Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Herzog, Tompa és Németh a cselgáncs-elitben

Három serdülőkorú szegedi is kiválóan szerepelt a négyállomásos, korosztályos, második alkalommal kiírt régiós cselgáncs Euroligában. Utánpótlás-sorozatunkban ezúttal a Szegedi Judo Iskola trióját mutatjuk be.
Euroliga. Az elmúlt évig a cselgáncsban nem igazán ismert fogalom volt. Ám az idén az első esztendő sikere után már másodszor írták ki, mégpedig a régió, így Románia, Szerbia és Horvátország serdülőkorú fiataljainak nemzetközi mezőnyben való szereplése és fejlődése érdekében.

A versenysorozat négy állomásból állt: a romániai Aradon kezdődött, Szeged után a szerbiai Szabadkán folytatódott, végül a horvátországi Eszéken zárult. A rengeteg gyermek miatt kibővítették az összesített eredmények díjazottjait, így arany, ezüst és bronz fokozattal ismerték el a négy állomás legjobb 20 fiú és 15 lány cselgáncsozóját. Az eredményhirdetésnél a Szegedi Judo Iskola három növendéke volt érdekelt.

Különdíjasok. A Szegedi Judo Iskola növendékei (balról): Herzog Dániel, Németh Ákos és Tompa Péter. Fotó: DM
Különdíjasok. A Szegedi Judo Iskola növendékei (balról): Herzog Dániel, Németh Ákos és Tompa Péter. Fotó: DM

– Herzog Dániel a 60 kilogrammosok között Aradon harmadik, Szegeden meggyőző versenyzéssel már második lett. A szabadkai kudarc után Eszéken magabiztosan versenyezve, egy kicsi hibától eltekintve, látványos akciókkal tűzdelt mérkőzéseken keresztül jutott el a bronzéremig. Ez egyben azt is jelentette számára, hogy a liga díjkiosztóján az első tíz között végzett, így az „arany fokozatért" járó serleget vehette át. Ez rajta kívül még egy magyar judokának sikerült, a siklósi Tarnai Kevinnek. Tompa Péter a 66 kilogrammban hasonló utat járt be, mint csapattársa: Aradon és Szegeden harmadik helyen zárt, míg Szabadkáról pont nélkül tért haza. Az utolsó felvonásra neki is csak az előremenekülés maradt. Első mérkőzésén a horvátok országos bajnokát yukóval gyűrte le, majd a döntőbe jutásért tanítani való, ippon értékű akciót hajtott végre. A fináléban nagy küzdelemben alulmaradt szerb riválisával szemben, azonban ez a második helyezés azt jelentette számára, hogy a végső elszámolásban az ezüst fokozatot érdemelte ki. Németh Ákos Aradon ötödik helyezéssel nyitott. Hazai közönség előtt, a szegedi műjégpályán nem járt sikerrel, a harmadik fordulóban, Szabadkán élete eddigi egyik legjobb teljesítményét produkálva állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Horvátországba már ő is úgy utazott, hogy tudta: csak éremmel a nyakában van esélye bekerülni a legjobbak közé. A verseny végén aztán boldogan ugorhatott a magasba, hiszen ellenfele „kopogása" nemcsak a harmadik helyezést, hanem a bronz fokozatért járó serleget is jelentette számára. Létszámban Tompa és Herzog súlycsoportja volt a legnépesebb – mesélt saját és Szilágyi Csaba tanítványairól Katona Pál, aki elárulta: a szegedi és a szabadkai verseny volt a legnépszerűbb, mivel területileg és mennyiségileg is fejlődött a sorozat – közel duplájára nőtt a létszám. A 2015-ös folytatás ezek után nem kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő szombaton lesz a gyalogos teljesítménytúra

Ezúttal is három táv várja a résztvevőket, amelyre a túra napján reggel 7.30 és 9 óra között… Tovább olvasom