Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Futó Tamás: Sosem egyénekben, hanem csapatban gondolkodtam!

A Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának vezetőedzőjét, Futó Tamást faggathatták ma a delmagyar.hu olvasói.

btiszavolgyi: - Tisztelt Futó úr! Szerintem kevés a rutinos azonnal bevethetö játékos a keretben! Az akadémiásokkal csak többen vannak. A vezetőség részéről van -e olyan elvárás ,hogy ezeket akkor is be kell cserélni,ha annak pontvesztés lesz az ára?

- A fiatal játékosok azért kerültek a keretbe, hogy ne legyen olyan, mint az őszi szezon végén, amikor a csapatban 12-13 játékos volt benevezve a jegyzőkönybe. Ezek a játékosok részfeladatokat már meg tudnak oldani, de nem lehet terhet rakni rájuk, mert nem bírják még el. Semmiféle presszió nincs a vezetőség részéről, úgy cserélek és azokat cserélem be, ahogyan azt az adott mérkőzés képe alapján én látom.

céronaldo: - Mennyiben segítené a csapatot, ha az ultrák visszatérnének a meccsekre? Hajrá Szeged!

- A meccsek fontos részei a szurkolók, mi is szeretnénk, ha több ezer ember buzdítana minket. De úgy tapasztaltam a hosszú pályafutásom alatt, hogy a mérkőzés a pályán dől el. Azt tudjuk, hogy előbb nekünk kell bizonyítani eredményben és játékban is, hogy megteljen az aréna.

FUtóTamás válaszolt minden kérdésre.
Futó Tamás válaszolt minden kérdésre.
Fotó: Frank Yvette

focifan: - Üdvözlöm! Kicsit eltérve Szegedtől: mit gondol, merre halad a magyar foci? Az akadémiák száma szaporodik, jövünk fel a világranglistán, ám a világversenyen való szereplés továbbra is csak álom... Köszönöm válaszát!

- Valóban egyre több akadémia van, és nagyon sok pénzt kapnak. Csakhogy a gyerekek, illetve a játékosok nem az akadémián születnek, hanem oda a kisebb klubok nevelik őket. Rettentő sok kis klub megszűnt, nem nagyon van merítési lehetőség, plusz amennyiben csak két-három akadémia lenne, oda összpontosulnának a gyerekek. Most a nyolc-tíz akadémia megléte miatt híg a mezőny ott is. Minden fiatal játékos külföldre akar menni, ezért itthon nem maradnak labdarúgók. Valahogy ezt a szemléletet kellene megváltoztatni.

karolyrobert: - Szegeden igencsak kétarcú a futballélet, vagy imádja, vagy utálja valaki az aktuális csapatot, vezetőségét. Eddigi állomáshelyein találkozott hasonlóval?

- Nem. Mindenhol volt kisebb-nagyobb átmenet a két végpont között. Ebben a szűk három hónapban valóban azt tapasztaltam, hogy vagy fehér valami, vagy fekete. A színskála többi árnyalat nem fedezhető fel.

gszlaszlo: - Miért, hogyan "butult, butulhatott" el a csapat a Szolnok-meccs óta? Simán legyőzték a listavezetőt akkor, amikor a legpocsékabb volt a pálya. Azóta viszont folyamatosan romlott a játék, a szerencse is elpártolt az együttestől, de valahogy elfogytak, "fáradtak" a fiúk.

- A szerencsének nem volt köze a Szolnok elleni mérkőzéshez. Talán pár játékos a 4-0 után úgy gondolta, hogy most már bárkit meg tudunk verni, ha csak a mezt kivisszük a pályára. Természetesen én ezt a szemléletet tűzzel-vassal irtom, de a fejekbe nem látok bele. Sajnos az akarat és a küzdőszellem, ami a legkevésbé edzhető, és ez néhány meccsen nem volt meg mindenkiben maximálisan. Akkor vagyunk, lehetünk sikeresek, ha mindenki a 100 százalékot nyújtja. A Szolnok futballozni akart, mind a többi csapat, akár az Orosháza, a Mezőkövesd, a Kazincbarcika nem sokat tett érte. Mindig szerettünk volna nyerni, ezért a kelleténél több kockázatot vállaltunk, de ez sajnos nem mindig jött be.     

F
Futó Tamás (jobbra ) MádiJózsef kollégánk segítségével válaszol a kérdésekre.
Fotó: Frank Yvette

Szczerbiak: - Három kérdéssel élnék Futó úr felé.
1. Mi az elvárása a vezetőségnek Ön felé?

- A kiesés elkerülése, és az eredmények szerencsés alakulása után a legjobb nyolc közé kerülés.

2. Véleményem szerint Kulacsik Tomi megérdemelne több bizonyítási lehetőséget. Eddig nem kapta meg. Miért?
- Mert télen térdsérüléssel bajlódott, és még nem érte utol azt a szintet, amelyet akár ő önmagától, akár én tőle várok. De már nincs messze tőle, a bajnokságból van még bőven hátra meccs, és tud majd segíteni a csapatnak. 

3. Milyen módszerekkel, eszközökkel próbálja a csapat morálját egy vereség után javítani?
- Akár nyerünk, akár vesztünk vagy ikszelünk, nem változik a program. Nem örülöm vagy bánom túl sem a győzelmet, sem a vereséget. Amikor látom a játékosokon, hogy valamilyen változásra van szükség, megpróbálom könnyedebbé, játékosabbá tenni az edzés egy-egy részét. Köszönöm a válaszait!

K
Kérdezz-felelek!
Fotó: Frank Yvette

csakelore: - Üdvözlöm! Kit tart a szegedi csapat legértékesebb játékosának?
- Nehéz a kérdés, mert akit vagy akiket kihagynék felsorolásból, azok joggal sértődhetnek meg. Úgy gondolom, a csapat ereje az egységben van, ezt láttuk a Szolnok elleni találkozón, de ide tartozik a Mezőkövesd elleni bajnoki is. Én sosem egyénekben, hanem csapatban gondolkodtam.

kisskiki: - Tisztelt Futó úr! Mindig sokat viccelődtek a nevével (befutó, stb...)? Sok sikert a munkájához!

- Ez az első ilyen felvetés harmincnégy futballal eltöltött év után. Egyébként nem zavarna, de ha a súlyommal viccelődnének, az sem érdekelne, vagy zavarna. Én ilyen típusú ember vagyok. Nem az a lényeg, hogy mit mond, hanem hogy ki mondja. És én ehhez tartom magam.

F
"Figyelek!"
Fotó: Frank Yvette

fritz1205: - Tisztelt Edző Úr! A tavaszi idény elején villámrajtról, győzelmekről beszélt és arról, hogy megkezdődik a felzárkózás a közvetlen élmezőny mögé. Az eredményeik szerint a kiesés elkerülése az új cél? Ennyire rosszul mérte fel csapata erejét, beleértve az Ön felelősségét is?

- Nem gondolnám. Tisztában vagyok a csapat erejével és a saját felkészültségemmel is. Tíz forduló még hátra van a bajnokságból, több gólt szereztünk és kevesebbet kaptunk, mint ősszel ugyanezen öt mérkőzésen, és több pontot is szereztünk most. Még véletlenül sem vagyok, vagyunk megelégedve a teljesítményünkkel,  de a szerencse még nem állt mellénk egyetlen egy meccsen sem. Amennyiben a tudás és a szerencse párosul, biztos vagyok benne, hogy elérjük a célunkat, és a legjobb nyolcban végzünk.

postboy: - Tisztelt Futó Úr! Mit gondol, mi várható a szegedi labdarúgóéletben június 30-a után?

- Arra mindenképpen, hogy az NB II-ben marad a csapat, majd egy nehéz évre, mivel kvalifikációs bajnokság következik az NB II-ben maradásért, és a legjobb hét között kell végezni

Továbbra is várjuk a kérdéseket, online interjúnk hamarosan kezdődik! Futó Tamás már meg is érkezett szerkesztőségünkbe.

Korábban
A heti programban eddig szerepelt két kosárlabdázó (a Naturtex-SZTE-Szedeákból a szerb Ivosev és Dukics), egy válogatott kézilabdázó (a Pickből Tatai Péter), ma pedig a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának vezetőedzője, Futó Tamás következik.

Lapunk internetes felületén lehet majd faggatni, azaz ha szívesen feltenne a szakembernek bármilyen jellegű kérdést, azt megteheti 13 óráig, amikor elkezdődik az online interjú a www.delmagyar.hu-n – ide várjuk tehát a kérdéseket is. 

Pénteken az A-Híd Szeged Beton VE edzője (13 órától lesz a Corso Café vendége), Vincze Balázs következik.

Olvasóink írták

 • 11. btiszavolgyi 2012. március 29. 13:22
  „Tisztelt Futó úr!
  Szerintem kevés a rutinos azonnal bevethetö játékos a keretben! Az AKADÉMIÁSOKKal csak többen vannak.
  A vezetőség részéről van -e olyan elvárás ,hogy ezeket akkor is be kell cserélni,ha annak pontvesztés lesz az ára?”
 • 10. céronaldo 2012. március 29. 13:15
  „Mennyiben segítené a csapatot, ha az ultrák visszatérnének a meccsekre? Hajrá Szeged!”
 • 9. focifan 2012. március 29. 12:54
  „Üdvözlöm! Kicsit eltérve Szegedtől: mit gondol, merre halad a magyar foci? Az akadémiák száma szaporodik, jövünk fel a világranglistán, ám a világversenyen való szereplés továbbra is csak álom... Köszönöm válaszát!”
 • 8. karolyrobert 2012. március 29. 12:51
  „Szegeden igencsak kétarcú a futballélet, vagy imádja, vagy utálja valaki az aktuális csapatot, vezetőségét? Eddigi állomáshelyein találkozott hasonlóval?”
 • 7. kumisz 2012. március 29. 12:31
  „Nem kérdezek!”
 • 6. gszlaszlo 2012. március 29. 11:31
  „Miért, hogyan "butult, butulhatott" el a csapat a Szolnok-meccs óta? Simán legyőzték a listavezetőt akkor, amikor a legpocsékabb volt a pálya. Azóta viszont folyamatosan romlott a játék, a szerencse is elpártolt az együttestől, de valahogy elfogytak, "fáradtak" a fiúk.”
 • 5. Szczerbiak 2012. március 29. 10:09
  „Három kérdéssel élnék Futó úr felé:
  1. Mi az elvárása a vezetőségnek Ön felé?
  2. Véleményem szerint Kulacsik Tomi megérdemelne több bizonyítási lehetőséget. Eddig nem kapta meg. Miért?
  3. Milyen módszerekkel, eszközökkel próbálja a csapat morálját egy vereség után javítani?
  Köszönöm a válaszait!”
 • 4. csakelore 2012. március 29. 09:21
  „Üdvözlöm! Kit tart a szegedi csapat legértékesebb játékosának?”
 • 3. kisskiki 2012. március 29. 08:54
  „Tisztelt Futó úr!
  Mindig sokat viccelődtek a nevével (befutó, stb...)?
  Sok sikert a munkájához!”
 • 2. fritz1205 2012. március 29. 07:31
  „Tisztelt Edző Úr!

  A tavaszi idény elején villámrajtról, győzelmekről beszélt és arról, hogy megkezdődik a felzárkózás a közvetlen él-
  mezőny mögé.Az eredményeik szerint a kiesés elkerülése az új cél? Ennyire rosszul mérte fel csapata erejét, bele-
  értve az Ön felelősségét is?”
 • 1. postboy 2012. március 28. 21:17
  „Tisztelt Futó Úr!

  Mit gondol, mi várható a szegedi labdarúgóéletben június 30.-a után?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új futballstadion épülhet Szegeden

A szegedi önkormányzat vagyongazdálkodási biztottsága ma reggeli ülésén a támogatásáról biztosította… Tovább olvasom