Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Harmadszor Szegeden a kajak-kenu vb

Miután a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége egyhangú igent mondott a nemzetközi szövetség felkérésére, hivatalossá vált, hogy 1998 és 2006 után 2011-ben is kajakos és kenus világbajnokságot rendez Szeged a Maty-éren.
Felháborodás, visszalépés, felkérés, elfogadás. Így zajlott a jövő évi olimpiai kvalifikációs kajakos és kenus sík vízi gyorsasági világbajnokság körüli hercehurca, amely magyar szempontból hepienddel zárult. A franciaországi Vichy a májusi világkupa alapján a versenyzők szerint alkalmatlan ilyen rangos esemény lebonyolítására, a nagy nyomás – még aláírásokat is gyűjtött az olaszok klasszisa, Josefa Idem a helyszín ellen – hatására aztán Vichy visszalépett. A nemzetközi szövetség azonnal felkérte a magyarokat a rendezésre, a hazai szövetség pedig a legutóbbi, kedden késő délutánig elnyúló elnökségi ülésén egyértelmű igennel elfogadta a felkérést. Azaz most már hivatalosan is kijelenthetjük: 1998 és 2006 után 2011-ben Szeged és a Maty-ér harmadszor lehet házigazdája kajakos és kenus sík vízi gyorsasági világbajnokságnak.

Méghozzá nem is akármilyennek. Az esemény ugyanis a londoni olimpiára kvalifikál, aki tehát ebben a sportágban ott akar lenni az angol fővárosban az éppen két esztendő múlva kezdődő ötkarikás játékokon, annak előtte Szeged az egyik legfontosabb állomás lesz.
Folytatás a 15. oldalon

A magyar szövetséget nem érte váratlanul a felkérés, ám az idő ennek ellenére is rövid. Éppen egy év van hátra a jövő augusztus 18. és 21. közötti világbajnokságig – nem annyi tehát, mint bármikor máskor, amikor esztendőkkel korábban odaítélték a rendezést.

Sokat jelenthet a közönség. Jövőre ismét a Maty-érre érkezik több mint kilencven ország versenyzője. Fotó: Karnok Csaba
Sokat jelenthet a közönség. Jövőre ismét a Maty-érre érkezik több mint kilencven ország versenyzője. Fotó: Karnok Csaba

– Ahogy Vichy visszavonta a házigazdaságot, azonnal elkezdtük a munkát. Először a szegedi szállások képviselőivel ültünk egy asztalhoz, és tartottunk megbeszélést, amelynek eredményeként teljesen normális mederben zajló tárgyalások után megegyeztünk velük – mondta Vékássy Bálint, az MKKSZ szervezési igazgatója. – A fele még hátravan, de az eddigiek alapján úgy látom, nem lehet gond. Kulcsszerep vár a szervezésben azokra, akik korábban is velünk, nekünk dolgoztak, ők nagyon fontosak a lebonyolításban. A szponzori kör tájékoztatásán szintén túl vagyunk. A munka java azonban most kezdődik: a legfontosabb az olimpiai vízi centrum fejlesztése. Akadnak valóban az álom kategóriájába tartozó dolgok, de vannak realitások is, azaz összeállt a lista, amelyet a megfelelő helyeken már láttak. Komoly hangsúlyt fektetünk megint a televíziós közvetítésekre, ebben látjuk a fejlődés lehetőségét. A másik pedig a versenyzők kiszolgálása. Egy pici olimpiát szeretnénk rendezni, és a kvalifikációs szerep miatt akár így is nevezhetjük a vb-t. Bárhol beszélek külföldivel, Szeged mint házigazda központi helyen szerepel, természetesen pozitív értelemben. A költségekről még nem lehet konkrétumot mondani. A rendezvényre a budapesti úszó Európa-bajnoksággal megegyező összeget, 400 millió forintot kértünk az államtól. A létesítményfejlesztés egészen más kategória lesz. Szerettünk volna mindig is olimpia előtti vb-t rendezni, ezért kandidáltunk már 2007-ben a 2011-es vb-re. Akkor vesztettünk, de most megkaptuk a lehetőséget. Aki Londonba vágyik, az itt lesz, hiszen a kvóták nagy részét Szegeden osztják ki.

Szeged tehát 2011-ben várja a világot, viszont ebben az évben nem rendez világkupát és 2013-ban újabb vb-t sem. A korábban Szegednek ítélt 2013-as eseményre USA, Portugália és Lengyelország rajtolt rá. Mi pedig már alig várjuk, hogy jövőre – amikor csúcsnak számító, több mint kilencven országot látunk vendégül – mondjuk Vajda Attila, Janics Natasa, esetleg még több szegedi a Maty-éren megszerzi az országnak az olimpiai kvótát.

A magyar vb-csapat.

Öt szegedi kilenc számban indul az augusztus 19–22. között a lengyelországi Poznanban rendezendő kajakos és kenus gyorsasági sík vízi felnőtt világbajnokságon.

A magyar csapat a következőképpen néz ki (nem jelölve az EDF Démász-Szegedi VE versenyzőit), női kajak, 200 méter, K1: Janics Natasa; K2: Kovács Katalin (Honvéd), Janics N.; váltó: Janics N., Paksy Tímea (MTK), Hegyi Zomilla (KSI), Vad Ninetta (KSI). 500 méter, K1: Janics N.; K2: Kozák Danuta (Honvéd), Szabó Gabriella (Honvéd); K4: Janics N., Kovács K., Csipes Tamara (Honvéd), Benedek Dalma (MTK). 1000 méter, K1: Kovács K.; K2: Szabó G., Csipes T. 5000 méter, K1: Folláth Vivien (Szolnok).

Férfi kajak, 200 méter, K1: Molnár Péter (Tiszaújváros); K2: Dombi Rudolf (Építők), Beé István (Honvéd); váltó: Molnár P., Gyertyános Gergely (UTE), Dudás Miklós (Bakó KAVSE), Boros Gergely (Paks). 500 méter, K1: Szalai Tamás (Honvéd); K2: Kammerer Zoltán (Győr), Kucsera Gábor (Kőbánya). 1000 méter, K1: Kucsera G.; K2: Kammerer Z., Vereckei Ákos (Honvéd); K4: Dombi R., Szalai T., Kökény Roland (Esztergom), Hadvina Gergely (Kőbánya). 5000 méter, K1: Gyökös Lajos.

Férfi kenu, 200 méter, C1: Kovács Gergely (BSE), C2: Kovács G., Végh Attila (BSE), váltó: Kovács G., Horváth Gábor, Nagy Péter (Győr), Bozsik Attila (BSE). 500 méter, C1: Korisánszky Péter (Csepel); C2: Széles Gábor (Győr), Varga Dávid (MTK). 1000 méter, C1: Vajda Attila; C2: Tóth Márton (BKV), Mike Róbert (MTK); C4: Széles G., Varga D., Nagy P., Sarudi Pál (Szolnok). 5000 méter, C1: Fürdök Gábor.

Női kenu, 200 méter, C1: Marschalkó Alexandra. Para kenu, 200 méter, V1, LT: Fekete Balázs.

Olvasóink írták

 • 5. bikanor 2010. július 29. 20:31
  „Szeged megérdemli ezt a rendezvényt.

  Sok sikert, HAJRÁ MAGYAROK, hajrá szegedi kajakosok, kenusok!”
 • 4. sóska66 2010. július 29. 19:27
  „HAJRÁ !
  Jó munkát a szervezőknek !”
 • 3. favágó 2010. július 29. 10:47
  „Bálint! Nem írígyellek az elkövetkezendő 1 év miatt! Sok sikert!”
 • 2. Larsson 2010. július 29. 09:32
  „Éljen, ott leszek most is! :)”
 • 1. Zsoltee0716 2010. július 29. 06:00
  „Kicsit fejleszteni kellene azon a leláton! Bővíteni...stb”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik Contador az Asztanától

Távozik az Asztana csapatától az idény végén Alberto Contador, aki vasárnap harmadik alkalommal… Tovább olvasom