Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hárommilliárdért stadiont

Pénteken dönthet a közgyűlés a leendő szegedi stadion jövőjéről: ha a képviselők elfogadják az erre vonatkozó beadványt, rövid időn belül kiírhatják az építésre vonatkozó pályázatot, amelyre egy jelentkező már van.
Stadion épülhet Szegeden. Az információ hónapok óta itt van közöttünk. Na végre – mondtuk jó páran az utóbbi napok felgyorsult eseményei kapcsán. Hiszen erre várunk évtizedek óta.

Az ország harmadik legnagyobb városában nincs olyan futball-létesítmény, amelyben komoly mérkőzést rendezhetnének. Ránk fér a fejlődés, és ez akkor is igaz, ha egyelőre nem található NB-s csapat Szegeden. A stadiont ellenzők is beláthatják: nem Szalai Ádámnak vagy Dzsudzsák Balázsnak épülhet, hanem meglehet, például a saját gyereküknek. Méghozzá önkormányzati hozzájárulás nélkül, pusztán taós pénzből. A várhatóan hárommilliárd forintba kerülő költség fedezetére megvan a szponzori hajlandóság, az összeg pedig az MLSZ engedélyével az ez évi fejlesztésekre fordítható, összesen 37 milliárd forint tíz százalékát sem teszi ki.

Fontos megjegyezni, hogy hiába szeretnének sokan inkább új uszodát vagy új arénát, ez a megnyert pályázati pénz csak stadionépítésre fordítható. Ezért mondta azt nem megerősített hírek alapján Nógrádi Tibor, az MLSZ területi igazgatója a sajtótájékoztatóján, hogy ha Szegeden nem is, de máshol biztos megépül egy stadion.

A Ferencváros arénája gőzerővel készül, jövőre már az Albert-stadionban játszhat a csapat. Fotó: elsobeton.hu
A Ferencváros arénája gőzerővel készül, jövőre már az Albert-stadionban játszhat a csapat.
Fotó: elsobeton.hu

A közgyűlésnek ma döntenie kell: igent vagy nemet mond a stadionprojektre vonatkozó beadványra. Ha igent, akkor néhány nap múlva kiírhatják a pályázatot, majd pár hónap, és indulhat a munka. Ha nemet, akkor sincs (még) baj, hiszen a következő, várhatóan decemberi közgyűlés elé megint elő lehet terjeszteni – talán még jobban átgondolva az egész tervet.

Ez csak egy hónap. Mi ez a sok évtizedhez képest...

Megkérdeztünk egykori és jelenlegi labdarúgókat, a labdarúgást szerető sportembert

Kozma Zoltán, egykori NB I-es labdarúgó: – Rengeteg pozitív élmény fűződik ahhoz a 18 évhez, amelyet ezen a pályán játszottam. Itt kezdtem 1968-ban, és itt fejeztem be a pályafutásomat. Végre valami megmozdulhat, és remélem, meg is valósulnak azok az ötletek és tervek, amelyekről eddig hallottam. Ha van csapat, ha nincs, akkor is kell a stadion, aztán majd lesz, aki használja. Ha nem a helyi önkormányzat pénzén épül, akkor pedig különösen örülnünk kell az építkezésnek.

Gréczi Gábor, egykori szegedi labdarúgó: – Az biztos, hogy időszerű a dolog, sőt már évekkel ezelőtt időszerű lett volna. A stadion úgy néz ki, mint amikor én legutóbb, a kilencvenes évek elején ott edzettem. Annak pedig húsz éve, és már akkor is voltak idejétmúlt dolgok. A helyszínnek is örülök, hogy maradt, mert egy kicsit kötődök hozzá. Remélem, az új létesítmény garantálja is egy olyan csapat jövőjét, amely minimum NB II-es. Jó lenne, ha az NB I-es paletta színesedne Szegeddel, de mondhatom Békéscsabát vagy Nyíregyházát is.

Völgyi Dániel, a Győr NB I-es játékosa: – Nagyjából képben vagyok az építéssel kapcsolatban. Évek óta mondogatják, de én majd akkor hiszem el, hogy egyszer elkészül, ha tényleg elkezdődik a munka. Mint szegedi származású játékos, örülnék egy modern stadionnak. Saját, győri tapasztalatom, hogy nagyon jó egy ilyen létesítményben futballozni. A vonal mellett lévő lelátó sokkal hangulatosabbá teszi a mérkőzést. Ha pedig 4-5 ezer ember szurkol, abból már mi is sok mindent érzünk ott lenn, a pályán.

Menyhárt Zoltán, a Titán TC atlétikaedzője:
– Futballszurkolóként, egykori labdarúgóként örülök, nincs ezzel semmi gondom, és ha jó meccsek lesznek és maradok Szegeden, akkor ki is látogatok az új stadionba. Mint atlétikaedző viszont várom a város véleményét arról, hogy hova tesznek át minket. A gyerekeink szegedi polgárok, és annak ellenére, hogy ezt a sportágat választották, nekik is joguk van a sportoláshoz. Vannak alapvető ötleteink az ésszerű megoldáshoz, jó lenne, ha jelzést kapnánk a hogyan továbbról.

Nem tudni, hová kerülnek a többiek

Minden valószínűség szerint zöld utat kap a stadionépítés Szegeden. Ez komoly munkával, építkezéssel jár. Jelenleg a Felső Tisza-parti stadionban több szakosztály is tréningezik. A Tisza Volán megyei I. osztályban szereplő labdarúgócsapata pedig a centerpályán játssza a bajnoki meccseit. A nagy kérdés, hogy ha beindulnak a munkagépek, Tóth Ákos legénysége hol szerepelhet a továbbiakban. Szeged nem hemzseg a futballpályáktól, sőt a legtöbb még a megyeegyes követelménynek sem felel meg minőségileg. Az SZVSE-pálya túlterhelt, a vasutascsapat mellett az UTC is ott vívja bajnoki meccseit. A megoldás a volt Dózsa-pálya lehet, amelyet azonban a rendőrség üzemeltet, és csak a Rendőr TE sportolói mehetnek be.
Mi lesz így a Titán TC atlétáival? Nekik lenne javaslatuk, tervük, megoldásuk. Az kevésbé elképzelhető, hogy ők az SZVSE- pálya salakján tréningezzenek. Egyrészt nincs olyan állapotban a pálya, hogy ez megvalósuljon, másrészt a két klub sem ápol barátságot egymással.
A másik nagy kérdés, hogy ha nem is zavarja az építkezés a hátsó részen található műfüves és edzőpályán gyakorló és a dobópályán tréningező sportolókat, akkor ők hol öltöznek majd. Az Etelka sori tornacsarnok a megtelt táblával üzemel, ide nem férnek. Felvetették a konténeröltözők használatát, de ebből jó pár darabra szükség lenne, mert több százan tréningeznek nap mint nap a volt Szeol-pályán. Az is nagy kérdés, hogy hova tudnák ezeket elhelyezni, ki állná ennek a bérleti összegét, fenntartását.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. hős 2013. november 16. 08:23
  „Szegeden a vízilabda:világszínvonalú
  búvárúszás:világszínvonalú
  úszás: az ország harmadik legeredményesebb egyesülete,vidéken a legjobb
  foci: ???
  Stadiont építeni ide kb. annyi,- nekem aki szereti a zenét és néha fütyülgetek itthon-mintha építenének nekem egy operaházat mert bizonyítottan sok ember szereti a zenét.
  Na uszodát?Á az ide nem kell.Csak menjenek már le a felelősök 16-után a sportuszodába és nézzenek magukba!”
 • 22. Bcsabi75 2013. november 16. 07:49
  „Emlékszem, amikor megépült a vadonatúj Stadler stadion, Akasztón. Volt szerencsém megnézni egy Előre-Stadler meccset. Volt úgy kb 3.000 néző, ebből 2.500 csabai. Kongott a szép, új stadion az ürességtől! Azóta eltelt 20 év. Stadion áll. Senki sem használja!!!

  Minek a Stadion??????!!! Nincs elég baj az országban? Tisza, zehn: reálisan kellene látni a világot!!!”
 • 21. gubanc 2013. november 16. 06:55
  „Előbb tanuljunk meg focizni, utánna építsünk stadiont. 3 milliárddal az éhező gyerekeken és a mélyszegémységben éálőkön kéne segíteni. Vagy az a baj, hogy azt nem lehet lenyúlni?”
 • 20. Abakusz 2013. november 15. 22:20
  „Szerintem nem jól működik az a család, ahol nem váltják ki a gyerek, vagy a nagyi gyógyszereit, csak, hogy új cicit csináltassanak anyunak. Most látogattam meg a belklinikán a hasnyálmirigy gyulladásos szomszédnénimet. WC papírt kellett bevigyek. Ha a McDonaldsba a vendégek a WC-ben szorult helyzetükben az ujjukkal írnák a falra, hogy nincs papír, és még napok múltán is ott virítana, akkor azonnal bezárnák az éttermet. Pedig ott nem csak betegek használják a WC-t. Miközben az egészségügyben WC papírra sincs pénz, műcici stadionokat építünk. Jól működik ez a család?”
 • 19. JungHeinrich 2013. november 15. 21:59
  „Minek? Ha a palyat libalegelokent hasznalnak meg lenne valami ertelme, de igy! Annak az 500 nezonek jo a regi palya is :-)”
 • 18. allampolgar 2013. november 15. 20:54
  „Talán először foci kellene, azután építeni ennek a lecsúszott "sportnak" templomot....”
 • 17. lukrecia 2013. november 15. 20:11
  „Mélyen elítélem és ellene vagyok a stadion építéseknek. Sok más hasznos területre kellene ez a töméntelen pénz .
  Hajrá Fidesz, a baloldalra nem szabad egyetlen voksot sem adni. :))”
 • 16. strangerrr 2013. november 15. 19:54
  „"Debrecenben hogy tudják ezeket a létesítményeket fenntartani? Kérdezzétek meg tőlük. Mert működik a dolog!"

  Úgy hogy a fideszállam pumpálja őket, többek között a szegediek adójából is.”
 • 15. gretzki 2013. november 15. 18:57
  „"Folytatom a gondolatodat.....
  Debrecennek van egy tehetséges polgármestere", - aki a választások után először megszólalt, rögtön alávágott a Ft árfolyamának..
  A tv-s szerencsétlenkedéseiről nem is beszélve. :-))”
 • 14. Rubicon 2013. november 15. 18:21
  „9. zehn 2013.11.15. 16:31

  Folytatom a gondolatodat.....
  Debrecennek van egy tehetséges polgármestere, Szegednek pedig .......”
 • 13. Tisza 2013. november 15. 18:18
  „Hogy ki fogja fönntartani?
  Hát a stadion tulajdonosai, akik fölépítik azt, a város csak a telket adja.
  Ez a GYŐRI megoldás , uraim., évek óta működik.
  Tájékozódjunk már egy kicsit, mielőtt kórusban nyomjuk a szokott hülyeségeinket!”
 • 12. hangman 2013. november 15. 17:36
  „Éljen, foci stadiont minden amatőr csapatnak, hol élünk, a fél ország romokban, de ilyen hülyeségre van pénz és igen majd mi adófizetők fogjuk fenntartani a stadionokat, nem pedig az a pár száz néző aki ma nb1-es nb2-es meccsekre jár, az nb3-as tömegekről már nem is beszélve.”
 • 11. Hammada_Fleet 2013. november 15. 16:46
  „"... ha a képviselők elfogadják az erre vonatkozó beadványt, rövid időn belül kiírhatják az építésre vonatkozó pályázatot, amelyre egy jelentkező már van."

  Tobb nem is lesz, nem is kell, meg a vegen egy versenykepes ajanlattal megnyerne, es akkor a megbeszelt visszaosztasokkal mi lesz? Tonkremenne a szegedi futyisz meg a maszop is, a partfal epitkezesbol leeso szazmilliocskakra a valasztasi kapanyban lesz szukseg, el is fog fogyni az utolso petakig.
  Egy stadion nem alkalmas tomegsportra (be se engednek az egyszeru halandot), egeszseges eletmodra nevelesre, utanpotlas-nevelesre (foci) meg ugy-ahogy, bar ahhoz leginkabb egy jo palya kell, ket kapuval. Uszoda kellene, sporttelep futopalyaval es atletikai palyakkal, a tapei stadion felujitasa a harom milliard toredekebol meguszhato lenne. De mi gazdag nemzet vagyunk, kiteszunk magunkert, megmutatjuk a vilagnak, hogy lesz Szegeden foci, ha mindenki beledoglik, akkor is.”
 • 10. vakanyad 2013. november 15. 16:38
  „Sok szerencsétlen adócsaló ujszegedi.
  Valamikor Szegednek kiváló focicsapata volt,SZEAC,SZEOL, stb,tömve volt a Tiszaparti stadion,fürtökben lógtak az emberek a villamosokon,mert akkor még a viliga odáig ment.Most miért lenne baj egy focicsapat?Jó foci behozza az árát,
  Persze biztos jobb üzlet pld . egy Merci szalon ahol kivénhedt kocsikat kivikszolva adnak el,100 ezrekért szervízelnek,.”
 • 9. zehn 2013. november 15. 16:31
  „Mi ez a szűklátókörűség?! Debrecennek van 8000 es Főnix csarnoka, nekünk egy uszodának készült és félig kész állapotában kiderült, hogy arra alkalmatlan tervezési hiba folytán mentsük, ami menthető elfuserált toldozott foltozott 3 ezres csarnokunk. Debrecennek hamarosan lesz európai szintű 20 ezres fedett stadionja, nekünk gyakorlatilag csak egy romhalmaz. Debrecennek van egy szuper uszodája, ahol kontinens bajnokságot rendeztek., nekünk cirkuszi sátor alatti medencénk. Most, hogy kapunk másra fel nem használható pénzt, ez is büdös. Ilyen mentalitással talán nem is érdemlünk semmit. Debrecenben hogy tudják ezeket a létesítményeket fenntartani? Kérdezzétek meg tőlük. Mert működik a dolog!”
 • 8. macs 2013. november 15. 15:50
  „OK, épüljön meg a stadion, de ki fogja fizetni a fenntartást és a működés költségeit?”
 • 7. Mike3 2013. november 15. 14:36
  „mi a francnak? ha ennyire kell a meló a közgépnek vagy akárkinek, építsenek inkább értelmes dolgokat! pl járható utakat szegedre, vagy bajáig! egy uszodával többre mennénk!”
 • 6. zapi 2013. november 15. 14:17
  „5-ös megelőzött.
  Azt akartam írni,ha meglesz a stadion,nyomban igazolják le a komplett albán U 21-es csapatot-buszostól,gyúróstól,orvosostól-,vagy ha már szétszedték,akkor a Mladost Podgorica U 19-es csapatát,mert az meg xarrá verte a "nagy" Videotont.
  Csongrád megyei edző meg a lábát ne tehesse be,csak ha jegyet vált......”
 • 5. pog 2013. november 15. 13:48
  „ilyen gagyi focinak amikor egy jegyzetlen albán csapattól akik több éve nem nyertek a magyarokat megverik...”
 • 4. zsuzsmo 2013. november 15. 13:41
  „Oké, hogy megépíthető a stadion.. Egy kérdésem lenne:
  Fenn fogja-e majd tudni magát tartani a stadion, vagy majd ezt is állami pénzen kell majd támogatni?
  Mert az egy dolog, hogy pályázati péánzen megépül, az meg a másik, hogy a jövőbe nézve lesz-e annyi bevétele, hogy a működését fedezni tudja..
  Amikor a focimeccsekre 300 db belépőt nyomtatnak napjainkban Szegeden....”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen úsznak a legjobb szeniorok

Péntektől vasárnapig Hódmezővásárhelyen, a Gyarmati Dezső Sportuszodában rendezik a 25 év felettieknek szóló II. fedett pályás nyílt szenior úszó országos bajnokságot. Tovább olvasom