Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hatvanéves a kisteleki Onozó István

Kistelek - Sorozatunkban olyan edzőket, pedagógusokat, sportvezetőket keresünk meg, mutatunk be, akik a saját területükön kimagasló eredményeket értek el. Hatvanadik születésnapján közel másfél száz ismerős előtt lovaggá ütötték a kisteleki kézilabdaedzőt, Onozó Istvánt.
Semmit sem tudott arról, mi készül ellene. A szervezés magasiskoláját mutatták be Kisteleken, amikor közel másfél száz embert mozdítottak meg Onozó István hatvanadik születésnapján.

– Edzés után hívott fel a polgármester, Nagy Sándor, hogy ráérek-e, mert meg kell beszélnünk valamit. Mondtam, hogy persze, megyek a közösségi házba. Ekkor még nem esett le, hogy mi történhet, ráadásul farsang volt a létesítményben – emlékezett vissza a kiváló szakember. – Aztán amikor megérkeztem, és beléptem, rengeteg ember fogadott. Gyanús pedig akkor lett a dolog, amikor szétnéztem, és azt láttam, hogy szinte csak kézilabdás van a teremben. Na, ekkor jöttem rá, hogy az én köszöntésemre érkeztek. Természetesen kicsordult a könnyem, de a meghatottságnál nagyobb volt a meglepetés. Valóságos csoda, hogy ennyi ember eljött, persze tudom, a kézilabdának Kisteleken hatalmas a vonzereje. Családok álltak rá a sportágra, az anyukák után a kislányokat is én tanítottam a kézilabda szépségeire. Van olyan gyerek, akinek hetven érme van otthon az általános iskolás korszakából. Az este során jöttek a történetek, és órákon át csak beszélgettünk. Negyven év kemény munkája van emögött, ezalatt alakult ki a kisteleki kézilabdás nagy család.

Onozó István, az ünnepelt
Onozó István, az ünnepelt

Az elmaradhatatlan, hatvangyertyás torta mellett a pezsgős koccintás is alapprogram volt, de sikerült még ezt is felülmúlniuk a szervezőknek.
– A város vezetői megalapították a sport lovagrendet, amelynek első díjazottjaként éppen a születésnapomon én vehettem át az oklevelet, és ott ütöttek lovaggá is – ez óriási megtiszteltetés. Közel nyolcszáz gyerekkel jutottam el az országos bajnokságok döntőjébe, azaz a nyolc közé a kézilabda mellett atlétikában és labdarúgásban is. Hét országos bajnoki címet szereztünk csapatban, emellett Németországba, Herrenbergbe rendszeresen jártunk, a Veszprém környéki, összesen nyolc sportcsarnokban zajló, talán Európa legnagyobb utánpótlás-eseményének számító Cell-kupát már háromszor megnyertük, de szerveztem a hozzánk érkező német tartományi csapatoknak olyan ellenfeleket is, mint a Pick Szeged, a KSZSE vagy a Kiskunmajsa – sorolta Onozó István.

Büszkeség, titok, kedvencek – a kézilabdás szakember örömmel mesélt mindenről. – Arra vagyok igazán büszke, hogy a mondással ellentétben sikerült a saját hazámban prófétának lennem. Kisteleki vagyok, itt nőttem fel, és itt alkothattam. Ahogy egy tanítvány mondta: bearanyoztam a falát. Titok? A fegyelmezett, hosszú távú munka, a kitartás, a szorgalom. Ha ezek mennek, biztos a siker. A negyven év kézilabdásaiból nehéz választani, hiszen minden csapat alkotott valami maradandót, mindhez fűződik élmény. A lényeg, és ez többet ér mindennél: igazi baráti közösség formálódott a kezeim között. A polgármester, Nagy Sándor támogat, megkapom a segítséget tőle, ahogy a szülők is óriási terhet vesznek a nyakukba – nélkülük nem tartanánk itt – jegyezte meg végül a hatvanéves Onozó István.

Olvasóink írták

  • 2. kowalsky 2013. február 28. 19:25
    „További sok sikert és hozzá egészséget!”
  • 1. Tivadar 2013. február 28. 19:23
    „Isten eltesse Tanar Ur!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödik a Szeged Bats

Hetedik alkalommal rendezték meg Magyarország legnagyobb fedett pályás amerikaifutball-tornáját, az Aréna-kupát. Tovább olvasom