Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Fülöp Tibort hazahúzza a szíve

Sorozatunkban egykori kedvencekkel, kiváló sportolókkal foglalkozunk. Ezúttal a Szeged és a Szentes korábbi vízilabdását, edzőjét, az egy évtizede Franciaországban dolgozó Fülöp Tibort (53) kerestük meg.
A Szentes és a Szeged egykori vízilabdása, az 53 éves Fülöp Tibor 2001 óta dolgozik edzőként Franciaországban, ahol a Reimsnél kezdett, és hét idényt húzott le az együttesnél. Feljutottak az első osztályba, ott a 6. helyen végeztek, az utolsó évben kiestek. Utána következett a Párizs külvárosának számító Noisy Le Sec három évig (az első liga 7. helye, majd kiesés), legutóbb pedig az NC Saint-Jean-d'Angély gárdájához igazolt. Megállapodása határozatlan időre szól, bár szóban 2 évben egyeztek meg a vezetőkkel. Jelenlegi, a francia második vonalban szereplő csapatában több játékos komoly sérülést szenvedett – válloperációk –, ez befolyásolta helyezésüket, a középmezőnyben zártak.

Fülöp Tibor a francia nyárban. Fotó: DM/DV
Fülöp Tibor a francia nyárban. Fotó: DM/DV


– Már több mint 10 esztendeje Franciaországban vagyunk, biztos megélhetést biztosítanak a klubok – közölte Fülöp Tibor –, az ottani életstílust is megszoktuk. Igaz, a családból idősebb fiam, Zsadány most otthon, Szegeden tanul, de a feleségem, Sára és az ifjabbik Tibor kinn van velem. Utóbbi olyan kereskedelmi iskolában tanul, amelynek diplomáját az egész világon elfogadják, mindenütt dolgozhat majd vele.

Elárulta: hazahúzza a szíve, mert mégiscsak Magyarországon művelik, „csinálják" az igazán jó vízilabdát, de egyelőre szerződése még köti egyesületéhez, valamint a gyerekek eltartásához, taníttatásához – vallotta be őszintén – pénz kell, amit Franciaországban megkereshet. Rendszeresen hazajár – a múlt héten is Szentesen edzőtáborozott a csapatával –, és nem akar élete végéig a gallok között maradni:
– Rengeteg élménnyel gazdagodtam Szentesen és Szegeden, sokat kaptam a vízipólótól, amit szeretnék visszaadni – ha szükség van rá, rám. Akkor sem sértődöm meg, ha majd azt mondják: „öreg, nem kellesz, ülj a lelátóra" – nézni is szeretem ezt a sportágat.

A francia szokások közül az étkezéssel azonosult leginkább, az utóbbi időben egyre több salátát fogyaszt, a zsíros, magyaros étkek háttérbe szorultak, pedig a felesége – aki a júniustól szeptemberig nyitva tartó falusi, úgynevezett nyári uszodákban oktat, tart foglalkozásokat – remekül főz.

– A fegyelmezetlenséget, az amatőrizmust nem tudom megszokni, elfogadni. Előfordult, hogy azt a játékost, aki úgy köszönt el a tréning végén, hogy holnap találkozunk, három hétig nem láttam, de a késések is „természetesnek" számítanak, nem csinálnak belőle nagy gondot. Ezeket igyekeztem a minimálisra csökkenteni, fegyelmet tartani. Nyugdíjasként már Magyarországon akarok élni, otthon szeretnék megöregedni – szaladt előre az időben Fülöp Tibor –, de ez természetesen a feleségemmel közös döntés lesz. Nem tudom, még hány évig maradok Saint-Jean-d'Angélyben; egyelőre jól érzem magam ebben a 7000 lakosú, az Atlanti-óceánhoz közel fekvő, nyugodt kisvárosban. Az uszodájuk igazi gyöngyszem.


View Larger Map

Olvasóink írták

  • 2. Zotya100 2012. május 08. 23:03
    „Bábkacsa: én is pont ezt gondoltam, ahogy megláttam a képet. Pedig sportos, jó pasi volt. Hiába, az idő....az 53 az mégiscsak 53. Edzőként kedveltem.”
  • 1. Bábkacsa 2012. május 08. 20:36
    „Megöregedtél Tibikém!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

UTC: drámai csatában egyenlítés

Hitchcock sem tudott volna drámaibb történetet kerekíteni a férfi futsal NB I negyeddöntőjének második meccséből. Tovább olvasom