Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 13°C | 22°C Még több cikk.

Halkó Pálnak a labdarúgás az élete

Halkó Pál a napokban ünnepelte 50. születésnapját. A Tisza Volán SC labdarúgócsapatának vezetője az alapítás óta szeretett klubjánál dolgozik. A Legendás edzők, sportvezetők sorozatban beszélgettünk vele.
– Miért éppen a futball?

– Nagyapám 1971-ben nyugdíjas lett, kézen fogott, közölte velem, nagy fiú vagy, innentől kezdve meccsre járunk a Felső Tisza-parti stadionba. Mentünk, ültünk a lelátón, mindig volt egy megszokott helyünk. Ez közel volt a játékoskijáróhoz. Érdekesség, hogy én mind a mai napig azon a helyen nézem a meccseket az egykori SZEOL-pályán.

– Játszott is?

– Igen, a SZEOL AK játékosa voltam. Nem voltam ügyes, inkább sokat futottam, de mindig is szerettem a játékot, később a megye I-ben szerepeltem. Azt elmondhatom, hogy az 50 évből 43-at a futballban töltöttem.

– A korosztályából került ki neves játékos?

– Éppen a napokban gondolkodtam azon, hogy közülünk, az 1964-esekből senki nem lett jegyzett játékos.

Gyerekek között. Halkó Pál már több mint négy évtizede a szegedi futball híve. Fotó: Schmidt Andrea
Gyerekek között. Halkó Pál már több mint négy évtizede a szegedi futball híve. Fotó: Schmidt Andrea

– Fiatalként ki volt a kedvence a SZEOL-ból?

– Nagyapám mondta, hogy nézzem az egyest meg a négyest, mert őket sokáig nem látom Szegeden. Gujdár és Virág volt ez a két labdarúgó. Igaza lett, hamarosan el is vitték őket Szegedről. Kedveltem őket, de a későbbiekben is több kedvencem volt, Vass Ferenc, Birinyi, Kozma Zoli, Kun csak néhány azok közül, akiket láthattam.

– Hogyan került a Tisza Volán SC kötelékébe?

– A Szalai Focisuliból alakult meg a Volán 1993-ban. Edzőként kezdtem. Tóbb mint kilenc évig dolgoztam trénerkén, meg a technikai teendőket is végeztem, utána lettem szakosztályvezető, három éve pedig főállásban vezetem a szakosztályt és ügyvezetőként a SZEOL SC-t.

– A Volán fogalom a magyar labdarúgásban, több válogatott labdarúgó nevelőegyesülete. Büszke rá?

A családi háttér

Ahhoz, hogy egy sportvezető sikeres legyen, elengedhetetlen a megfelelő családi háttér.

– Szerencsés vagyok, mert a feleségem mindenben partner, sokat segít nekem. Három csodás gyermekem van, akikre nagyon büszke vagyok. Petra lányom már külföldön jár egyetemre, Dóra a Ságvári-gimnáziumban tanul, Ádám fiam pedig hamarosan gimnazista lesz. Mindannyian jó tanulók, különböző érdeklődési körrel rendelkeznek. A két lány a kiváló tanulmányi eredményéért megkapta a Ságvári-emlékérmet.

– Nagyon! Éppen a napokban számoltam meg, hogy összesen 26 olyan Volán-nevelés van, aki már játszott az NB I-ben. Szabics, Hrepka, Laczkó, Vágó Fanny szerepelt a felnőtt válogatottban, Köteles pedig a BL-ben. Az utánpótlás-válogatottak listája pedig igazán népes, 39 fő. Ez is bizonyítja, hogy megfelelő szakmai munka folyik a klubban. Erre vagyok a leginkább büszke, hogy kiváló edzői csapattal tevékenykedhetek.

– Nehéz a vezető élete?

– 17 csapatunk van, 23 edző dolgozik a SZEOL-Tisza Volánban. Olyan ez, mint egy komoly vállalat. Én pedig szeretem precízen ezt csinálni, komolyan vesszük szervezetfejlesztést, az adminisztrációt is, megtervezett munka folyik a klubnál.

– A Volán olyan, mint egy nagy család. Talán a Szedeák kosarasaihoz tudnám hasonlítani.

– Ez mindig is célunk volt, és ezt szeretném mindig is megtartani. Nálunk szerencsére kicsi a fluktuáció, a trénerek szeretnek nálunk dolgozni. Az pedig a mai világban természetes, hogy néha egy-egy jobb ajánlatért elhagynak bennünket, de ez szerencsére nem jellemző. Talán abban rejlik az erőnk, hogy mi a gyerekekre minden területen odafigyelünk, fejlesztjük őket.

– Nem mindenki kedveli a Volánt...

– Mindig szem előtt tartjuk a tisztességet, kedvenc mondásom, hogy a munka és a mutyi csak a szótárban fér meg egymás mellett. Sokszor ellenszélben tevékenykedünk, kemény harcot kellett folytatnunk, hogy életben maradjunk. De sikerült, és dolgozunk tovább, méghozzá azért, hogy NB II-es felnőttcsapatunk legyen. Számtalanszor segítettünk másokon, ez ritkán nyert viszonzást. Sohasem adjuk fel a céljainkat. Szeretnénk először feljutni az NB III-ba, utána pedig szegedi kötődésű futballistákkal kiharcolni a másodosztályban való szereplést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc közé jutott a Pick Szeged

A legjobb nyolc közé jutott a magyarkupában a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Juan Carlos Pastor együttese 27-22-re nyert Balatonfüreden. Tovább olvasom