Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Fogathajtóverseny Fábiánsebestyénen: Lázár Zoltán sikere

Lázár Zoltán nyerte - 149,6 hibaponttal - a kettesfogathajtók összetett versenyét a 33. Fábiánsebestyéni Lovasnapokon.
Vasárnap, összefoglaló


Minden szabadtéri sportrendezvény legnagyobb ellensége az eső, az rossz idő. Szombat reggel az első két nap remek időjárása után eső, 12 fok fogadta Fábiánsebestyénben, a Kinizsi Parkban a nemzetközi fogathajtó verseny résztvevőit. 

A kilencszeres világbajnok és a díjhajtás után a harmadik helyen álló Lázár Vilmos nem is akart kockáztatni, a sáros és csúszós talaj miatt visszalépett, és már nem indult el a maratonhajtáson. Hasonlóan cselekedett Lázár Zoltán is, ő az első számú fogatával nem állt rajthoz, nem versenyzett velük tovább. A második számú fogattal viszont maradt a mezőnyben, és jól tette, hiszen a maratonhajtás után az élen állt, megelőzve a négyeseknél is vezető ifjabb Dobrovitz Józsefet.

Az utolsó napon ismét minden úgy alakult, ahogyan a szervezők eltervezték, reggel sütött a nap, semmi sem zavarta a rendezvényt. Végül Lázár Zoltán nyerte (149,60) az összetett versenyt, megelőzve ifjabb Dobrovitzot (155,16) és a német Sandro Koalcikot (158,84). Csongrád megyét több versenyző képviselte, közülük a Fesztivál LK hajtója, Hódi Károly az ötödik helyet szerezte meg, 164,25 ponttal. A szegvári Papp János a 14. (178,61), fábiánsebestyéni Sági József a 18. (182,60), a domaszéki Szécsi István a 20. (185,83) helyet szerezte meg. Végül 44 fogat fejezte be a versenyt.

Dobrovitz József (147,20) nyerte a négyesfogathajtók összetett versenyszámát, megelőzve fiát, ifj. Dobrovtiz Józsefet (157,34). A verseny harmadik helyezettje összetettben a svájci Ulrich Werner lett (161,79).

Az egyes fogatok összetett versenyét a magyar Rondzik Gábor (177,63) nyerte a fábiánsebestyéni Kinizsi Parkban, ahol a második helyezésért járó elismerést Kun Andrea vehette át (178,16), harmadik lett a szintén magyar Demkó Zsolt (183,74).

A póni egyes fogatok összetett versenyében Szajkó Liliána nyerte a versenyt 170,88 ponttal, másodikként zárt Lehocz Dávid 85,34 ponttal. A póni kettesek összetett versenyének győztese az osztrák Karl Cvörnjek (180,10), második lett a német Karl-Heinz Klasen (193,12), harmadikként a magyar Kovács Zsófia (193,48) zárta a versenyt. A póni négyes fogatok összetett versenyének győztese Palkovics Dávid lett 186,02 ponttal.

Lázár Zoltán mögött másodikként ifj. Dobrovitz József (155,16), harmadikként pedig a német színekben versenyző Sandro Koalick (158,84) zárt. A vasárnapi akadályhajtás győztese a kettesfogatoknál ifj. Simon József lett, a második helyen Gergely János, míg a harmadikon Papp János végzett. A négyeseknél Dobrovitz József az akadályhajtásban és összetettben is a legjobbnak bizonyult. Összetettben fia lett a második, a svájci Ulrich Werner pedig a harmadik. A kettesfogathajtóknál ez a verseny volt az első válogató a szeptember 9-13-án szintén Fábiánsebestyénben megrendezendő világbajnokságra. A négyesek számára a mostani verseny világkupa-forduló volt, a magyaroknak pedig Európa-bajnoki válogató is egyben.

Folytatódik a kettesfogathajtás akadályhajtó versenyszáma a Kinizsi Parkban. Láthatjuk még többek között Galambos Nándor, Margitai Sándor, Hódi Károly, Kákonyi Norbert és Lázár Zoltán fogatát is. Ezt követi a négyesfogathajtók akadályhajtása, ahol a magyar indulók között szerepel a Dobrovitz József és fia, ifj. Dobrovitz József is.

Fogathajtóverseny Fábiánsebestyénen, vasárnap - GALÉRIA

Szombat, délután

A kettesfogatok összetett versenyében a díjhajtás és a maratonhajtás után Lázár Zoltán vezet 2-es számú fogatával, megelőzve a második helyen álló Ifj. Dobrovitz Józsefetés a harmadik helyen álló Sandr Koalickot (német). A rossz időjárás miatt visszalépett a versenytől Lázár Vilmos, illetve Lázár Zoltán első számú fogagata

A négyeseknél az első két versenyszám után Dobrovitz József vezet, maga mögé utasítva a második helyen álló Ifj. Dobrovitz Józsefet és a harmadik Ulrich Werner-t (svájci).

Vasárnap akadályhajtásra kerül sor a Kinizsi Parkban, melynek végén ünnepélyesen eredményt hirdetnek a 33. Fábiánsebestyéni Lovasnapokon. A verseny 9 órakor kezdődik. Jelenleg a versenyzői pályabejárás zajlik a díjhajtó négyszögben.

Szombat

Az első két napon a díjhajtás zajlott a fábiánsebestyéni Kinizsi Parkban, a nemzetközi fogathajtóversenyen. A kettesfogatóknál a hétszeres világbajnok Lázár Zoltán kettős sikert aratott, azaz az első és második helyen végzett, így vezet. A harmadik pozíciót testvére, a kilencszeres vb-első Lázár Vilmos foglalja el. Ifjabb Dobrovitz József a negyedik, míg a Csongrád megyei Hódi Károly a 11. lett.

A négyeseknél ifjabb Dobrovitz József áll az élen, megelőzve Dorovitz Józsefet és a kétszeres világbajnok svájci Werner Ulrichot. Az első két nap remek időjárása után elromlott az idő, így szombaton esőre ébredtek a versenyzők. Ma a leglátványosabb szám, a maratonhajtás szerepel a programban. Néhány érdekesebb hajtó indulási ideje, kettesfogatók, 13.45: Hódi Károly, 14.10: Lázár Vilmos, 14.15: Lázár Zoltán. Négyese, 15: Bárdos Attila, 15.10: Ulrich Werner, 15.30: ifjabb Dobrovitz József.

Péntek

Pénteken újból remek idő, napsütés várja a fábiánsebestyéni fogathajtóverseny résztvevőit. Ma jóval nagyobb volt a nyüzsgés a Kinizsi-parkban, hiszen a szervezők majálist szerveztek, így sokan választották programnak a versenyt, amelynek a mezőnye igen erős. Az indulok között van a világbajnoki címvédő Lázár Vilmos.

Fábiánsebestyéni nemzetközi fogathatjóverseny a Kinizsi Parkban. Fotó: Kuklis István (galéria)

- Minden rendben, én kedden érkeztem, a lovaim már előtte két nappal megérkeztek. Minden rendben, jól sikerült a válogatott összetartás, kicsit izgultam, hogy a bemutatkozásom alatt esik majd az eső, szerencsére ez nem történt meg, így a csütörtöki díjhajtás jól sikerült.

Az első nap 25 kettesfogathajtó mutatkozott be, pénteken újabb 25 következik, köztük a Csongrád megyei Hódi Károly.

Az első napi eredmények, díjhajtás, kettesfogatók: 1. Lázár Zoltán 40,58, 2. Lázár Vilmos 43,42, 3. ifj. Dobrovitz József 45,30

Több számban már eredményt hirdettek a díjhajtásban, így: Szajkó Liliana (P1)., Kovács Zsófia (P2)., Palkovics Dávid (P4)., Meskóné Orosz Mária (1-es) kategóriában nyert.

A mai program:

A teljes méretért kattintson a képre>>
A teljes méretért kattintson a képre>>


Korábban

A Kinizsi Park, Fábiánsebestyénben egy üde színfolt. Bárhol a világon megállja a helyét, erre büszke lehet a település. Csütörtök délelőtt a pónifogatok versenyével megkezdődött a nemzetközi verseny, amelyen immár 16. alkalommal csatáznak a versenyzők.

Fotó: Vida-Szűcs István.
A verseny előtt állatorvosi kontrollra vitték a lovakat. Fotó: Vida-Szűcs István.

Délelőtt a szervezők sajtótájékoztatót tartottak, amelyen nemcsak a mostani viadal, hanem a szeptemberi világbajnokság (9-től 13-áig tart) is fontos szerepet töltött be. Farkas Sándor képviselő köszöntötte a megjelenteket. A szervezők 20 település (Baks, Balástya, Csanytelek, Csengele, Csongrád, Derekegyház, Felgyő, Kistelek, Nagytőke, Nagymágocs, Ópusztaszer, Mindszent, Sándorfalva, Pusztaszer, Szatymaz, Szegvár, Szentes, Tömörkény és Fábiánsebestyén) polgármesterével, és polgármester-helyettesével írtak alá megállapodás, illetve partnere a Csongrád megyei közgyűlés is a szervezésnek.

Farkas Sándor nyitotta meg a sajtótájékoztatót: - Két és fél éve megpályáztuk a világbajnokság rendezi jogát, és ezt az első körben nekünk ítélte a nemzetközi szövetség. Szerencsére minden akadály elhárult, olyan települések sorába lép Fábiánsebestyén, mint Párizs, Salzburg vagy éppen Lyon, akik eddig világbajnokságot rendeztek. Ma a 16. nemzetközi viadal kezdődött el. A szeptemberi vébé nagy kitörési pont a térségnek. Csongrád megye legnagyobb sporteseménye lesz 2015-ben a Kinizsi Parkban rendezendő világbajnokság - nyilatkozta a világbajnokság szervezőbizottságának az elnöke, Farkas Sándor.

Életképek Fábiánsebestyénről, a Kinizsi Parkból

Egy világbajnokság minden sportág életében nagy dolog, így nem lehet vitás, hogy népes magyar szurkolótábor előtt zajlik majd az esemény. Lázár Vilmos címvédőként száll harcba, a magyar válogatott pedig nagyon készül. A sportág történetében még nem fordult olyan elő, hogy áprilisban közös edzőtáborban vegyen részt a nemzeti csapat. Most ezen már túl vannak, nagyon készülnek a fogatok.

Elkészült egy különleges akadály, amely az Észak Csongrád megye kincsei nevet kapta. Ezen a már említett 20 település címere található.

Ma délután folytatódik a verseny, 17.35-kor indul majd Lázár Vilmos, 17.45-kor pedig Osztertág Márk zárja a napot. A domaszéki Szécsi István 16.55-kor mutatkozik be a versenyen.

Pénteken 8.30-kor a német Sandro Koalcik kezd. A szintén Csongrád megyei, az egykori világbajnoki ezüstérmes Hódi Károly 9.20-kor mutatkozik be. A napot 18.15-kor Galbács Ferenc zárja.
A szombat és a vasárnap is izgalmas lesz, ekkor jönnek a leglátványosabb futamok, minden bizonnyal népes közönség előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kajak-kenu Eb: Újabb magyar ezüst, Lakatos egyesben is második

A kenus Lakatos Zsanett ezüstérmet szerzett 200 méteren a csehországi Racicében zajló kajak-kenu… Tovább olvasom