Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyurta Daniék nagyon jó fejek

Úszás - A 12 éves Gábor Tamás, a vásárhelyi úszósport egyik legnagyobb ígérete három hetet együtt dolgozhatott a városban edzőtáborozó válogatott úszókkal, Gyurta Daniékkal. Az ifjú tehetség a szokottnál megerőltetőbb munkát végzett, ezért szülei erre az időre kikérték az iskolából – otthon tanult –, így nyugodtan koncentrálhatott a tréningekre.
Gábor Tamás, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola 6. osztályos tanulója három hetet együtt dolgozhatott a Vásárhelyen edzőtáborozó válogatott úszókkal. A Hód Úszó SE ifjú tehetsége nagycsoportos óvodásként ismerkedett meg a sportággal – ifj. Török Sándor irányításával –, orvosi tanácsra kezdett tempózni, ugyanis lúdtalpa volt, és annak használ ez a mozgásforma. Idővel megszerette, és „ott ragadt" a vízben. Ebben szerepet játszhattak az elért eredmények: eddig négy korosztályos bajnoki címet nyert, és őriz még a vitrinben egy diákolimpiai aranyat – mind az ötöt pillangóban, ebben az úszásnemben 50 és 100 méteren ranglistavezető –, az ezüstöket és bronzokat már nem számolja.

A családban rajta kívül még édesapja, Gábor István rendelkezik sportos múlttal, ő tájékozódási futó volt, de teniszezett és kosarazott is. Csemetéje a közelmúltban válogatott szintű, elég munkás foglalkozásokon vett részt.

Gábor Tamás ígéretes jövő előtt áll Fotó: Tésik Attila
Gábor Tamás ígéretes jövő előtt áll
Fotó: Tésik Attila

– Az első héten nagyon elfáradtam, hiszen én korábban kilenc-tíz kilométert úsztam naponta; itt nyitásként rögtön tizenkettőt kellett, utána pedig már tizenhármat – mesélte Tamás. – Kicsit „meg is haltam", de lassan megszoktam a nagyobb terhelést. A tréningeken, illetve előtte és utána nem volt idő haverkodni, de a második héten kedden nálunk vacsorázott a csapat, akkor végre beszélgethettem a srácokkal, Danival például az iskoláról és a háziállatokról. Jó fejek.

Tamás elárulta: megdobban a szíve, amikor felnőtt világversenyek, például az olimpia közvetítését figyeli, ott is a pillefinálékat, de a felnőtt karrierre még nem gondol. Pillanatnyilag az a célja, hogy ifjúsági válogatott legyen. Mindig igyekszik kihozni magából a legtöbbet, meglátja, az mire lesz elég.

– Jó volt a fiúkkal, valamint Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc edzővel együtt dolgozni. Először edzhettem velük. Jó lenne újra, de a fővárosi közös munka nagy áldozatot, szervezést követelne a családtól, csak úgy lenne megoldható, ha édesanyám vagy a testvérem velem jönne és vigyázna rám, apa nem hagyhatja itt a kerámiaműhelyt – közölte Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasutas-érmek

Birkózás - Orosházán rendeztek országos felnőtt szabadfogású birkózóversenyt. Az 55 kg-osok között… Tovább olvasom