Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Futballünnep Hattyason

Szeged - Tizenötödik alkalommal rendezték meg Szeged Klebelsbergtelep nevű városrészében a Hattyas-kupa kispályás labdarúgótornát, amelyen összesen huszonkét együttes futballozott két nap alatt.
Kiváló logisztika, óriási munka, remek szervezés. Nagyjából így foglalható össze a 15. Hattyas-kupa kétnapos története. Szeged Klebelsbergtelep nevű városrészében olyan sporthagyomány él immár másfél évtizede, amely követendő példaként állhat mások előtt. Egykor ugyanis négy csapat részvételével rendezték meg az első kispályás labdarúgótornát, a jubileumi, 15. esemény viszont már nem fért bele a szombatba, ezért aztán vasárnap is pattogott a labda a Wesley-iskola melletti, mögötti területen. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal már nem fűcsomók között és betonkemény agyagos talajon futballozhattak a résztvevők, hanem salakos borításon.

A talaj egy kicsit még laza volt, a lelkesedés azonban a néha nehéz körülmények között is töretlen. És hogy miért magasztaltuk a szervezést? Mert a nyílt kategória csak helyi kötődésűeknek kiírt tornáján az esemény tizenöt éves története során először jött össze rekordlétszámú, tizenkét csapat – végül meggyőző játékkal a Majdnem Mindegy nevezetű gárda győzött az elődöntőt 4–0-ra, a döntőt 5–0-ra „lehozva".

Aztán azért, mert az első alkalommal meghirdetett, meghívásos öregfiúk tornán az öt baráti település (Gyálarét, Sándorfalva, Szentes, Alsóváros, Röszke), valamint az előző napi, győztes csongrádi torna után „agyongyötört" Szeol AK igazán vérre menő küzdelmet vívott – gyálaréti sikerrel. Az első helyezett együttes gólt sem kapott... A dicséret azért is jogos, mert a szervezők testközelbe hoztak a Fradi öregfiúk révén – a helyi veteránokkal vívott meccsen közel négyszázan állták körbe az immár salakos „szentélyt" – olyan játékosokat, mint Bánki József, Kincses Sándor, Wukovics László, Horváth Péter, Szűcs Mihály vagy Takács László.

És végül azért, mert helyet kapott egy téli mérkőzés visszavágója is, amelyen a lapunkra épülő médiacsapat legyőzte az önkormányzat gárdáját, illetve belefért még a hetesrúgó verseny is – a kapuban Simai Zoltán (Cápa) állta a sarat.

A sokszínű, mozgalmas és izgalmas két nap után csak az izmok fáradhattak el, a lélek és a fej tisztán rögzíthette: ha valaminek van értelme, az a hattyasi vagy klebelesbergtelepi (sport)történet.

Eredmények. 15. Hattyas-kupa, nyílt kategória: 1. Majdnem Mindegy (Novák Csaba, Novák Zsolt, Jó Ferenc, Fekets Tibor, Szalai János, Kovács Attila, Hüvös László, Mádi József, Horvát Attila), 2. Orgazmus Donorok, 3. Zámbóék, 4. Spártaiak. Különdíjasok, a legjobb játékos: Kiss József (Zámbóék), a legjobb kapus: Novák Csaba (Majdnem Mindegy), gólkirály: Szántó Dávid (Orgazmus Donorok).

+35-ös kategória: 1. Gyálarét, 2. Szentes, 3. Sándorfalva, 4. Alsóváros, 5. Szeol AK, 6. Röszke. Különdíjasok, a legjobb kapus: Szűcs Marcell (Gyálarét), a legjobb játékos: Kiszely Attila (Szentes), gólkirály: Takács Zoltán (Szeol AK).

Bemutató mérkőzések: FTC öregfiúk (Steigerwald, Takács L., Pogány, Szűcs M., Horváth P., Wukovics, Kincses, Bánki, Rab, Bereczki)–Hattyas öregfiúk (Simai Z., Márton Zs., ifj. Simai Z., Novák Zs., Csete, Mádi, Vass F., Szilágyi, Patocskai, Kiss G., Blaha Gy.) 8–1, gólszerzők: Horváth P. (5), Wukovics, Pogány, Bereczki, ill. ifj. Simai Z. Délmagyarország–Önkormányzat 3–2, gólszerzők: Mádi (2), Süli R., ill. Hüvös L., Pásztor.

Miért Hattyas?
Kevesen tudják, miért is nevezik inkább Hattyas-, mint Klebelsbergtelepnek a Szegedről Gyálarét felé tartó út közben érintendő települést. Az egyszerű válasz (1.): mert könnyebb kimondani. Az egyszerű válasz (2.): mert rövidebb. A valós válasz: mert a történelem során a település több néven is átesett, ám két időszakban (1834–1922 és 1958–1991) is a Hattyas-telepet használták, mert régen a hattyúk kedvelt tartózkodási helye volt a vízinövényekkel benőtt, ártér jellegű terület. Manapság Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter nevét viseli 1992 óta – áll a Szeged-Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület honlapján.

Olvasóink írták

  • 1. Besenyő_Pistabácsi 2012. szeptember 16. 21:21
    „Polgári Öntevékeny Csoport! Röviden PÖCS.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik lett a Szentesi VK

A hétvégén rendezték meg Szentesen a szponzor Cs&K és a Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány támogatásával a Dr. Rébeli-Szabó József emléktornát. Tovább olvasom