Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Hegyi futás és ergométer: gyűjtik az erőt az evezősök

Az EDF Démász-Szegedi VE evezőseinek egy csoportja a Rudolf-tanyán edzőtáborozott, szűk három hét múlva következik az ergométeres bajnokság, míg a válogatott keretében szereplők Ausztriába és Dunavarsányba utaznak.
Ahogy a vízi sportok mindegyikében, az evezésben is az erőgyűjtésé a téli időszak. Az EDF Démász-Szegedi VE kisebb csoportja éppen ennek jegyében töltött el egy teljes hetet magaslati edzőtáborban, mégpedig a Galyatetőhöz közeli Rudolf-tanyán. Tizenkilenc utánpótláskorú és négy masters versenyző utazott el, akik alaposan kihasználták a domborzati viszonyok változatosságát.

– Közel húsz éve mindig eljutunk ide, így volt ez most is – mondta a klub evezőseinek vezetőedzője, Dani Zsolt.

– Öt-hat órás túrákat teljesítettünk, volt hegyi futás, azaz komoly igénybevételt jelentett ez a hét nap a versenyzőknek. Főleg, mert vittünk súlyzókat és ergométereket is, így ha éppen nem a szabad levegőn voltunk, akkor fedett helyen edzettek a sportolók.

A magaslati táborba elsősorban nem a különböző korosztályos válogatottaknál érdekelt evezősök utaztak, azokra más feladatok várnak. A tizenegy kerettag (serdülők: Karai Róbert, Kallai Barnabás, Priváczki Ákos, Fehér Ákos; ifjúságiak: Baka Sándor, Füge Krisztián; felnőttek: Kitka Gergely, Bálint Sára, Tari János, Matyasovszki Dániel, Pozsár Bence) közül Pozsár és Matyasovszki az ausztriai Mitterbachban a Héraklész-program keretében sítáborozik, míg a válogatottak csoportokban márciustól Dunavarsányban már vízi munkát végeznek.

Gyötrődnek:. Kovács Marcel (balról), Juhász Dániel, Gárgyán Márk, Juhász Eszter és Papp Dóra az ergométeren edzett. Fotó: Karnok Csaba
Gyötrődnek:. Kovács Marcel (balról), Juhász Dániel, Gárgyán Márk, Juhász Eszter és Papp Dóra az ergométeren edzett.
Fotó: Karnok Csaba

– A közeljövő egyik állomása három hét múlva a mohácsi ergométeres országos bajnokság, most már főleg ennek jegyében edzünk. Utána pedig megkezdődhet folyamatosan a vízre szállás. A válogatózás jegyében március végén jön a szokásos csepeli hosszú távú verseny, majd áprilisban a kishajós viadal és május elején a szegedi nemzetközi verseny – sorolta a sportolókra váró közeli feladatokat Dani.
Az ergométerrel kapcsolatban fut egy országos program, a Sport XXI, amely az általános iskola felső tagozatosait méri fel a számítógép segítségével.

– Külön figyelmet szentelünk az 1996–97-es születésűekre, akik közül a 2014-es nyári ifjúsági játékokon már lehet induló. Február 16-án rendezzük Szegeden a városi döntőt, ahol remélem, sok tehetséget találunk – tette hozzá végül Dani.

Idei feladatok

Az evezősök idei versenyidénye a szokásokhoz hűen megint eseménydús lesz. A fontos hazai viadalok közül érdemes kiemelni a május végi szegedi nemzetközi regattát, míg az országos bajnokságot két részre bontották: az utánpótlás és a masters korosztályok augusztusban Velencén, a felnőttek szeptemberben Szegeden, a Maty-éren küzdenek az érmekért.

Nemzetközi versenyben sincs hiány: a serdülőkre a velencei olimpiai reménységek viadala és a brnói (Csehország) regatta vár, az ifiknek lesz Európa-bajnokság (Kruszwicza, Lengyelország), világbajnokság (Eton, Anglia), a vb-ről lemaradók, azaz a második vonal eseménye (Jeunesse- kupa, Ottensheim, Németország) és két további megmérettetés (Bled, Szlovénia; Brno), az U23-asoknak Amszterdamban (Hollandia) vb-t rendeznek, míg a felnőttekre a szlovéniai Bledben olimpiai kvalifikációs vb és Eb (Plovdiv, Bulgária) vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tollaslabda diákolimpiát rendeztek

A hétvégén rendezték meg a Csongrád megyei tollaslabda diákolimpia döntőjét. Tovább olvasom