Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Gyorsan, mint a Szél

A Szegedi UE négyfős csapata, száz százalékot teljesítve, négy érmet szerzett a vasárnap véget ért országos felnőtt úszóbajnokságon. Szél Friderika, a sportág sprintkirálynője (50 és 100 m gyorson megvédte ob-elsőségét) ebből két arannyal és egy bronzzal vette ki a részét.
Szél Friderikánek tegnap még nem kellett edzeni. Fotó: Frank Yvette
Az 50 méter gyorson alig ért célba tanítványa, Szél Friderika Kiss Gyulát, a Szegedi Úszó Egylet vezetőedzőjét máris értékelésre, összegzésre kértem: – A legfontosabb célokat a címvédést és az Európa-bajnoki kvalifikációt teljesítettük, a jobb időeredményekkel azonban, el kell ismerni, adósak maradtunk. De a körülményeket figyelembe véve – a nyakfájásra gondolok –, egy szavam sem lehet és a keblemre ölelem Friderikát. Kellemes meglepetést okozott az Egyesült Államokból hazatért Zalai Zita, aki élete legjobbját tempózva lett ezüstérmes 50 pillangón, és így ő is indulhat a pesti Európa-bajnokságon. A váltó fantasztikus volt: ez a bronz csakis úgy jöhetett össze, hogy mind a négy lány óriásit úszott.

Kürt, duda, szurkolói biztatás vegyült a beszélgetésünkbe. A Komjádiban még zajlott az élet. Majd amikor arra kértem, csábítsa az aranylányt a telefonhoz, megpróbálta túlharsogni a zajt: „Frida! Frida! Gyere, a Délmagyartól keresnek". A férfias tónus nőiesre váltott, az ország leggyorsabb női úszója szárazon is fürgének bizonyult. A gratuláció után a makacskodó testrészről faggattam:
– Megijedtem, amikor megrándult, megfájdult a nyakam, de nem problémáztam rajta, töretlen hittel készültem az esztendő egyik legfontosabb versenyére. Biztató volt, hogy jól ment az úszás és csütörtökön már mozgatni is tudtam a nyakam, csak fájt...

Tavaly sem számított esélytelennek és a várakozásokat igazolva nyert is a sprintszámokban. De akkor még nem volt rajta teher és talán – ezért remélhetőleg nem sértődik meg – nem úgy tekintettek rá, mint kiemelkedő favoritra. Kisebb volt a felelősség.

Kapitányi vélemény

– Az ob egyik fő tapasztalata, hogy a sportág előrelépett – mondta Kiss László szövetségi kapitány –, a bázisa szélesedik. Soha nem volt még olyan, hogy Ajka hat bajnoki győzelmet szerezzen, hogy két pécsi egyesületből is legyenek aranyérmesek, hogy Székesfehérvárnak, Szegednek több ob-elsősége, érme szülessen. A hazai helyszín miatt nem kell akklimatizálódni, ugyanakkor az Eb elé még be tudunk iktatni egy ellenőrző-felmérő viadalt, a Budapest-bajnokságot; ahol öt héttel a rajt előtt lemérhetjük, hol tartunk, valamint az Eb-uszodát is kipróbálhatják csapatunk tagjai.

– A megvédeni nehezebb, mint megszerezni igazságát magam is tapasztaltam – közölte a 18 éves sportoló –, 2005-ben szinte surranópályán voltam, idén viszont már mindenki engem akart legyőzni. Nem tudtak – örülök, hogy mindkét aranyat „megtartottam". Az időeredmények kicsit még „sánták", a 100 méteren elért 57.43-nál és az 50-en teljesített 26.89-nél szeretnék jobbat úszni. Úgy vágtunk neki az obénak, hogy százon egyéni rekordot kellene javítanom, ez egyben új országos csúcsot is jelentett volna, ez a sérülés miatt nem valósult meg.

A két első hely, most duplán is aranyat ér – illetve a győzteseknek dukáló Herendi-teáscsészét –, az érmek mellett az Európa-bajnokságon (Budapest, Margitsziget, július 30-ától augusztus 6-áig) való indulást is jelenti Friderikának. Vajon ott mire lehet képes, mit vár magától?
– Nem tudom... Most nagyon boldog vagyok, örülök hogy sikerült 50 méteren is nyernem és részt vehetek életem első felnőtt világversenyén. Remélem, egy pihenőnapot kapok, utána pedig edzés, edzés, edzés, készülünk és lesznek tesztversenyek is. Szeretnék legalább a középdöntőig jutni, és abban is bízom, hogy a vegyes váltóban is, gyorson, számítanak majd rám. Nagyon várom már az Eb-rajtot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rangadók a futsal NB I-ben

A futsal NB I-ben megyei csapatainknak hazai meccsek következnek: az éllovas Legrand-Szentes a… Tovább olvasom