Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Forgács Dávid olasz bajnok lett

Az olasz Seria A legutóbbi szezonjában a 15. helyen zárt az Atalanta, amelynek utánpótlásában találhatunk egy szegedi fiatalembert. Forgács Dávid (18) már három évet töltött el a bergamói klubnál.
Vissza az alapokhoz – akár ez is lehetne a mottója a 18 éves Forgács Dávidnak, aki az olasz Atalanta labdarúgója immár három éve. Amikor a játékos hazatér Szegedre, mindig megkeresi egykori edzőjét, Bóka Ferencet, és vele dolgozza át a nyári szünetet. Ezúttal sem döntött másként, így nem véletlen, hogy péntek délelőtt az SZTE Topolya sori sportlétesítményének konditermében találtunk rájuk.

– Már hagyomány, hogy Ferivel felveszem a kapcsolatot, és vele edzek nyaranta. Július 20-áig vagyok itthon, akkor kell visszamennem, és akkor kezdődik el a felkészülés a Primavera-csapattal, azaz a felnőttek mögötti közvetlen utánpótlás-együttessel, az U19-cel. Sajnos tavaly novemberben másodszor szakadt el a térdszalagom, egy edzésen rosszul támasztottam ki, így fél évet ki kellett hagynom. A bajnokság első két hónapjában, valamint a végén kaptam szerepet, és ugyan a Berretti korosztályban, azaz az U18-as bajnokság döntőjében a keretben voltam, ám sem az elődöntőben, sem az Inter ellen megnyert fináléban nem kaptam szerepet. A Berretti- és a Primavera-csapatok között működött az átjárás, ám ebben a szezonban megszűnik a Berretti-korcsoport, így elég bő lesz a Primavera kerete. Az a célom, hogy amíg játékba nem lendülök, addig a keretben legyek, utána pedig szépen lassan a kezdőbe kerüljek – mondta a pálya mindkét szélén bevethető támadó középpályás, aki hozzátette, még egy évig van szerződése az Atalantával.

Kondiedzés Szegeden: Forgács Dávid vállalja a szenvedést is a minél előbbi visszatérésért. Fotó: Karnok Csaba
Kondiedzés Szegeden: Forgács Dávid vállalja a szenvedést is a minél előbbi visszatérésért.
Fotó: Karnok Csaba

Forgács Dávid az eltelt három esztendőben nagyon sok tapasztalatot szerzett.

– Az egyik legfontosabb mind közül, hogy Olaszországban egyesületi szinten nagyon komolyan veszik a tanulást. Az edzésen mindig jól kell teljesíteni, a meccsen pedig a legjobban – ez is egy lényeges tapasztalat. Hogy miben fejlődtem? A sérülések miatt mentálisan és akaraterőben rengeteget, de megértettem azt is, hogy éppen a sérülések miatt miért tartják fontosnak a tanulást az olaszok. A bajnokság végén már beszálltam az utolsó két edzőmeccsen, és azt mondták, látszik, hogy rendben vagyok mind testileg, mind mentálisan. Soha nem szabad feladni – talán ez a legnagyobb tanulsága ennek a szezonnak – mesélt a labdarúgó.

Forgács elárulta, az Atalanta felnőttkeretével hetente játszanak edzőmeccset. Ilyenkor az a feladatuk, hogy az éppen soros ellenfél játékrendszerét gyakoroltassák a „nagyokkal". Mellettük, velük egy időben edzenek, ott járkálnak közöttük Scaloniék, szóval bármikor elérhetők. A szegedi fiatalember Bergamo külvárosában a hódmezővásárhelyi Kecskés Ákossal egy házban, de más-más emeleten lakik, a Milan fiatal magyarjával, Tamás Krisztiánnal rendszeresen találkozik, és úgy tudja, a másik szegedi, Szabó Zoltán a Fiorentinától egy Serie D-s felnőttcsapatba igazolt.

– Vonattal negyven perc Milánó, aztán metróval öt perc alatt ott vagyok, ahol kell. Az olasz nyelv már-már tökéletesen megy, és remélem, amíg itthon leszek, megszerzem a jogosítványt, így autóval is közlekedhetek majd – jegyezte meg végül a Tisza Volán nevelése, Forgács Dávid.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzik Dóra János, azaz ˝Janigól˝

Szombaton 17 órakor három labdarúgójától, Dóra Jánostól, Meszes Csabától és Nagy Vincétől is elbúcsúzik az FK 1899 Szeged labdarúgócsapata. Tovább olvasom