Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Felvételről

"Régen fordult ilyen elő, de talán most igaz, futball-lázban ég Magyarország. Jó, jó, nem akkorában, mint az ötvenes vagy a hatvanas években, de a férfiak nagy része most a pénteki román–magyar világbajnoki selejtezővel foglalkozik. "
Ki lesz a kezdőben, ki marad ki, játszunk-e két csatárral, nyerünk-e végre Bukarestben? Talán még a nők is tudják, hogy péntek este a tartalék tévén kell nézniük az esti filmet, vagy éppen jó lesz a polcról levenni egy könyvet, mert kérem szépen, meccs van, mi, férfiak pedig már a Himnuszt állva hallgatjuk, majd hangosan ordítjuk, hogy „Magyarok!"

1981 szeptemberét írtuk. Akkor is vébéselejtezőt játszottunk Romániában. 0–0 lett a meccs végeredménye: emlékszem, Peti öcsémmel nem tudtunk fennmaradni – ő 9 éves volt, én 12 –, így a szalagos magnónkra felvettük a meccset. Összekötöttük a rádióval, elindítottuk, közben aludtunk egy nagyot, majd másnap meghallgattuk. Tudtuk, hogy nem volt gól, iksz lett a román–magyar, de olyan futball-lázban égtünk, hogy ezzel nem foglalkoztunk. A meccs varázsa még másnap is nagy hatással volt ránk.

Mészáros Bubu volt a kapus a 70 ezer néző előtt lejátszott meccsen. Micsoda csapat volt! Martos, Bálint, Garaba, Tóth József, Sallai, Nyilasi, Rab, Fazekas, Törőcsik, Kiss alkotta a csapatot. Csereként beszállt Csapó és Müller, a kapitány pedig Mészöly Kálmán volt. Ez a döntetlen végül sokat ért. Repülőjegyet a spanyolországi 1982-es vébére. Ott voltunk a legjobbak között, és csak nagy szerencsétlenség közepette (10–1 Salvador ellen, 1–4 a Maradona fémjelezte argentinok ellen, majd 1–1 a belgákkal) estünk ki a csoportküzdelmek után. Valahol otthon megvan ez a szalag, a bukaresti nulla–nulla. Csak a magnó nincs meg.

Ma már elképzelhetetlen, hogy valaki így rögzítsen egy meccset. De szerencsére a tévében vissza lehet nézni. Ehhez egy dolog kell: jó lenne nyerni Bukarestben, mert akkor biztos, hogy többen megnéznék az ismétlést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei utánpótlásbázisok: Virtus Karate Egyesület

Utánpótlás-sorozatunkban a szegedi Virtus Karate Egyesület következik, amelynek elnöke, Hamza Zsolt (48) szerint elsősorban nem az eredmény, hanem a nevelés a lényeg. Tovább olvasom