Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyakran gondol Londonra a szentesi Rácz Nikolett

Szentes - A 15 éves szentesi úszó, Rácz Nikolett ott lehet a londoni paralimpián: a szintet teljesítette, kvótát szerzett, de a végleges döntés csak május 20-án várható. Végső esetben az is elképzelhető, hogy szabadkártyával indulhat az ötkarikás játékokon.
Óriási lehetőség, kaland előtt áll a szentesi Rácz Nikolett (15), akinek születési rendellenesség miatt bal kézfejéről hiányoznak az ujjai. Főszámában, 100 méteres mellúszásban teljesítette a szintidőt – még március elején Egerben –, és pillanatnyilag tagja az augusztus 28-án kezdődő londoni paralimpiára utazó csapatnak. Az erősorrendet többek között az dönti el, ki hányadik helyen áll sportága, száma világranglistáján, ő jelenleg a 10., de szinte napról napra változik a helyzet. A végleges döntés május 20-án várható (e-mailben értesítik őket), addig igazából örülni sem mernek – mondta edzője, Kovács Brigitta (28), aki 6 éve foglalkozik Nikivel.

Kovács Brigitta, Gyurta Dániel és Rácz Nikolett. Fotó: Karnok Csaba
Kovács Brigitta, Gyurta Dániel és Rácz Nikolett.
Fotó: Karnok Csaba

– Amikor a szövetség illetékesei Soós Csabaszövetségi kapitány által közölték velünk a hírt, hogy Niki kvótás, sírtunk, sikítottunk, boldogok voltunk, reméljük, ez az érzés nem múlik el – mondta Brigitta.

– A paralimpiai felkészülést egy kéthetes pihenést követően ma kezdjük, sajnos akkor még nem ismerjük az „ítéletet". Nagy célunk, álmunk válna valóra: 15 évesen a nemzetközi mezőnyben ritkaság, hogy valaki ilyen jól szerepeljen, rangos eseményre kvalifikálja magát, és Londonban esély lenne a fináléra és ott legalább a 6. helyre.

– Angliában már versenyeztem, Londonban még nem – árulta el Niki –, és egyre többször gondolok arra, ez a paralimpián adatik meg nekem. Amennyiben ott lehetek, példaképemhez, a ma már sportkommentátor, többszörös paralimpiai bajnokhoz, Pásztory Dórához méltón szeretnék szerepelni, de felnézek Kovács Ágnesre és az ismét a vásárhelyi edzőtábort választó Gyurta Dánielre is. De a sulira, pontosabban a tanulmányaimra is figyelnem kell, a Koszta József Általános Iskola magántanulója vagyok, a sűrű versenyprogram miatt választottuk szüleimmel ezt a megoldást. Idén végzem a nyolcadikat.

Ha Rácz Nikolettnek nem sikerül a kvótások között végeznie, úgy repülőjegyet szereznie, akkor sincs tragédia, szabadkártyával is kijuthat a londoni paralimpiára – vélekedett mestere, Kovács Brigitta, aki biztos, hogy nem a szakmai stáb tagjaként, csakis turistaként tarthat vele. A jövőben a 100 méter mell mellett „rágyúrnak" a 200 vegyesre és a 100 pillangóra is, utóbbi számban sokat fejlődött Niki.

Olvasóink írták

  • 3. tirpák 2012. május 14. 18:01
    „edző bá nem kellene egy kicsit pihenni nekik há milyen mokkáik vannak szögényeknek”
  • 2. nie 2012. május 14. 16:57
    „Szorítunk!”
  • 1. kilo 2012. május 14. 13:08
    „Hajra!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megye II.: szőregi és bordányi nyolcas

Gólgazdag meccseket játszottak a hétvégén a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság 28. fordulójában. Tovább olvasom