Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Futball bundabotrány: Magyarország is érintett?

Hivatalos közlés szerint 13 magyarországi, első osztályú találkozó is szerepel azon több mint 200 mérkőzés között, amelyek érintettek az európai labdarúgás történetének eddigi legnagyobb bundabotrányában - derült ki pénteken délután az ügyet korábban kitálaló bochumi államügyészség bejelentéséből.

A hivatalos ügyészi hatóságok a rendőrséggel és az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) tartottak közös, nagy érdeklődéssel várt sajtótájékoztatót. Az elhangzottak szerint a fogadási megvesztegetések kilenc országot érintenek, a listán Németország, Belgium, Svájc, Horvátország, Szlovénia, Törökország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina és Magyarország szerepel.

Állítólagos megvesztegetések történtek három Bajnokok Ligája- és 12 Európa Liga-mérkőzésen is. A gyanúsítottak száma meghaladja a 200-at.

Korábban írtuk

Pénteki német sajtójelentések szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban.

A német illetékes hatóságok mindezt hivatalosan nem erősítették meg, azt azonban már előzetesen közölték: a bochumi államügyészség az év elején indított vizsgálatot egy, a labdarúgó-mérkőzések kimenetelét befolyásoló nagyszabású nemzetközi fogadási botrány felgöngyölítése érdekében. Az államügyészség kezdeményezésére Németországban már több őrizetbe vétel történt, sőt, sajtóinformációk szerint állítólag más országokban is hasonló letartóztatásokra került sor. A hatóságok mintegy 100 németországi gyanúsított ellen indítottak vizsgálatot.

Értesülések szerint a botrány 9 országot és több mint 200 személyt érint, az illegális fogadások szervezésének egyik központja pedig Németország, illetve Berlin volt. A gyanúsítottak - egy nemzetközi banda tagjai - állítólag játékosokat, edzőket, bírókat és klubvezetőket igyekeztek busás pénzek ellenében a mérkőzések kimenetelének manipulálására bírni. Az állítólag érintett országok között a sajtó Németország mellett Ausztriát, Belgiumot, Boszniát, Horvátországot, Magyarországot, Szlovéniát, Svájcot és Törökországot említette, de más információk szerint nem zárható ki Görögország, Macedónia és Szerbia érintettsége sem. A banda tagjai a hírek szerint ezekben az országokban igyekeztek különböző mérkőzéseket manipulálni. Az újságok ennek kapcsán ugyanakkor kiemelték, hogy a fő "célpont" Törökország volt.

A német hatóságok Berlinben őrizetbe vettek két horvát férfit - egy testvérpárt - is, akik 2005-ben már részt vettek a német labdarúgás egyik legnagyobb fogadási botrányában. Annak középpontjában Robert Hoyzer játékvezető állt, aki beismerte, hogy bíróként közreműködött német kupa, illetve másodosztályú, továbbá regionális mérkőzések manipulálásában, és azért csaknem 70 ezer eurót kapott. A bíróság később két év és öt hónap börtönre ítélte őt.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) azt állította: információi szerint a "bundabotrány" németországi mérkőzéseket nem érintett, a sajtó ugyanakkor ezzel ellentétes véleményen van. A bochumi államügyészség péntek délutánra sajtóértekezletet helyezett kilátásba a részletek ismertetésére.

A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA) is. Az érintett mérkőzéseket állítólag 2005 júliusa és 2007 júliusa között játszották. A bochumi ügyészség Németország esetében későbbi mérkőzéseket is vizsgál.

Olvasóink írták

 • 6. SerlockHolmes 2009. november 20. 19:39
  „Igaz lehet.
  Ha nincs ez a bundázás, most a Loki vezetné a csoportját a BL-ben:))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 5. rozator 2009. november 20. 18:18
  „Nemzetközi meccsek voltak! Ezért Ujpest -Vaduz lehet a jó tipp!”
 • 4. xene@freemail.hu 2009. november 20. 17:07
  „Én egyetlenegy magyar bajnoki végeredményére sem mernék fogadni! Úgy bundáznak, mint a franc....
  Pl. idei gyöngyszem: Újpest-Pápa 0-4.....”
 • 3. franzvon 2009. november 20. 15:45
  „Ez az a játék, ahol másfél órán keresztül oda vissza futkosnak a játékosok és a végén mindig a magyarok vesztenek?”
 • 2. Maci1 2009. november 20. 14:55
  „Hát ez előfordulhat, nálunk Magyarországon már a 90-es években is kirobbant szerintem emlékeztek rá!!!”
 • 1. igazságkereső 2009. november 20. 14:54
  „Mit ne mondjak: egyáltalán nem lennék meglepve! Magyarországon alig van olyan dolog, ügy, ami nem erről szólna éppen!Nem kell példákat sorolnom,mindenki tudna legalább 30 olyan példát mondani, ami csak úgy müködik, működött, hogy ........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick: viszonozni a francia vendégszeretetet

Franciaországban a hazai közönség jelesre vizsgázott: amikor megérkezett a 14 fős szegedi szurkolótábor, minden drukker megtapsolta őket. Tovább olvasom