Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Gergely világbajnok tanácsai

A Szegedi Vízipóló Suli szervezésében Gergely István, a Honvéd hálóőre és a magyar férfi vízilabda-válogatott kapusedzője csütörtökön a hazai szakembereknek tartott egy hiánypótló előadást a posztján szereplő játékosok képzéséről. A Tiszavirág Hotelben adott tanácsokért nagyon hálás volt a közönség.
Végy egy jó kapust, tartja a mondás. Na de hogyan legyen jó, ha a legrosszabb játékosok közül válogatjuk ki? – Gergely István ezzel az elgondolkodtató kérdéssel indította előadását a Tiszavirág Kávézóban, amelyet a Szegedi Vízipóló Suli szervezett. Az egyesület vezetői, Szabó Zoltán és Mód Péter nem véletlenül hívták meg a Honvéd hálóőrét, hiszen a kapusok képzéséről szerettek volna egy minden igényt kielégítő előadással szolgálni a hazai szakembereknek. Jobb alanyt talán nem is választhattak volna, mint a nyáron világbajnoki címet szerző magyar férfiválogatott kapusedzőjét.

Nagy Viktor a barcelonai vb legjobb kapusa lett, ebben pedig Gergely Istvánnak óriási szerepe volt, de előadása nem csak arról szólt, hogyan készítette fel az A-Híd Szeged klasszisát a legfontosabb mérkőzésekre. Ahogy az első mondatban utaltunk rá, a hálóőrök kiválasztásával indított, mert azt látja, hogy gyerekkorban a legrosszabb mezőnyjátékosokat küldik a kapuba, ez viszont rossz szemlélet.

Figyelem: Benedek Tibor (jobbról) és Mód Péter. Fotó: Karnok Csaba
Figyelem: Benedek Tibor (jobbról) és Mód Péter. Fotó: Karnok Csaba

– Mindenkit ki kell próbálni a kapu előtt, és azt kell ott tartani, aki nem kényszerből csinálja, hanem élvezi is a védéseket – szólt a tanács.
Szó esett a kapusok fizikai és mentális felkészítésének minden fontos lépéséről. Olyan apróságnak tűnő, de nagyon fontos tanácsokkal is szolgált Gergely István, mint például hogyan és milyen szóhasználattal kell meccs közben beszélni egy kapussal. Az előadás első fele elméleti jellegű volt, majd egy kis szünet után következett a videózás, amelyben a legalapvetőbb kapusgyakorlatok helytelen és helyes kivitelezését láthattuk. Később Nagy Viktor barcelonai bravúrjait is, amelyekre fel lehet készíteni bármelyik játékost, csak – ahogy az előadás és a vb-arany is igazolta – tudatos munka kell hozzá.

Gergely István előadása. Fotó: Karnok Csaba
Gergely István előadása. Fotó: Karnok Csaba

A Tiszavirágban ott volt a szövetségi kapitány, Benedek Tibor, az A-Híd Szeged képviseletében Vincze Balázs, Varga Péter, Tóth Márton, Molnár Dávid, Molnár Tamás és Juhász Zsolt is, valamint több OB I-es edző és utánpótlással foglalkozó szakember is, akik mind gratuláltak a prezentációhoz, és Gergely Istvánnal kötetlenül is beszélgettek egy darabig.

– Sokan azt hihettük, hogy a vízilabda minden fontos elemét ismerjük, de most kiderült, hogy van egy terület, amelyben eddig vakon tapogatóztunk, most viszont teljesen másként állhatunk hozzá tanítványainkhoz – zárta elismeréssel a programot Szabó Zoltán, az SZVPS szakmai igazgatója, aki mindenképp szeretne több ilyen szakmai fórumot is szervezni Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport-szelet

Hírek Csongrád megye sportéletéből. Tovább olvasom