Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Héjja Antal vadássza a tehetségeket

Az 56 esztendős Héjja Antal már 41 éve vállal szerepet a vásárhelyi atlétikában, a sportág helyi atyja, Sós Imre fedezte fel. Mesterétől edzőként is átvette a stafétát, eredményes munkáját az országos szövetség kitüntetéssel ismerte el.
Amikor 1969-ben Sós Imre felfedezte az akkor 15 éves Héjja Antal gátfutásban és több próbákban mutatott tehetségét, még valószínűleg nem sejtette: megtalálta az utódját. A vásárhelyi atlétikát kettejük munkássága fémjelzi.

Az első bajnoki cím. – Egy év múlva, 1970-ben én lettem Imre bácsi első országos bajnoka, 200 méter gáton ifjúsági korcsoportban – emlékezett Héjja Antal. – Ebben a korosztályban a válogatottságig vittem, rövidesen angyalbőrbe bújtam, a leszerelést követően pedig már csak fél évig sportolhattam: térdsérülés törte ketté karrieremet 1975-ben. Sós Imrének nagy szerepe volt abban, hogy nem szakadtam el az atlétikától, majd a megalakult HVSE-ben 1979-től főállású edző lettem.

A tanítványai közül az első generációt Kőrösi Zoltán (ötpróba) és Ördögh Beáta (gátfutás) képviseli, előbbi ért el először aranyjelvényes szintet, Beáta pedig 1982-ben az első bajnoki aranyat és korosztályos válogatottságot szállította. A következő korszakot Vári Beáta, Szabó László és Gombos Sándor neve fémjelzi, ez volt az aranygeneráció.

Héjja Antal a tanítványok között érzi jól magát. Fotó: Schmidt Andrea
Héjja Antal a tanítványok között érzi jól magát.
Fotó: Schmidt Andrea

Felnőtt szinten is nagy sikereket arattak, Szabó junior és felnőtt (például a 4x400-as váltó tagjaként) világversenyen is képviselhette a nemzeti színeket. Következett Zsótér Márta (több próba, felnőtt összetett Európa-kupa-helyezett), a legújabb ígéretek közé pedig Tóth Ibolyát, Iványi Annát, Kovács Leilát, Krucsai Zsanettet és Losonczi Gábort sorolhatjuk, ők is már több korosztályos bajnoki aranyat gyűjtöttek maguknak és mesterüknek. Héjja sokoldalúságát bizonyítja, neveltjei futó-, ugró- és dobószámokban is remekelnek.

Bronz fokozat

Héjja Antal, a Hódiák SE edzője az országos szövetség küldöttgyűlésén tavalyi és eddigi kiváló, eredményes munkájáért A Magyar Atlétikáért kitüntetés bronz fokozatát vehette át. 2009-ben tanítványai közül négyen (Kovács, Krucsai, Iványi és Tóth) korosztályos válogatottak lettek. Héjján kívül 24-en részesültek még valamilyen elismerésben.

Jó a salakpálya. – A körülmények a minőségi munkához nem ideálisak, azért nem panaszkodunk – közölte a tréner. – Bár mi is szeretnénk műanyag borítású rekortánpályát, de a salakosunk elég jó vízelvezető képességű; a stadion irodaházának emeletén – az egykori büfék helyén – futófolyosót és konditermet alakítottunk ki, valamint a 2008-ban átadott Balogh Imsi Sportközpontban is dolgozhatunk.

Elmondta: edzői pályafutásával elégedett, és arra is büszke, hogy tanítványaival kapcsolatban tanulási problémák soha nem merültek fel. Sőt sok köztük az egyetemet, főiskolát végzett. A közelmúltban kapott MASZ-kitüntetés jólesett neki, megerősítette: jó úton járt, jár.

– Az egyik legemlékezetesebb pillanat Ördögh Bea bajnoki címe és Szabó Laciék felnőtt válogatottsága volt, viszont az is jelent valamit, hogy sok tanítványom megosztotta, megbeszélte velem családi és egyéb magánéleti problémáját. Az eredményesség miatt is fontos, hogy bensőséges, szinte szülő–gyerek kapcsolat alakuljon ki közöttünk.
Közösségi nevelés. Családja is sok áldozatot vállalt az elmúlt évtizedekben, és semmi jóval nem biztathatja feleségét és fiát: – Ameddig látom értelmét, jönnek az eredmények, és úgy érzem, szükség van a munkámra – csinálom. Igaz, az utódomat sem látom még, a mai anyagias világban nehéz olyan megszállottat találni, mint amilyen vívásban Magyary Ágnes, női kosárlabdában Szilágyi László, vagy atlétikában jómagam. Pedig a sport a közösségi nevelés eszköze is, amit itt megtanulnak azt a civil életben is hasznosíthatják – mondta Héjja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: hazai pályán a megyei csapatok

A labdarúgó NB III Alföld csoportjában a 25. fordulót rendezik. Mindkét megyei csapatunk hazai… Tovább olvasom