Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Futball 60-as tempóban

Heti egyszer másfél órás edzésen vesznek részt a Szeged válogatottját alkotó, hatvan éven felüli labdarúgók, akik az ország ötödik legjobb, ilyen korú együttesének mondhatják magukat.
Pattog a pettyes – ami már nem is annyira pettyes – a Kossuth Lajos sugárúti Vasutas-stadion tornatermében. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen gyakran előfordulnak labdarúgók a létesítményben. Ezúttal is két csapat vív ádáz csatát egymással. Forr a levegő, szikráznak a párharcok, megy az odamondogatás. Kemény a játék, a góloknak pedig úgy örülnek a felek, mintha a Bajnokok Ligájában szerepelnének. Pedig nem profi játékosokról van. Nem is fiatalokról vagy +35-ösökről. Sőt nem is a +40-esekről. Akik jelen esetben futballoznak, azok bizony már mind betöltötték a hatodik ikszet.

Szeged hatvan éven felüli csapata, vagy ha úgy jobban tetszik, válogatottja edz a Vasutas-pálya termében. Még nekik is szükségük van a közös mozgásra. Azt már nem kell elmagyarázni nekik, hogyan kell tartani lövésnél a rüsztöt, passznál a belsőt vagy fejelésnél a fejet. És az sem zavarja őket, hogy ezen a téli napon nem sokkal magasabb a hőmérséklet bent, mint kint. Ők ezt már rutinból megoldják. Melegítőalsó és -felső van rajtuk, az ő korukban már nem a meg-, hanem sokkal inkább a felfázás a legádázabb ellenség.

Komoly az edzés, és komoly a stáb is. Itt van például Dudás Tivadar: fogadja az érkezőt, betereli a terembe, odahozza a játékosokat – akik éppen pihennek –, sztorizik. Mindezt öt perc alatt. Elsőnek az edző érkezik. Farkas Imre 73 éves, az SZVSE-ben 32 éves koráig játszott, utána utánpótlásedző lett, majd a Mihálytelek, a Sándorfalva, az SZVSE trénere volt, mindenhol bajnokcsapatot faragott.– 14-15 játékos jön rendszeresen az edzésekre, ahol a futballé, az önfeledt játéké a főszerep – mondja a mester. Majd fut, hogy ő is beszálljon. Antal Ferenc áll mellettünk. Sérült, így csak figyel.
– Heti három-négy alkalommal még mozgok, ide pedig dr. Bálint Lászlóval és Pálinkó Mihállyal együtt Hódmezővásárhelyről járunk át – mondta a kiváló tréner.

De hogy miért kell edző ezeknek a rutinos játékosoknak? Itt a válasz Dudástól.

– Nem a taktika vagy a hibakeresés a lényeg, hanem a nyugtatás, a higgadtság kérése és elérése. Mert bizony ezeknek a játékosoknak is képes pillanatok alatt felmenni a pumpa, ha valami olyan történik egy meccsen.

Közben pörög az edzés. Kis Nagy Pista száguld a bal szélen, Wenner Vili – de jó labdarúgó volt! – keresztez, dr. Bálint pedig már passzolja is fel a labdát. Pályán a legidősebb játékos, Halász Antal is, ám az iram mit sem változott. Hiába, a tréner, Farkas Imre tagja volt annak az UTC-nek, amely 1964-ben a magyar kupában a négy közé került a Csepel, a Vasas Izzó, az Újpest kiverésével, hogy aztán a Honvéd megálljt parancsoljon neki.

– A régióban Békéscsabán, Kecskeméten és Szegeden van ilyen korú együttes, velük közösen két-két tornát rendezünk, az országban viszont 56 a +60-as korosztályú alakulatok száma. Nagy dolog, hogy ebben a mezőnyben tavaly az országos ötödik helyet értük el – tudjuk meg Dudás Tivadartól, hogy a szegedi eset nem egyedik, csak ezen a tájon még ritka. A csapat most egy kecskeméti tornára készül, de van külföldi meghívása is.

Wenner szavai pontosan visszaadják, mit is jelent a hatvanasoknak ez a heti egyszer másfél óra: – Jó közösségben, igazi csapatban játszom, ahol megbecsülnek és megbecsüljük egymást.

A csapatfotó miatt Bálint doki kéri a többieket, álljanak össze, jön is a morcos hang, miért kell abbahagyni a játékot. De a rutin megint közbelép: egy perc sem kell, és kész a kép. Majd mehet újra a játék.
Az ember legszívesebben beszállna a legendák közé. Aztán eszébe jut: addig van még húsz éve.

A csapat. Szeged szenior válogatottjának tagjai, kapusok: Szentes Bíró Ferenc, Nagy Mihály, Révész Ferenc; mezőnyjátékosok: Tóth Lajos, Antal Ferenc, dr. Bálint László, Nagy Zoltán, dr. Hegyes Péter, Tóth András, Nagy István, Nagy Zoltán, Wenner Vilmos, Kozma János, Farkas Imre játékos-edző, Pálinkó Mihály, Halász Antal, Kántor Ferenc, Kónya Zoltán technikai vezető, dr. Szamosvölgyi Zoltán csapatvezető, Dudás Tivadar, a déli régió koordinátora, a csapat alapító tagja.

Olvasóink írták

  • 1. MW2012 2013. február 09. 09:03
    „Juhéjj, ez az fiúk! Wenner Vilivel, Kozma Janival még fociztam Délép-ben, Gamóval a Jate-ban, de nekem még van 8 évem, hogy utolérjem őket. Szép volt (lesz) srácok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasz a női NB I/B-ben

Hétvégén a 14. fordulóval folytatódik a női kézilabda NB I/B, amelyben két szegedi csapat érdekelt. Tovább olvasom