Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Grappling: ketrecek és tatamik forgataga

Grappling, Szeged - Ismét Szegeden küzdenek az ország erős emberei: az újszegedi sportcsarnokban szombaton 10 órától rendezik a III. amatőr global grappling és MMA magyar bajnokságot, egyben a G4 grappling liga negyedik fordulóját.
260 grappling- és közel 50 MMA-nevezés – az országos küzdősportszövetség és a Szegedi Küzdősport Klub szervezésében rendezendő szombati eseményre az adatok alapján igen népes létszám érkezhet. És ez még akkor is igaz, ha a hagyományos szegedi esemény kínálatából ezúttal kimaradt a thai-box. Manók, gyermekek, ifik, juniorok, felnőttek és veteránok küzdenek az újszegedi sportcsarnokban, amely ezúttal nem a labdapattogástól, hanem a pofonoktól lesz hangos.

Péter és Jani övgyűjtése

A Magyar Prémium MMA Liga egy egész gálasorozatot indított útjára, amelyben a Szegedi Küzdősport Klub versenyzői is érdekeltek. A legutóbbi eseményen, a Gerevicz Aladár Nemzeti Sportcsarnokban megtartott Hungarian Fight Championship döntőjében – amelyen hét címmeccset rendeztek – ráadásul mindkét harcos győzött. A félnehézsúlyú szegedi Péter Norbert Köllő Bence ellen lépett a ketrecbe, és a meccs végén a guillotine-fojtás jelentette a szegedi sikerét. A nehézsúlyúak küzdelmében Jani István (Káposzta) nem kapkodott, látszott, hogy sebészi pontossággal mérte ki az ütéseit, és nem is kellett sokat várni a technikai KO-győzelmére, amellyel a királykategória öve is Szegedre került.
– Olyan még nem nagyon volt amatőr versenyen, nemhogy Magyarországon, de Európában sem, hogy egyszerre két ketrecet helyeznek el egy küzdőtéren. Ez most az újszegedi sportcsarnokban megvalósul, emellett öt tatamin zajlanak majd a küzdelmek. Nagyon örülök, hogy ilyen népszerű a grappling és az MMA országosan, illetve megyei szinten is. A szervezés azért hatalmas munka, erről Lehoczky Csaba tudna igazán mesélni... Az esemény nemzetköziségét néhány, Orosházán edzőtáborozó holland, valamint skandináv versenyző adja, hazánkból pedig nem tudok olyan megyét, ahonnan ne jönnének sportolók. Hogy én indulok-e? Nem, mivel csak amatőröknek szerveztük meg éppen az utánpótlás fejlődése, segítése miatt. Emellett a szervezés is lefoglalta az időmet, de annak ugyancsak örülök, hogy az egyesületemből, a Szegedi Küzdősport Klubból 21 versenyző indul – nyilatkozta Sárközi Róbert főszervező, aki mellett Lehoczky és Laczkó Balázs is komoly munkát végzett. A Szegedi Küzdősport Klub mellett a Szegedi Ju-Jitsu Egyesület is elindít 13 sportolót.

A közelmúltban felvetődött, hogy a kiskorúaknak tiltsák be a ketrecharcot, így kíváncsiak voltunk a sportág hazai élharcosának véleményére.

– Nálunk nincsenek edzések a 12-13 éves kor alatti srácoknak, a 14 és 16 év közöttiek pedig védőfelszerelésben, butított szabályrendszerben, orvosi felügyelettel, sportorvosi igazolással küzdenek. Semmivel sem sérülésveszélyesebb sport, mint a labdarúgás, a birkózás, a kézilabda. Azaz ha a törvényeket betartjuk, nem lehet gondunk – tette hozzá Sárközi, aki megjegyezte: – A fiatalokat kimozdítjuk a számítógép elől, rávezetjük a sportos életmódra, és az érdeklődés csak növekszik. A jövő sportága komoly szabályokkal és töretlen népszerűséggel.

Harc lesz. Hasonló jelenetekben bővelkedhet majd a szombat az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Karnok Csaba
Harc lesz. Hasonló jelenetekben bővelkedhet majd a szombat az újszegedi sportcsarnokban. Fotó: Karnok Csaba

Az esemény a nem hivatalos mérlegeléssel kezdődik szombaton 7 és 9 óra között, majd a megnyitó 10 órakor startol. Várhatóan 17 óráig folyamatos küzdelmek lesznek a két ketrecben és az öt tatamin. A hét helyszínen cage, gi, no gi, combat grapplinget és kesztyűs küzdelmet láthatnak majd a nézők – az egységesen 500 forintos jegyár alapján nem lesz gond az érdeklődéssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék Mókus-kupa: a vasárnapi program

Elkészült a 28. Kék Mókus-kupa szegedi kispályás labdarúgótorna első hétvégéjének, egészen pontosan… Tovább olvasom