Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Futball – iskola után és helyett

Elmúlt 71 éves, de még mindig szervez – most éppen a hatvan év feletti szegedi labdarúgók életét, de volt ő már szakosztály-igazgató is. Ismert szakembereket, sportvezetőket bemutató sorozatunkban Dudás Tivadar következik.
Még mindig ezer fokon ég, pedig hétfőn betöltötte a 71. életévét. Levelet ír, telefonál, interjút ad, szervez – mindent a labdarúgás érdekében.

– A szegedi Csaba utca végén laktunk, így nem volt kérdés, hogy az első utam a volt Honvéd-, ma Szeol-pálya felé vezetett. Hol az iskola után, hol helyette... – emlékezett vissza a 71 éves Dudás Tivadar. – Beszöktünk a stadionba, aztán futballoztunk, tanultuk a labdaművészet alapjait, testközelből néztük, hogyan varázsolnak a szegediek, például Palotai, Sipos, Barát, Fodor, de labdát is szedtünk Puskáséknak, majd cipőt pucoltunk. Segítettünk, ahol és amit tudtunk. 1951-ben lettem igazolt labdarúgó, aztán 18 évesen átmentem Bánáthy János után a SZAK-ba, mert elintézték, hogy ne legyek katona. Mit tehettem volna, hiszen szerelmes voltam, 21 évesen pedig meg is nősültem. Éppen most ünnepeljük majd az 50. házassági évfordulónkat. Két lehetőségem volt: futballista leszek, vagy eltűnök a süllyesztőben. Én a harmadikat, a feleségemet választottam, és nem bántam meg.

Egy életen át kell játszani. Dudás Tivadar és ahol felnőtt, a Szeol-pálya. Fotó: Frank Yvette
Egy életen át kell játszani. Dudás Tivadar és ahol felnőtt, a Szeol-pálya. Fotó: Frank Yvette

No persze aki szerelmes a labdarúgásba (is), annak ez nem elég, hogy végleg elszakadjon tőle.

Pataki Tamás hívott, hogy legyek az ifjúsági csapat technikai vezetője. Annyira belejöttem, hogy utána voltam a Szeol AK szervezésiosztály-, később a klub szakosztályvezetője. Én foglalkoztam a labdarúgók minden egyéb dolgával, így a szponzorkereséssel, az igazolások elintézésével, a lakáskereséssel vagy az egyetemi felvételikkel, de Budapestre is sokat jártam. Úgy voltam vele, hogy a személyes kapcsolat sokkal fontosabb mindennél. A számítógépes világ nekem nem jobb, de könnyebb, mert sokkal több dolgot lehet elintézni rövidebb idő alatt. A személyes találkozó azonban hitelesebb, talán ennek is köszönhető, hogy a régi kapcsolatok még működnek – vélte Dudás Tivadar.

A szervezés tehát nem korkérdés, sőt a futball sem.

– 2009 óta intézem a hatvan év feletti szegedi labdarúgók dolgait, amelyért már elismerést is kaptam. Ugyanaz a munka, mint korábban, és egy cseppet sem könnyebb. Váci Mihály versét idézném: „Nem elég akarni, de tenni, tenni kell!". Magammal szemben vannak elvárásaim, amelyeknek ha nem felelek meg, nem végzem jól a munkám. A futball pedig szép és jó játék, ha engedik játszani – mondta végül Dudás Tivadar.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Faragó nyerő triplája, kupagyőztes a Tisza Volán

A Tisza Volán nyerte a megyei labdarúgó magyar kupát. Tovább olvasom