Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Futballdráma Cardiffban, ma kiderül: ki rendezheti az Eb-t

Ma délelőtt fél 12-kor befejeződik a hosszú hónapok óta tartó össznépi társas mulatság, amely a „hol rendezik a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot?" címet viselte. A játék marad, ám a neve mostantól: ki nevet a végén?
Ha az arcok nem hazudnak, Olaszország lesz a befutó – írta a La Gazzetta dello Sport tegnapi száma. A legtekintélyesebb itáliai sportlap név szerint megjelöli azon döntnököket, akik várhatóan a talján pályázatot részesítik majd előnyben. Az olasz kollégák úgy vélik, Michel Platini mellett az UEFA végrehajtó bizottságának angol, spanyol, német, máltai és portugál tagja is Olaszországba utazna öt év múlva. A portugál Gilberto Madaíl például azért, mert annak idején, a 2004-es Eb-helyszín kijelölésekor ő is megkapta az olasz szavazatot. A Gazzetta azt is biztosra veszi, hogy a román Mircea Sandu az ukrán labdarúgó-szövetség elnökének, Hrihorij Szurkisznak köszönheti, hogy bekerült a végrehajtó testületbe, így nem kérdéses a döntése, míg az orosz Vjacseszlav Koloskov ádáz ellenfele Vlagyimir Putyinnak, és ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy 2016-ban Oroszország még csak véletlenül se lehessen Eb-házigazda. Márpedig, ha most az ukránok nyernek, Putyinék felhagyhatnak minden reménnyel.

Hogy akkor ki szavaz majd ránk? Az olaszok úgy gondolják, senki. Szerintük a magyarok és a horvátok lélekben már fel is adták a küzdelmet, amire ékes bizonyíték, hogy a közös pályázat hivatalos honlapját március közepe óta csupán egyszer frissítették. A Gazzetta egyébként úgy fogalmaz: az olasz nem a legjobb, hanem a legkevésbé rossz pályázat, ami finoman szólva is éles kritika a jelentkezők eddigi munkájára. Ezzel egybecseng, hogy az angolok, a spanyolok, a franciák és a németek nem hivatalosan már jelezték az UEFA-nak, bármilyen probléma esetén – ha 2010-ig megkapják a felkérést – gond nélkül megrendezik a 2012-es kontinensviadalt.

Így szavaznak

A 2012-es Európa-bajnokság elnyeréséhez a voksoláson abszolút többség – vagyis a tizenkét szavazatnak több mint a fele – szükséges. Amennyiben az első körben egyik pályázó sem kap legalább hét szavazatot, a leggyengébb kiesik és a második fordulóba már csak az első kettő kerül be.

Miközben az olaszok már-már elkönyvelték a nagy diadalt, a magyar, horvát és az ukrán, lengyel kettős is bizakodva várja a szavazást. Hrihorij Szurkisz egyenesen azt állította: hat szavazatot már a zsebében érez, azzal pedig nehéz veszíteni.

Amíg a többiek számolgatnak, a mieink egy komoly sikert már a prezentáció tegnap délelőtti főpróbája előtt elkönyvelhettek. A szervezők ugyanis pontosan meghatározták, milyen technikai hátteret biztosítanak a kandidálóknak, ám a magyarok háromdimenziós filmjének bemutatásához további kiegészítőkre volt szükség. Az UEFA ezt először nem engedélyezte, Gyárfás Tamás, a magyar szervezőbizottság vezetője később mégis elérte, hogy ne legyen semmiféle akadálya a kisfilm levetítésének sem.

Délután a pályázatok végső bemutatását a magyar–horvát delegáció kezdte, ezt követően az ukrán–lengyel dolgozatot végül pedig az olaszok anyagát ismerhették meg az UEFA szakemberei. Előjelek ide vagy oda, ezzel a sorrenddel a mai szavazáson is kiegyeznénk...

Hajdú B. István és Nyilasi Tibor itthonról szorít

Hajdú B. István, sportriporter: – Ezzel a kérdéssel pontosan úgy vagyok, mint a magyar válogatott mérkőzéseivel, amelyekre soha nem tippelek vereséget. Michel Platini most bebizonyíthatja, hogy nem csupán szólam volt, amikor a megválasztása előtt a kis országok támogatásáról beszélt. Amennyiben az UEFA 2016-tól valóban felemeli az Európa-bajnoki résztvevők létszámát tizenhatról huszonnégyre, ez az utolsó lehetőségünk, hogy kontinensviadalt rendezzünk.

Nyilasi Tibor, hetvenszeres válogatott labdarúgó: – A látványtervek és az érzelmi impulzusok alapján elsöprő győzelmet arathatnánk, a futball anyagi- és szakmai oldalát nézve viszont már korántsem vagyok ennyire magabiztos. Remélem, a magyar küldöttség az utolsó napon jól lobbizott, mert ezen is sok múlik a döntés pillanatában. Azzal a véleménnyel viszont nem értek egyet, hogy ez lenne a magyar futball utolsó esélye. Az OLLÉ Program sikere, valamint a Telkiben épülő, európai mércével mérve is a legkorszerűbb létesítmények közé tartozó technikai centrum is a fejlődés egyik alapja lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eklemovics klasszisa döntött az MK-fináléban - interjú

Fennállása során tizenhetedszer hódította el a Magyar Kupát a Veszprém férfi kézilabdacsapata. A… Tovább olvasom