Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Gratulálunk, tökéletes – viszlát!

Előbb leváltották a megyei labdarúgás játékvezetői bizottságának elnökségét, majd maga az elnök is lemondott, így március 1-jétől új stáb irányítja a bírók tevékenységét. A lemondó elnök, dr. Hegyi Péter (42), aki 2012 óta az UEFA játékvezetői bizottságában a fejlesztés területén tevékenykedik, nem érti, miért történt mindez.
Hegyi munkássága
Dr. Hegyi Pétert először 2011-ben, az akkori CSLSZ új vezetése kérte fel a játékvezetői bizottság elnökének, majd három hónap próbaidő után távozott. 2013-ban újra megkeresték, elvállalta a munkát, majd komoly programot kezdett el az elméleti és a gyakorlati oktatásban, illetve a motivációs index kidolgozásával. Az interaktív képzés, az angol nyelvű felkészítés egyedülálló az országban, és az általa megtervezett pontrendszer alapján lehetett fel-, illetve lekerülni a megyei osztályok között – mint a csapatok esetében. Sehol máshol az országban nem alkalmazzák mindezt. A siker nem maradt el: két év alatt a megyei bírók 91 százalékra tornázták fel a teszteredményeket – a laikus 45 százalékra képes, és a program előtt a bírók több mint fele 70 százalék alatt teljesített. Hetente és régiónként kötelező központi edzések voltak, kéthetente elméleti foglalkozást tartottak, havonta volt kötelező a teszt. Mindig más szabályt, szituációt oktattak a lestől a mozgásokig.

– Sokat utazik? Nagyon elfoglalt?

– Igen, de miért érdekes ez?

– Mert a magyar labdarúgás Csongrád megyei igazgatóságának társadalmi elnöksége szerint emiatt nem tudta megfelelően irányítani a megyei játékvezetés napi tevékenységét, és hogy ebben segítsenek, leváltották a stábját, egyben újat jelöltek ki helyette.

– Rengeteget utazom valóban, de azért a hét két, három, négy napján a megyében, Szegeden vagyok. Mindig el lehet érni, ahogy ön
is így tett, ezenkívül sok Skype-meetingen veszek részt, amelyek nemzetközi viszonylatban bevált módszerek. Ja, és az e-mailjeimet is rendszeresen nézem, sőt válaszolok is rájuk.

– Akkor ön szerint miért történt az elnökség leváltása, majd az ön lemondása?

– Nem tudom, erről talán a társadalmi elnökséget kellene megkérdezni. Mindenesetre szakmailag értelmezhetetlen. Előbb meghallgattak, megdicsértek, a támogatásukról biztosítottak, majd a zárt ülésen leváltották azt a rutint és tapasztalatot, amelyben sok év munkája volt. A döntés megdöbbentett, a módja pedig elkeserített és elgondolkodtatott: ott voltam a társadalmi elnökség előtt közel egy órán át, mégsem a szemembe mondták ki a döntést, hanem két nappal később tudtam meg. Két év alatt elértünk egy olyan szintre, amely révén a bírók szakmai tudása jobb, fizikálisan javultak és motiváltak. Most már lehetne foglalkozni az apróbb nüánszokkal, a komoly munkával.

– Van olyan terület, amelyen nem sikerült az előrelépés?

– Az állandó, pozitív országos visszhangok ellenére a toborzáson lehetett volna még fejleszteni.

– Hogyan tovább?

– Nem megélhetésből csináltam, pusztán társadalmi munkában. A hét elején átadtam minden adminisztrációt az utódomnak. Viszont így több időm marad a többi feladatomra, például a skót, az északír, a szlovén és az izraeli mellett a világbajnoki címvédő német futball bírói felügyeletére: nekem kell betartatnom az UEFA erre vonatkozó fejlesztési előírásait az említett országokban. Emellett szervezem a Nobel-díjasok szegedi találkozóját is. Két kérdésem azért van, az egyik: merre tart Csongrád megye labdarúgása; a másik: vajon a csapatoknak ez az irány a megfelelő? Kaszás Gabiék, Gruborovicsék idejében ott voltam én is mint gyerek a Fradi, a Győr, az Újpest legyőzésekor a stadionban. Ide kellene újra eljutni, ez a szint kellene, hogy a cél legyen.

Hegyi Péter kérdése: Merre tart Csongrád megye labdarúgása? Fotó: Frank Yvette
Hegyi Péter kérdése: Merre tart Csongrád megye labdarúgása? Fotó: Frank Yvette


Új stáb
Dr. Hegyi Péter elnöksége a következő emberekből állt: a kisteleki származású Kispál Róbert (lakhelye: Budapest, BL-döntőben asszisztens, 13 évig FIFA-, 17 évig országos kerettag, az UEFA-elitképzés résztvevője); Kalmár László (Mórahalom, 6 évig országos kerettag, 100 NB I/B-s, NB II-es mérkőzés); Rischák Károly (Hódmezővásárhely, 7 évig országos kerettag, körülbelül 100 NB I/B-s, NB II-es meccs); ifjabb Kormányos Gábor (Szeged, 8 évig országos kerettag, az UEFA Core program résztvevője, két nemzetközi és 37 NB I-es mérkőzés); Lovas László (Csongrád, majd Orosháza, 3 éve országos kerettag, 28 NB I-es és 37 NB II-es meccs).
Február 25-én az MLSZ CSMI társadalmi elnökségének öt tagja (Pintér M. Lajos, Horváth Zoltán, Sahin-Tóth Dezső, Molnár Róbert, Kolozsvári János, nem volt jelen: dr. Kiss-Rigó László elnök, Magyar Anna, dr. Oláh János, dr. Zakar Péter) előbb meghallgatta Hegyi beszámolóját, majd zárt ülésen, egyhangúlag leváltották az elnökségi tagokat, amely döntés után Hegyi lemondott. Az új stáb névsora (amelyet öt évre választottak) ezek után így alakult: Mózes Sándor (Székkutas), Csöngető Endre (Mindszent), Samu László (Szentes), Szekeres Ferenc (Szeged), Fülöp Zoltán (Domaszék), Brezovai Zoltán (Szentes). A felsoroltak jelentős NB III-as múlttal rendelkeznek, sőt Szekeres volt NB I-es kerettag is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit: az Olympiakosszal és Avramidouval nem bírtak

Nem sikerült a bravúr. A Hungerit-Szentes női vízilabdacsapatának még a hazai győzelem is elmaradt, hiszen a vendégek a visszavágót is 15–10-re nyerték. Tovább olvasom