Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Gyima visszatér Szegedre

Hét éven át őrizte a Szeged vízilabdacsapatának kapuját. Mindenki szerette, elismerte tudását, Dmitrij Scsegyerkin – mert róla van szó – örök életre belopta magát az itt élők szívébe. A hét végén újra láthatják a Tisza-parti drukkerek: a soros LEN-kupa ellenfél, a Dinamo Moszkva marketingigazgatójaként kíséri el csapatát régi sikerei színhelyére, az újszegedi sportuszodába.
Fotó: Gyenes Kálmán
Amikor értesültek az emberek, hogy a LEN-kupa nyolcaddöntőben a Szeged Betont az orosz Dinamo Moszkvával hozta össze Fortuna, azonnal beugrott: annál a klubnál vezető Dmitrij Scsegyerkin, alias Gyima, aki '91 és '98 között védte a Szeged SC, majd annak jogutódjai, a Szeged SC, a Heliomed Szeged, végül pedig a Tabán Trafik Szeged kapuját. Innen Törökországba, a Galatasaray együtteséhez vezetett az útja, majd végleg hazatért szeretett klubjába, a Dinamo Moszkvába, oda, ahol gyerekkorában elsajátította a vízilabdázás alapjait. Amikor végleg szögre akasztotta a legendás sapkáját, egyből megkezdte sportvezetői pályafutását. Mostanság a marketingvonal első számú vezetőjeként tesz meg mindent a Dinamo sikereiért.

Gyimának számos barátja él a megyeszékhelyen, így igazán nem volt nehéz feladat kinyomozni moszkvai telefonszámát.
– Annak idején pompásan éreztem magam családommal Szegeden, már csak ezért is örömmel térek vissza – igaz, most ellenfélként – mondta Scsegyerkin. – A magyar csapatok mindig jók, a Szeged is az, rutinos pólósok alkotják a gerincét. Annak idején Molnár Petivel, Varga Pepével és Tóth Ivánnal még együtt játszottunk, de a többieket is ismerem.

Azt nem állítjuk, hogy Gyima minden szavát pontosan értettük, de azt sem, hogy teljesen elfelejtette a magyar nyelvet.
– Amikor Szegeden éltem, akkor is voltak vele problémáim, azóta meg csak romlottam. De azért, ha nagyon megerőltetem magam, pár szót még mindig ki tudok préselni magamból.

Az egykori kiválóság, ha nem is túl sűrűn, de néha még „beáll" a kapuba.
– Sok a munkám, sokat is dolgozom, de ha időm engedi, az öregfiúk között néha még pólózom. Arra kimondottan büszke vagyok, hogy az elmúlt évben a Masters +35-ös korosztályban világbajnok lettem.
Az orosz bajnokság legutóbbi pontvadászata a Csehov sikerével zárult, második helyen a Volgograd, a harmadikon a Sintez Kazan végzett, a Beton kupaellenfele, a Dinamo Moszkva épp csak leszorult a dobogóról.

– Ebben az évadban szeretnénk előre lépni, bár nem kezdtünk valami fényesen, de úgyis a rájátszásban dőlnek el a dolgok. Hogy mi vagy a Szeged jut-e a LEN-kupa legjobb nyolc csapata közé? A december 10-i visszavágó után majd kiderül...


Négy ország kapujában

Dmitrij Scsegyerkin 1964. május 12-én született Moszkvában. Pólós pályafutását a Dinamo Moszkvában kezdte, amellyel nyert három szovjet bajnokságot, négy szovjet kupát, 1984-ben pedig elhódította a KEK-serleget. Három évvel korábban a junior világbajnokságon aranyérmet szerzett. A Szegedbe 1991-ben igazolt, öt évre rá a LEN-kupában második helyen végzett. Törökországi kitérő után visszatért az immár oroszországi nevelő-egyesületébe. A levezetés után a klub marketingigazgatójaként dolgozik. Nős, Makszim fia 21 éves. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól belehúzott a Pick a BL-ben

Hiába fohászkodtak az égiekhez a szegedi kézilabdások, hogy csak spanyol vagy német csapatot ne… Tovább olvasom