Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Főpróba előtt pálya és versenyző

Szegeden edzőtáborozik a magyar kajakos férfi és női válogatott. Sári Nándor, Séra Miklós, Czeglédi Gábor és Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai a két hét múlva esedékes, Maty-éri második válogatóra készülnek.
Megbeszélés a tréning tapasztalatairól: Janics (balról) és edzője, Kati néni. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnapig nem fogadta kegyeibe az időjárás a vízi sportágak versenyzőit. Esős, hűvös, néha hideg idő volt, a hőmérséklet még napközben is csak nagyon ritkán ment 15 Celsius-fok fölé. Így edzeni pedig nem egyszerű.

Válogatottak a Maty-éren

Márpedig kell. Keményen. Mert két hét múlva következik a szegedi Maty-éren a második Európa- és világbajnoki válogató. A magyar kajakválogatott a Szabadkai úti olimpiai centrumban készül: a trénerek, Sári Nándor, Séra Miklós, Czeglédi Gábor és Fábiánné Rozsnyói Katalin napi két edzést vezényel a világeseményekre jutásban bízó sportolóknak.
Fábiánné sosem kért és nem is adott kegyelmet. Űzi-hajtja a tréningen a versenyzőit. Nem kíméli őket. Az eredményei önmagukért beszélnek.

Amikor kíváncsiskodva sétát tettünk a Maty-éren, Janics Natasáék délelőtti penzumuk vége felé jártak. A motorosban Kati néni éppen a kétszázas vonalhoz igyekezett elrendezni a hét kajakost. Öt lány és két fiú ült a hajóban: a két férfi a szegedi Janics testvére, Sztyepan és Micso.

Nehezen sikerült úgy alakítani a dolgokat, hogy hamar elindulhasson az alkalmi háziverseny. Kati néni harsány hangja visszhangzott a pályán – azért csak összejött a start. A villámkezűek viadalát a két férfi nyerte, harmadiknak a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa futott be.

– Láttad a futamot? – kérdezte a Démász kiválósága, amikor partot ért, majd gyorsan felment a hotelbe, ahogy ő mondta: meginni egy kávét, mert az felpörget. Lassan kikötött Fábiánné is, ölében pici kutyájával, Zsebivel.
– Most egy kicsit csatakos – közölte a tréner, amikor megjegyeztem, milyen kedves, apró háziállata van. Amikor a versenyzői átlapátoltak a célvonalon, nem volt ennyire kenyérre kenhető: Ez nem ért semmit! – mondta a kétszázas futamot befejezőknek.

Árvízi takarítás

A Démász-Szegedi VE vezetése egyesületi tagok, sportbarátok, szülők segítségét kéri az árvízi károk helyreállításában. Ma 9 és 17 óra között a klub Felső Tisza-parti vízitelepén takarítási, rakodási, festési munkákra várják azokat, akik a partner, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-val közösen tenni szeretnének a terület, a létesítmény korábbi színvonalának visszaállításáért.

Horváth vállalásai


Sári Nándor tanítványai között ott találhattuk a már 35 éves Horváth Gábort. A Honvéd szakosztályvezetője emellett edz, vállalkozik, családja van.
– Úgy tűnik, egy kicsit túlvállaltam magam. De a Honvédhoz tartozom 21 éve, így aztán a klubszeretet miatt elvállaltam az új, vezetői feladatot. Úgyis ez az utolsó aktív évem – mondta a kajakos.
A séta végén érdemes volt körbenézni a felújított létesítményben. A partvédelem és a pálya melletti útépítés is befejeződött, az osztószigeti alkalmi lelátók körvonalai már látszódnak; a díjátadó helye járólapos burkolatot kapott, rajta egy gyönyörű, pácolt, borovi fenyődobogóval; az állandó lelátó földszintjének nyílászáróit lecserélték, a teljes épület burkolata megújult, a betonlépcsők vízmentes réteget kaptak.

Kilencven százalék

– Az áramellátási munka még nem fejeződik be, de a beruházás első üteme a második válogatóra 90 százalékos készültségben lesz. Az osztószigeten két hét múlva már láthatóvá válik az új reklámtartó rendszer. Az összességében 360 négyzetméter területű, a nemzetközi előírásoknak tökéletesen megfelelő svéd mólókat pedig már használják – nyilatkozta Horváth András, a szegedi olimpiai centrum vezetője.
Az augusztusi vb előtti főpróba két hét múlva következik. Versenyzőnek, pályának egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncz a legjobb edző

A futsalidény végeztével a bajnokságok legjobbjait köszöntötték a Magyar Labdarúgó-szövetség… Tovább olvasom