Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Gyurtáék újra Hódmezővásárhelyen

A római felnőtt világbajnokságra, illetve az ifjúsági Európa-bajnokságra készülő úszóválogatott három tagja, Gyurta Dániel, valamint Gyurta Gergely és Gercsák Tamás Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc edző vezetésével február 22-étől három hétig Vásárhelyen edzőtáborozik.
Legjobb úszóink évek óta visszatérő vendégek Vásárhelyen. Ezúttal a válogatott három tagja, Gyurta Dániel, öccse, Gyurta Gergely és Gercsák Tamás készül a sportuszodában Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc edző irányításával, míg a többiek Dél-Afrikában dolgoznak. Utóbbi Darnyi Tamás és Czene Attila stábjában is benne volt, s ő vezényli a szárazföldi, az erőnléti foglalkozásokat. Február 22-étől március 14-éig heti tíz edzés vár a csapatra: hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken kettő-kettő, szerdán és szombaton egy-egy, vagyis a szerda és a szombat délutánnal, valamint a vasárnappal rendelkezhetnek szabadon a sportolók.

– Csatlakozik hozzánk egy helyi fiatalember is, Gábor Tamás – árulta el Széles Sándor, a Jövő SC mestere –, kíváncsi leszek a teljesítményére. Tisztázzuk: csupán közös munkáról van szó, és nem arról, hogy „elraboljuk" Vásárhelyről. Nagyon kemény meló vár a fiúkra, a negyvenöt-ötven perces szárazföldi tréninget követi majd a két-két és fél órás uszodai elfoglaltság, általában naponta kétszer, ami 17-18 kilométer tempózást jelent. Ez rendkívül megterhelő, fárasztó, de biztos marad energia és idő a várossal való ismerkedésre, sétára, vásárlásra is, és a termálvízben is lubickolhatnak, lazíthatnak. Szerda délután és hétvégén a családtagok, valamint a barátnők is ellátogatnak a srácokhoz, így alkalom nyílik közös programokra. Vannak Vásárhelyen ismerőseink, barátaink, korábban például Risztov Éva szüleinél is többször vendégeskedtünk.

A csapat, a hagyományoknak megfelelően a Hotel Pelikánban, a strand szomszédságában lakik majd. A reggelivel, ebéddel, vacsorával kapcsolatos igényeiket előre megbeszélték, egyeztették vendéglátóikkal, az étket egy étteremből hozatják nekik. A szakember elárulta, a számlát az úszószövetség állja, és szállással, étkezéssel, uszodabérlettel együtt egy ember költsége 300 ezer forint három hétre.

Gyurta Dániel szeret Vásárhelyen készülni. Fotó: Tésik Attila
Gyurta Dániel szeret Vásárhelyen készülni.
Fotó: Tésik Attila

– Kellemes emlékeket őrzök Vásárhelyről, hiszen több alkalommal jártunk már a városban, a rövidpályás országos bajnokság és edzőtáborok apropóján – mondta Gyurta Dániel, aki a pekingi olimpián 5. lett 200 méter mellen –, volt olyan esztendő, hogy többször is vizitáltunk. Ismerjük az uszodát, a szállást, az embereket, tudjuk, hogy első osztályú körülmények várnak ránk. Jómagam főiskolai vizsgáim miatt hagyom ki a dél-afrikai edzőtábort, de úgy gondolom, nem döntöttem rosszul. A tanulás is rendkívül fontos.

Dani még elmondta: a pekingi 5. hely miatt nem csalódott, ami célt kitűzött maga elé, azt teljesítette. Minden idők harmadik legjobb időeredménye az övé, illetve az aktuális világranglistán második, csak a japán klasszis, Kitajima előzi meg. Ő viszont kihagyja a római világbajnokságot: – Távollétében többen, legalább öten-hatan esélyessé léptünk elő. Mindent megteszek a minél jobb szereplésért, és azért, hogy az a cél, amit titokban kitűztem magam elé, megvalósuljon. Majd vébé után elmondom, sikerült-e... Annyit még elmondott: a Rómába vezető úton Vásárhely jelentős állomás, az itt eltöltendő három hét a második makrociklus fontos része.

Michael Phelps sajnálja

Mint arról hétfői számunkban hírt adtunk: a legnagyobb brit vasárnapi tömeglap, a News of the World kábítószerezésre utaló fotót közölt a pekingi olimpia nyolcszoros bajnokáról, Michael Phelpsről. A klasszis úszó az AP hírügynökséghez eljuttatott közleményében elismerte, hogy a kép valódi, egyúttal kijelentette: sajnálja, ami történt.

– A fotót még mindig nem tartom elég bizonyítéknak arra, hogy Phelps valóban drogozott. Ha ki is próbálta egy bulin, engedve a hangulatnak, abban sincs semmi. Biztos vagyok benne – amennyiben valóban szívott marihuánát –, egyszeri alkalomról volt szó, többet nem fordul elő, nem szokik rá a kábítószerre. Mi nem éljük meg akkora szenzációként, mint ahogy a sajtó tálalja. Csakis azért válhatott üggyé, mert ő a főszereplője – közölte Széles Sándor edző. Gyurta Dániel érdeklődésünkre leszögezte: véleménye van a történtekről, de nem akar róla nyilatkozni.

Hazai tehetség a kvartettben

A 12 éves vásárhelyi Gábor Tamás három hétre csatlakozik a válogatottakhoz. Édesapja, Gábor István a következőkkel magyarázta a lehetőséget: – Évek óta járnak városunkba versenyezni, edzőtáborozni legjobbjaink, és igyekeztem jó kapcsolatot kiépíteni az úszókkal és edzőikkel egyaránt, Széles Sándorral szinte baráti a viszonyunk. Fiam korosztályában a három-négy legjobb közé tartozik, pillangón ranglistavezető, a szakma tehetségesnek tartja. Ezért is csatlakozhat Gyurtáékhoz. A cél, hogy a szakemberek felmérjék képességeit, mennyire terhelhető, tanítható, javítható-e a technikája. Így kiderülhet: van-e értelme további áldozatokra a család részéről sportkarrierje érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kántor még mindig világmárka

Kántor Sándor neve nemcsak idehaza, hanem néhány más országban is márka. A 38 éves röplabdás –… Tovább olvasom