Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Gergely István: a tudatos munka hiányzik

A RacioNet-Honvéd és a magyar férfi vízilabda-válogatott hálóőre és kapusedzője, Gergely István tartotta a Szegedi Vízipóló Suli első szakmai előadását, amely a posztján szereplő játékosok képzéséről szólt. A világbajnokságon remeklő Nagy Viktor mentorával beszélgettünk.
– Jelzésértékű lehet, hogy az SZVPS első szakmai előadásán a kapusképzés került górcső alá. A vízilabda e területén milyen hiányosságokkal küzdünk?

– Szerencsére nem lehet azt mondani, hogy más nemzetekhez képest lemaradásban lennénk, mindössze a tudatos munka hiányzik. Ha egy hálóőrben összeáll a kép, hogy egy adott világesemény kieséses szakaszában vagy egy bajnokság rájátszásában mit és hogyan kell csinálnia, akkor a lehető legkevesebb energiabefektetést igénylő mozdulatokkal is bravúrosan védhet. Így tett Nagy Viktor is a barcelonai világbajnokságon, az előadás videós részében a letisztult mozgását is elemeztük.

– A vb-re ön készítette fel Nagy Viktort, akit később a torna legjobb kapusának választottak. Milyen újításokat vetett be a kiemelkedő teljesítmény érdekében?

– Nem váltottam meg a világot, az előadáson bemutatott edzésmódszerek többségét szakmán belül a legtöbben ismerik, de nem alkalmazzák, vagy helytelenül teszik, ezért is mutattam be videón rossz példákat is, hogy tanuljunk belőle. Ezeket a gyakorlatokat Nagy Viktornak is végeznie kell, mert mondtam is neki, hogy a világbajnokságon szerzett formája három-négy hónapig még kitarthat, de a téli időszaktól az őszinél keményebb munkára van szüksége.

Nagy Viktor mentora, Gergely István szerint nincs lemaradásunk a kapusok terén. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Viktor mentora, Gergely István szerint nincs lemaradásunk a kapusok terén. Fotó: Karnok Csaba

– Kapusedző nélkül is meg lehet tartani egy olyan formát, mint a barcelonai?

– Nehezen, de megoldható. Nagy problémát jelent, hogy rajtam kívül csak két kapusedző, Kósz Zoltán és Mátéfalvy Csaba dolgozik a magyar élvonalban, ezért is örülök, hogy több OB I-es vezetőedző itt volt az előadáson, hiszen külön szakemberek nélkül a hálóőrök képzésére is nekik kell figyelni. Én még annyit tudok tenni, hogy a váloga-
tottedzéseken kívül is folyamatosan tartom a kapcsolatot a nemzeti csapat keretének kapusaival.

– A kiegészítő sportok fontosságára is felhívta a figyelmet, ez ügyben dicsérte is az A-Híd Szeged együttesét. Miért ilyen fontos más sportok rendszeres űzése?

– A játékosok így olyan mozdulatokat sajátítanak el és olyan izmokat mozgatnak meg, amelyekre az uszodában nincs lehetőség. A Szegedet azért is emeltem ki, mert ugyanazt a sportot választotta, mint én. Két nyáron is rendszeresen bokszoltam, és egy idő után azt vettem észre, hogy a lövéseknél nem csukom be a szemem, hiszen ez az ütések elkerülésénél is fontos, és gyakrabban magam előtt tartom a kezem, így a ringben és a vízben is jobban irányítom a mozdulataimat.

– Hosszú távon is kapusedzőként szeretne dolgozni?

– Nagyon szeretem, amit a játék mellett csinálok, de ezenkívül tudatosan tartok előadásokat a Corvinuson és a Testnevelési Főiskolán. A sport gazdasági oldalával foglalkozom, és a jövőben sportvezetőként szeretnék majd karriert építeni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit-Szentesi VK: tavasszal otthon

A Hungerit-Szentesi VK élvonalbeli női vízilabdacsapata ősszel – a sátorállítás és az uszoda építése miatt – csak 1 mérkőzést játszott hazai környezetben. Tovább olvasom