Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Gyökös: maraton a maratoni év végén

A spanyolországi Banyoles ad otthont hétvégén az ifjúsági, U23-as és felnőtt kajakos, kenus maratoni világbajnokságnak. A viadalon az EDF Démász-Szegedi VE-t két kajakos, Gyökös Lajos és Petrovics Máté képviseli.
Az utolsó edzések egyikét tudta le tegnap a Maty-éri olimpiai vízi centrumban az EDF Démász-Szegedi VE két, a maratoni világbajnokságra készülő versenyzője. Petrovics Máté – éppen tegnap ünnepelte névnapját – és Gyökös Lajos közül előbbi holnap, utóbbi pedig pénteken utazik a spanyolországi helyszínre, Banyolesbe.

– Továbbra sincs szerencsém, hiszen a maratoni válogatón győztes hajóban társam, a honvédos Holpert Ervin egyik keze ínhüvelygyulladás miatt sínben van. Az elmúlt néhány hétben alig edzett, így aztán gondban vagyunk, és gondolkodunk edzőnkkel, Hüvös Viktorral, hogy mitévők legyünk a jó vb-szereplés érdekében. A párosunk egyébként jól működhetne, hiszen gyorsak vagyunk, a ki-be szállás is gördülékeny, úgyhogy volna keresnivalónk a dobogón. A hosszabb táv megtétele azonban a kézsérülés miatt az edzéseken problémát jelentett. És ebben a helyzetben nehéz is a konkrét esélyekről beszélni. Kiutazunk, és meglátjuk, hogyan alakul a páros. A szövetség orvosa megnézi, majd eldönti, mit vállalhat Ervin – mondta Gyökös Lajos, aki a maratoni vb után két-három hétre leáll. Rá is fér, hiszen rendkívül hosszú volt az idény, ez a világesemény már a nyolcadik lesz az idei viadalok (tájékoztató, válogatók, sík vízi vb, szétlövések) sorában.

Az EDF Démász-Szegedi VE-t Gyökös Lajos (képünkön balról) és Petrovics Máté képviseli a vb-n. Fotó: Schmidt Andrea

Az EDF Démász-Szegedi VE-t Gyökös Lajos (képünkön balról) és Petrovics Máté képviseli a vb-n.
Fotó: Schmidt Andrea


– Az első hat vagy nyolc hely egyikén szeretnék végezni, bár egyesben az első felnőtt maratoni világeseményemen ez azért nehéz lesz. Kell még egy kis dörzsöltség, és ez csak a rutinnal, az évekkel jön meg. Sokat számít, hogyan helyezkedem a rajt után, milyen bolyba kerülök, de a korábbi páros szereplések alapján, amikor Jámbor Attilával mentem, már tudom, mire számítsak. Most viszont csak magam vagyok. Édesapám, Petrovics Kálmán éppen húsz éve nyert világbajnokságot egyesben Dániában, Koppenhágában, így van bennem egy kis pluszmotiváció is. Akkor még csak háromesztendős voltam, így konkrétan nem emlékszem a sikerére, csak legendákat hallottam róla – nevetett Petrovics Máté. – Az egyes mezőnyében elég sokan vannak maratoni specialisták, de lesznek majd, akik a rövidebb távról, ezer méterről jönnek át. Már nem negyven kilométer a táv, csak harminc, így gyorsabb lett az iram, és az a sík vízi versenyző, aki elöl megragad, jó eredményt érhet el. Nem beszélve arról, hogy kiváló alapozási állomás is a jövő év előtt. Erős rajtot kell venni, és az élmezőnyben megragadni: ez a rövid taktika, aztán a helyszínen minden eldől.

Petrovics nemcsak az egyesre készül, hanem a párosra is, hiszen a győri Salga lemondta a szereplést, így magyar B egységként egy másik győrivel, Winklerrel is megy vasárnap.

Olimpiai pálya

Az ifjúsági, U23-as és felnőtt maratoni kajakos, kenus világbajnokság otthona, Banyoles Északkelet-Katalóniában található, Barcelonától 120 kilométerre északkeletre. Itt rendezték az 1992-es barcelonai olimpia evezősversenyeit. A vb péntektől vasárnapig tart: az első napon az ifik és az U23-asok versenyeznek, szombaton az ifik ismét sorra kerülnek, a felnőtteknél pedig az egyes számokat bonyolítják le, míg vasárnap már csak a felnőtt párosokon a sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetem mankóként segítené a térség sportját

Augusztus óta dr. Szatmári Zoltán utódjaként dr. Balogh László tölti be az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézetének vezetői posztját. Tovább olvasom