,itt alapított családjával.
  Legyünk elegánsak,mert ez nem sportemberekhez méltó.Persze,véleményünk,azért lehet,nemigaz?”
 • 8. DMagóg 2012. október 09. 21:12
  „Átvállalják az olimpiai életjáradék fizetését, s már mehet is! Ennyit csak megér nekik! Nem? Akkor I´m sorry!”
 • 7. bambulla 2012. október 09. 20:33
  „Natasa egy pénzéhes <moderálva>”
 • 6. v.imre 2012. október 09. 19:40
  „Miféle tesze-tosza magyar mentalitás ez a Baráth Etele féle nyilatkozat: "..."Ez nem feltétlenül pénzt jelent, de bizonyos ellenszolgáltatásokra igényt tartunk. Csak úgy nem fogunk hozzájárulni a távozásához...."?

  Alszunk rá egyet-kettőt és majd kitaláljuk, mit kérjünk cserében? Harminc éves, férjhez ment, gyermeket szült, pénzt kapott a teljesítményéért. Menjen békével. Ha a nyilatkozatok többi részlete nem utalna a lényegre: Jőjjön az utánpótlás, a fiatalok. A kajak sportban csak két-három "öreg hölgy" versenyez még mindig, ők a félelem alapja, Hogy Natasa még a mieink ellenfele lehet?”
 • 5. klj-54 2012. október 09. 19:27
  „Nem kell elengedni, de el kell akkor fogadnunk, hogy visszavonul.
  Megteheti, senki nem kényszerítheti versenyzésre.”
 • 4. Tiszthelyettes 2012. október 09. 18:48
  „Gospoľica Duąeva-Janić! Ha eladta a magyar állampolgárságát, nyugodtan mondjon le mindenféle járandóságról, amire a magyar államtól számít. És ne is számoljon semmiféle kiadatással, amíg a Bárka-ügy le nem zárul, mert érik a feljelentés!”
 • 3. D95 2012. október 09. 17:39
  „ugy erzem meg lettunk <moderálva>va de neha azert elveztuk egy kicsit”
 • 2. DMagóg 2012. október 09. 16:19
  „Itt nagyot kaszált, ám megdolgozott érte. Csalódást okoz a "hűtlensége"? Nem! Ez is egy piac.
  Gondolhatna arra is, hogy a kormányunktól nem idegen a szerzett és szerezni vélt jogok visszamenőleges megvonása! Ez esetben még talán igazságos is lenne. Elmondhatnánk, mi is elszámítottuk magunkat, ám Ő is! A maradásával már nem sokat nyerhetünk, a távozásával meg csak Ő veszíthet! Menjen Isten hírével! Ami kijár: Köszönjük Emese, akarom mondani Köszönjük Natasa! Ennyi!
  Ám, ha az ilyen gyüttmönt (jöttment) tehetségekkel szemben a mi igazi tehetségeink (a sporton túlmenően is) hűtlenné válnak, akkor mégis valami gond van. Lehet, hogy nem kicsi?”
 • 1. nyomdasz63 2012. október 09. 14:52
  „Az egész vezetés a homokba dugta a fejét? Már legalább egy fél éve belső körökben lehetett tudni,hogy Natasa megy.
  A Bárka visszaadásakor is nyíltan elszólta magát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglesz a harmadik szentesi győzelem?

A női vízilabda OB I Csongrád megyei csapatai eddig papírforma-eredményeket hoztak. Vajon milyen lesz a folytatás? Tovább olvasom