Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Három szegedi az U23-as kajak-kenu Eb-n

Moszkvában rendezik az ifjúsági és U23-as kajakos és kenus sík vízi gyorsasági Európa-bajnokságot (két éve Szeged volt a házigazda), amelyen az EDF Démász-Szegedi VE-ből hárman (Danis Richárd, Forgó Christopher, Szabó Gábor) vesznek részt.
Oroszország fővárosa jó néhány ifjúsági magyar kajakosnak és kenusnak ismerős lehet, lévén tavaly a fővárosban, Moszkvában rendezték a korosztály világbajnokságát. Bár volt négy szegedi (Császár Gergely, Olajos Tamás, Belicza Bence, Csanádi Krisztián) is ezen az eseményen, és ezúttal is lesz három, a két csoport között nincs átfedés.

Az EDF Démász-Szegedi VE most utazó triója ugyanis Szabó Gáborból, Danis Richárdból és Forgó Christopherből áll. Közülük Szabó (1992-es) az újpesti Szabó Kristóffal már túl van az előfutamon – méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. Miután a második válogatón megnyerték a C2 1000 és az 500 métert, majd a szétlövésen is győztek C2 500 méteren, lehetőségük volt dönteni, és inkább az olimpiai számot, a C2 1000 métert választották Eb-indulásként. Jól tették, mert a moszkvai Krilackoje Sportcentrumban tegnap a saját előfutamukat a legjobb idővel megnyerték, és egyből a döntőbe kerültek. A Forgó–Danis páros (mindketten 1993-asok) C2 200 méteren lesz érdekelt, nekik szombaton kezdődik az Európa-bajnokság az előfutamokkal. Ezen a távon most rendeznek először az ifjúságiak mezőnyében nemzetközi versenyt, azaz teljesen új terület. Ám ahogy az 1000 méteres páros, úgy ez a szám is ott van a következő, londoni olimpia programjában.

Mester a tanítványokkal (balról): Szabó G., Forgó, Danis és egyik edzőjük, Kása Ferenc. Fotó: Karnok Csaba
Mester a tanítványokkal (balról): Szabó G., Forgó, Danis és egyik edzőjük, Kása Ferenc.
Fotó: Karnok Csaba

Érdekesség, hogy mindhárman a Dózsa-iskola sporttagozatáról kerültek ki. Onnan, ahonnan a már olimpiai bajnok Vajda Attila, aztán Juhász Norbert, Csizmadia László, Olajos Tamás vagy Kiss István. Edzőjük pedig egy apa-fia páros: Kása Ferenc és Kása Péter, illetve a tanítványok révén úgy tűnik, rendben van a szegedi kenusutánpótlás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fölényben a megyei krossz-versenyzők

Esőben és sárban hatalmas csata zajlott Kiszomboron az idei 6. széria krosszbajnokságon. A viadalon… Tovább olvasom