Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Grőber Mátyás naprakész a Pick Szegedből

Grőber Mátyás, a Pick Szeged 1996-os bajnokcsapatának a tagja a diplomájának megfelelően az élelmiszeriparban vezetőként dolgozik, de nem szakadt el a kézilabdától, hiszen az NB I/B-s Fehérvár KSE vezetőedzője. Természetesen figyelemmel kíséri volt csapatát, a Picket is.
– A Pick első bajnoki címének megszerzése után úgy eltűnt Szegedről, mint aki külföldre ment. Mi volt távozásának oka?
– Kiöregedtem. Köszönhetően a gondos szülői háttérnek, mielőtt még NB I-es kézilabdás lettem volna, agrármérnöki diplomát szereztem. Ezért, amikor a Pick Szegedben lejárt a szerződésem, már nem kerestem első osztályú klubot, hanem a diplomámnak megfelelő állás után néztem. A székesfehérvári székhelyű Cerbona éppen ilyen végzettségű embert keresett, s azóta is a cégnél dolgozom. Hűséges típus vagyok, hiszen kézi NB I-ben is csak két klubom volt: a Várpalota és a Pick Szeged.

– Ha Szegedtől el is szakadt, de a kézitől nem. Mennyi ideig játszott még?
– Három évig erősítettem a Fehérvár KSE-t. Egy évet voltunk az NB II-ben, bajnoki arannyal zártunk, s kettőt már az NB I/B-ben, ott a legjobb hely a második. Aztán elvégeztem a középfokú edzőit, és előbb Madár Imre segítője voltam, most pedig már én vagyok a vezetőedző.

– Az előd Szondi SE az első osztályban játszott. Emlékszem rá, hogy mennyire népszerű volt Fehérváron a kézilabda. Nem gondolkodnak a legmagasabb osztályba kerülésről?

– Székesfehérvár nem bír el a jelenleginél több első osztályú csapatot. De a mi szponzorunk is csak a jelenlegi összeget tudja biztosítani. Természetesen, ha jelentkezne egy cég, amely előteremtené az első osztályhoz szükséges feltételeket, nem zárkóznánk el, hiszen Fehérváron nagyon szeretik a kézilabdát. Minden egyes nosztalgiamérkőzés telt ház előtt zajlik.

Bajusz: kedves játszótárs

Grőber Mátyás a régi játszótársak közül elsőként Bajusz Sándor nevét említette, de elismerte rögtön, hogy a kapcsolat mára már egy-egy telefonbeszélgetésben kimerül.
– Matyira úgy emlékezem, mint egy kőkemény védőre, akinek a szíve a csapatért, a kézilabdáért különösen hevesen dobogott. Tudtuk az edzéseken is véresre verni egymást, de ezek mindenképpen a csapat előnyére váltak. Voltam nála Fehérváron is, de a kapcsolatunk ritkán egy telefonbeszélgetésben ki is merül – mondta Bajusz Sándor.

– Meglepő, hogy edzősködik, hiszen szegedi kézilabdásként már ismert, és nagy reményű játékvezető volt. Miért hagyta abba?

– Csavar Zolival voltunk párban, s tényleg biztattak, csináljuk tovább. Azonban Zoli visszament Romániába, ezzel széthullott a páros. Én meg nem kerestem új párt.

– A kisfia annak idején a lapunkban is megjelent, hiszen ott volt minden mérkőzésen. Őt is megfertőzte a kézivel?

– A gyerek már 13 éves. Lehetősége volt, hogy válasszon a zongora és a kézilabda közül. Ő ez utóbbit választotta, mert úgy látszik, könnyebb vinni a labdás zsákot, mint a zongorát...

– A Pick Szegednél kivel tartja a kapcsolatot?

– Néha telefonon felhívjuk egymást Bajusz Sanyival, Dobozi Ivánnal és Pióker Sándorral. Családi kapcsolatot tartok a klub valamikori kapusedzőjével, Pártos Pistivel. A vadászat révén még közös az érdeklődésünk is.

– A Pick Szeged újabb bajnoki címének ünnepségén miért nem volt itt?

– Ott voltam tavaly a klub ünnepségén. Sajnos éppen akkor nekünk is bajnoki mérkőzésünk volt. Tudja, 200 kilométer csak távolság: nem ugrál az ember, különösen ilyen utakon. De naprakész ismerettel rendelkezek a csapattal kapcsolatban. Kívánom, hogy védjék meg a bajnoki címet, s erre én alkalmasnak tartom a mostani gárdát. Egy kritikai megjegyzést azért tennék, az én időmben Brajdicson kívül nem volt külföldi, most meg lassan fordítva lesz.

Olvasóink írták

  • 2. pniki 2008. augusztus 16. 10:37
    „én szanditól hallottam hogy mien jól játszik Matyi. szeretné az apja nyomdokait követni. a barátnőim és én sok sikert kívánunk neki a folytatáshoz! és a családjának jó egészséget.”
  • 1. szandi 2008. augusztus 16. 10:34
    „Nagyon jól játékos volt Grőber Mátyás a fia is olyan jól fog játszani mint ő. 1 példaképe van az apja. meg még több is lehet.. külföldi kézisek közül”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészítették a FIBA Európa-kupa sorsolását

Tegnap délelőtt elkészítették Münchenben a női kosárlabda FIBA Európa-kupa sorsolását. A… Tovább olvasom