Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Gyurtának Vajda a példaképe

Az ideális körülmények miatt a legjobb magyar sportolók kedvelt célpontja Vásárhely. A héten a felnőtt-világbajnokságra és az ifjúsági Európa-bajnokságra készülő úszóválogatott egy része és a bolgárok elleni Davis-kupa-találkozóra összpontosító férfi teniszcsapat tréningezett a városban.
Pontosabban a „vizesek" még két hétig vendégeskednek, és keményen dolgoznak, az alapozó időszakban tartanak.

Legjobb úszóink már hazajárnak Vásárhelyre. Ezúttal a Jövő SC négy versenyzője, Gyurta Dániel, öccse, Gyurta Gergely, Gercsák Tamás és Kutasi Gergő – utóbbi önköltséges alapon – edzőtáborozik, dolgozik hétfőtől a minden igényt kielégítő sportuszodában. A Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc edző által dirigált teamhez csatlakozhatott a vendéglátók egyik tehetséges pillangózója, a 12 éves Gábor Tamás.

Gyurta: érmes vb-remény

– Már most nagyon fáradtak vagyunk – mondta Gyurta Dániel olimpiai ezüstérmes mellúszó a délutáni edzés előtt, miközben lehuppant mellém a sportuszoda padjára. – Az alapozó időszakban tartunk, napi 17-18 kilométert tempózunk, kis túlzással olyan, mintha átúsznánk Vásárhelyről Szegedre. Nem lehet panaszkodni, nyafogni – egyébként sem vagyok az a fajta – teljesíteni kell a penzumot.

Dani főiskolai tanulmányai miatt nem utazott a többiekkel a dél-afrikai edzőtáborba, de Vásárhelyen is ideális körülmények (tízpályás, 50 méteres medence) között készülhet a rá váró feladatokra, például a római felnőtt vb-re. A japán klasszis, Kitajima nem lesz ott az Örök Városban 200 mellen, így öten-hatan is eséllyel pályáznak az aranyra: – Ebben a csapatban én is benne vagyok, jelenleg a 2. helyen állok a világranglistán. Az olaszok, az amerikaiak és az ausztrálok is jók lesznek, bárki nyerhet. A dobogó reális cél, ennél többet most nem szeretnék mondani. Még annyit: legutóbb a debreceni rövidpályás Eb előtt edzőtáboroztunk itt, majd Európa-csúccsal nyertem. Remélem, Vásárhely ismét jó ómen lesz...

Széles Sándor edző egy pillanatra sem téveszti szem elől tanítványát, Gyurta Dánielt. Fotók: Karnok Csaba
Széles Sándor edző egy pillanatra sem téveszti szem elől tanítványát, Gyurta Dánielt.
Fotók: Karnok Csaba

A tempó erőltetett, kikapcsolódásra, lazításra nem sok idő jut, de országos cimborájáról, az olimpiai bajnok kenusról, Vajda Attiláról nem feledkezett meg: – Telefonon már beszéltünk, de biztos találkozunk személyesen is, Szeged nincs messze. Sok jó tanáccsal látott el, de hogy mik ezek, az egyelőre maradjon a kettőnk titka. Attila a példaképem, ha azt elérem egész pályafutásom alatt, amit ő eddig, elégedett leszek.

Széles-vélemény

– A második makrociklus közepén járunk, és március végén lesz egy „felmérőverseny", a Budapest-bajnokság, ahol rajtkőre áll a teljes magyar élmezőny. Utol kell még érni magunkat. Az ötkarikás játékokat követő hosszabb, két hónapos kihagyás nehezebbé teszi a felzárkózást, de napról napra látom a fejlődést – mondta Széles Sándor. A szakember azt is felelevenítette, hogy a pekingi olimpián négy földrész úszói előzték meg Danit, így lett 200 mellen ötödik. Nagyon sűrű a mezőny. De ha Rómában megússza a legjobbját – Peking után ez nem lesz jellemző a mezőnyre –, nyerhet is, természetesen, ezt tutira nem lehet kijelenteni. Majd „visszatérve" Vásárhelyre, folytatta: – Szeretünk itt lenni, a városhoz kellemes emlékek fűznek, és amióta megépült ez a modern sportuszoda, szinte minden évben ellátogattunk ide verseny vagy edzőtábor apropóján.

A legjobb pillanat, vége az edzésnek: Gercsák (balról) és Gyurta.
A legjobb pillanat, vége az edzésnek: Gercsák (balról) és Gyurta.

Hód TC: ötven százalék

A város másik végében, a Hód TC teniszcentrumában, a csarnokban készül – szerdától máig – a győri, Bulgária elleni Davis-kupa-találkozóra a férfiválogatott. A ranglistavezető Balázs Attilán (Gödöllő) és Kellner Ádámon (Idom) kívül két Hód TC-s, Bardóczky Kornél és a friss igazolás, Varga Róbert tagja Baranyi Szabolcs szövetségi kapitány együttesének.

– Négy éve igazoltam a Hód TC-be, de már nyolc-kilenc éve játszom a vásárhelyi csapatban, előtte vendégként szerepeltem – közölte Bardóczky. – Ha rajtam múlik, soha nem megyek el, nagyon megszerettem ezt a várost, az embereket, és vidékiként közel áll hozzám az itteniek mentalitása.

Bardóczky (jobbról) szerint a vásárhelyi az ország legjobb fedett pályája.
Bardóczky (jobbról) szerint a vásárhelyi az ország legjobb fedett pályája.

A bolgárok elleni Davis-kupa-mérkőzésre Győr és Kecskemét kandidált, utóbbi Kornél szülővárosa, szívesen játszott volna duplán hazai közönség előtt. A második helyszínjelölt számára Vásárhely lett volna, de a Hód TC ezúttal nem jelentkezett házigazdának. Ráadásul a győri gyors, keményborítású pálya inkább az ellenfél stílusának kedvez, a mieink salakon érzik igazán otthon magukat. A Rába-partihoz hasonló a Hód TC fedett csarnokában található küzdőtér, ezért érkezett az alföldi városba – ahogy Bardóczky fogalmazott –, az ország legjobb fedett pályájára gyakorolni a válogatott.

– Olvastam róla, hogy az úszók is Vásárhelyen készülnek, remélem összefutunk, találkozhatunk Gyurta Daniékkal – mondta Kornél. A randevú végül a vizesek szálláshelyén, a Hotel Pelikánban létrejött. Néhány perces beszélgetés során megismerkedtek, és sok sikert kívántak a másik team versenyeihez.

Elittalálkozó Vásárhelyen. Gyurta Dániel Bardóczky Kornéllal fog kezet, a teniszező mögött válogatott csapattársai, Varga Róbert és Kellner Ádám, valamint Baranyi Szabolcs szövetségi kapitány vár a ké
Elittalálkozó Vásárhelyen. Gyurta Dániel Bardóczky Kornéllal fog kezet, a teniszező mögött válogatott csapattársai, Varga Róbert és Kellner Ádám, valamint Baranyi Szabolcs szövetségi kapitány vár a ké

Nemzetközi edzőtáborok

– Vásárhely kicsit messze van Budapesttől, de szeretünk idejárni, első osztályúak a körülmények – fogalmazott Baranyi Szabolcs, miközben játékosai a „szopatós" nevű játékkal (ezt Kellner bukta el, ezért a többiek büntetésként a teniszlabdával célozták meg a hátsó felét) melegítettek a komoly, háromórás tréningre. A szakember elmondta, egy szerződésnek köszönhetően elképzelhető, hogy a közeljövőben magyar, szerb, horvát közös edzőtáborokat tarthatnak a városban. Majd szóba került a Davis-kupa-találkozó is: – Három évvel ezelőtt Plovdivban nyertünk ellenük, de most nagyon nehéz meccsre, nagy küzdelemre számítok. Bízom benne, hogy a vásárhelyi pályán „akklimatizálódtunk" a győri körülményekhez, és jövő héten, bár riválisunk számít esélyesebbnek, ismét győzünk.

Olvasóink írták

  • 1. nedelkovics_klára 2009. március 02. 18:21
    „juuuujj, de jó!!!! IMÁDOM BARDÓCZKYÉKAT!!! A TENISZ AZ ÉLET, ÉLETEM A TENISZ!!!! <3”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hétvége sportműsora

Tovább olvasom