Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Gyökös Lajos megharcol az Eb-csapattagságért

A magyar kajakos és kenus válogatott szövetségi kapitánya, Storcz Botond az Európa-bajnokság és az arra kvalifikáló válogató előtt már kijelölt egy kajaknégyest (Dombi, Szalai, Kökény, Hadvina), amely elkezdte az edzéseket, és akár az Eb-n is elindulhat. Az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőjét, Gyökös Lajost erről is faggattuk.
- Úgy hírlik, sportágat változtat, és kajakozó helyett vízilabdázó lesz. Igaz az információ?
– A tapasztalataim alapján igen, hiszen nagyon tetszett a szegedi Napfényfürdőben rendezett Sportolók kicsit másképp elnevezésű torna. Érdekes és fantasztikus élmény volt. Az elődöntőben még idegenként mozogtam a vízben, zavart a labda, aztán végiggondoltam a történteket, és a döntőt már élveztem. Más közeg, hiszen amíg a kajak egyéni sportág, a vízilabda csapatjáték. Kicsit kiszakított a monotonitásból a pólózás. De félretéve a tréfát, azért még nem változtatok sportágat, maradok a kajakozásnál.

– Pedig az úszás nem idegen önöktől, a téli felkészülés alatt például rendszeres vendégei az uszodáknak.

– Jól is megy az úszás, különösen a pillangózás, amelyben talán gyors is vagyok. Úszóként sprinter lennék.

– A Napfényfürdőben elfogyasztott lángos nem befolyásolta a versenysúlyát?

– Hú, edzésről érkeztem, kiszívott a nap, éhes és szomjas voltam, a kedvesem pedig nagy hirtelenjében egy lángost hozott nekem. Nem ezen élek, de egyszer-egyszer belefér, és most jól is esett.

Az a hír hogyan esett, hogy meg sem várva az első válogatót, Storcz Botond szövetségi kapitány kihirdetett egy olyan négyest, amelyben nincs benne Gyökös Lajos, és amely lehet, már most Eb-induló?
– Abban igaza van Botondnak, hogy el kell kezdeni a négyesedzéseket. A válogatási elvek ugyan le vannak írva, de azokat neki joga van megváltoztatni. A tájékoztató eredménye alapján az is érthető, hogy egyelőre nem próbál ki.

Vízilabda és lángos. Gyökös Lajos élvezte a játékot a Napfényfürdőben. Fotó: Frank Yvette
Vízilabda és lángos. Gyökös Lajos élvezte a játékot a Napfényfürdőben.
Fotó: Frank Yvette

– Szóval a Dombi, Szalai, Kökény, Hadvina kvartett már Eb-induló?
– Azt azért nem mondanám, de két-három ember helye biztos a hajóban. Ha már elkezdték a munkát, nem szabad teljesen más egységet összeállítani. Viszont tavaly is akadt egy fiatal négyes, amely győzött a szegedi Mol-világkupán, aztán a válogatón simán megvertük őket. Nem szeretném, hogy előforduljon, ami tavaly: hiába értem el olyan eredményt, amely alapján a négyesben volt a helyem, mégsem mehettem az Eb-re. Nem bánom, hogy most csak az egyesre tudok készülni, és bízom benne, hogy olyan produkciót nyújtok, amely Eb-csapattagságot ér.

– Csak az egyesre fókuszál?

– Igen! Ezer és ötezer méteren indulok a jövő heti válogatón, és bár az ötszáz méter is érdekel, de nem olimpiai szám, így nem is annyira fontos. Egy négyes nem feltétlenül attól jó, hogy a tagok egyesben remekül mennek, szóval az sem igazán örvendetes, hogy a kvartettek csak a második válogatón tesztelnek.

– A fentiekből milyen következtetést lehet levonni?

– Jól kell menni ezer méteren. Képes vagyok egyesben is helytállni, bár ezt eddig nem használtam ki. Nem tudom, sikerül-e, de az edzésidők optimistává tesznek, és az alapok is megvannak.

Olvasóink írták

  • 1. Kng 2010. június 10. 15:03
    „Továbbra is hajrá! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saláta Kornél vb-blogja: Úton az ismeretlenbe

Végre útra keltünk eddigi pályafutásom legnagyobb lehetősége, a futball-világbajnokság felé - írja Saláta Kornél, a szlovák válogatott magyar származású futballistája. Tovább olvasom