Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyenesei István: Változtatni kell!

Szeged - Tegnap Szegedre látogatott Gyenesei István, a sportért felelős államtitkár. A sajtó képviselőivel, illetve a két szegedi olimpiai bajnokkal, Janics Natasával és Vajda Attilával a Maty-éren találkozott. Természetesen a fő téma a pekingi nyári olimpia volt.
– Néhány hét, és még több érmünk lesz, hiszen Pars lehet, hogy ezüstérmet vehet majd át, míg Kammererék negyedikek lehetnek. Mindezek ellenére a Pekingben elért eredmények után senki sem dobhat egy hátast.
– Én sem! De ez a realitás, és jó, hogy most képbe kerültünk, az olimpiai szereplés rámutatott a hibákra. Ezen javítani kell, és ezt csak összefogással lehet.

– Vannak erre tervek, lesz megoldás?
– Át kell értékelni és alakítani a magyar sportot. A támogatások elosztására is koncentrálni kell, nem lehet olyan, hogy minden sportág egyformán részesül, különbségeket kell tenni. Igaz, olyan sem fordulhat elő, hogy nem érkezik meg a támogatás. Éppen utóbbira tettem is egy kijelentést: ameddig én vagyok a sportért felelős államtitkár, nem csúszhat semmiféle támogatás.

Gyenesei István a Maty-éren
– Miben látja a gyengébb szereplés okát?
– Sok mindenben. Nincs megfelelő orvosi háttér, kevés sportpszichológus foglalkozik a versenyzőkkel, a sportdiplomáciánk is visszaesett. Ez mind-mind közrejátszik a rosszabb szereplésben. De én nem is mondanám rosszabb szereplésnek, hiszen az éremtáblázaton a 20. hely környékén vagyunk. Csupa-csupa sportnagyhatalom előz meg bennünket, olyanok, amelyek gazdaságilag is jobban állnak.

– Minden gyengébb szereplésnek az alapja, hogy nincs megfelelő tömegbázis, utánpótlás-nevelés. Egyre kevesebben sportolnak!
– Ez is mindig egy kényes téma! Legyen-e több testnevelésóra, vagy sem? Azt vallom, hogy inkább arra kellene rávenni a fiatalokat, hogy edzésekre járjanak, olyan bázisok működjenek a településeken, ahová szívesen mennek a gyerekek. Csak ezeket a bázisokat kell létrehozni. Ehhez kell az állam és magántőke is.

Jutalmazás a megyeházán

Csongrád megye büszke olimpikonjaira. És ennek a megyei közgyűlés tegnap jelét is adta, mégpedig jutalom formájában. A szegedi megyeháza aulájában megtartott eseményen ott volt a Démász-Szegedi VE két friss olimpiai bajnoka, a kenus Vajda Attila – aki vasárnap érkezett haza Moszkvából egy 200 m-es versenyről – és a kajakos Janics Natasa, valamint edzőjük, Vécsi Viktor, aztán a szintén kajakos Sík Márton és trénere, Hüvös Viktor, Hódmezővásárhelyről a BMX-es Bódi Anikó és mestere, Csányi Róbert, valamint a szentesi vízilabdás, Szremkó Krisztina edzőjével, dr. Tóth Gyulával együtt. Hiányzott viszont a vízilabdás Varga Tamás és az edző, Kásás Zoltán, ám ők igazoltan voltak távol: a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda csarnokának falán márványtáblát avattak, amely az egymás után harmadszor olimpiai első magyar pólócsapat tagjainak nevét, így az övékét is tartalmazza.

Olvasóink írták

 • 4. síkvidéki-nek 2008. szeptember 10. 14:18
  „Nem jól tudja!
  Nem miniszter Gyenesei!,hanem szakállamtitkár!”
 • 3. Pixel 2008. szeptember 10. 11:19
  „Kicsit féloldalasra sikeredett ez a hír!! Magyar Anna nem volt ott véletlenül? Mi történt a megyeházán? Kaptak-e valamit az olimpikonok a megyétől, mert hogy ez a cím. de erről semmit tudtunk meg a "tudósításból".”
 • 2. Poltergeist 2008. szeptember 10. 08:44
  „Az még hagyján, h Gyenesei István önkormányzati miniszter, de a BMX-es leányzó HÓDI ANIKÓ, nem Bódi Anikó!!!! És-sel pedig nem kezdünk mondatot. Lúzerek vtok.”
 • 1. síkvidéki 2008. szeptember 10. 07:51
  „Gyenesei István legjobb tudomásom szerint miniszter...ismét nagy baki a sportrovattól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis Szeged lesz a Pick ellenfele

Szerdán 18 órakor hazai pályán játszik a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Vladan Matics együttese a Gyöngyöst fogadja a Budapest Bank férfi kézilabdaligában. Tovább olvasom