Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

HFC: műhelymunka vagy kirakatcsapat?

Hódmezővásárhely - Az őszi idény befejeztével négy részben értékeljük a Csongrád megyei NB III-as labdarúgócsapatok őszi szezonját. A tizennegyedik Hódmezővásárhelyi FC-vel zárjuk a sort.
Győzelem nélkül, négy szerzett ponttal utolsó a labdarúgó NB III Alföld csoportjában a Hódmezővásárhelyi FC. Nem csoda, ha Dezső Ferenc – aki Szűcs Róbert távozása után ugyan csak az utolsó négy meccsen vezette a HFC-t, de a megyei I. osztályú együttes vezetőjeként volt rálátása az NB III-as keretre is – nem elsősorban a tavaszt, hanem a következő bajnokságot tervezi. Nézzük, mit válaszolt állandó kérdéseinkre.

Mit gondol együttese őszi szerepléséről?
– Az első kilenc meccset nem szeretném mélyen értékelni, de az tény, hogy a csapat nem érdemelt meg néhány vereséget vagy pontvesztést. Ebbe beletartoznak bírói tévedések, illetve balszerencsés események, valamint a kilenc piros lap is. Az utolsó négy mérkőzést láttam át jobban, ebből az első két találkozón olyanok kaptak lehetőséget, akik addig kevesebbet, de a bizonyítás nem jött össze. Ezért megint változtattam, és a mentálisan jobb állapotban lévő labdarúgók játszottak a záró két meccsen, akik már éltek a lehetőséggel. Ez megmutatkozott a taktikai fegyelmen és a játék minőségén is. Nagykőrösön és a Vecsés ellen is volt győzelmi esélyünk, ám a mi hibáinkból nem jött össze. A második két összecsapáson már kaptam vissza abból, amit vártam.

HFC-gólok

A HFC hét gólját az alábbi elosztásban szerezték a labdarúgók (zárójelben az összesített rangsorban elfoglalt helyezés): 1. (34.) Harangozó és Boros 2-2, 3. (58.) Antal, Varga M. és Hanyecz B. 1-1 góllal.

Mivel magyarázható a Csongrád megyei csapatok gyenge produkciója?
– Ahogy nekünk, úgy a többi megyei csapatnak sem volt sokszor szerencséje. A probléma összetett, és hosszabb távra vezetném vissza, nem júliusra vagy augusztusra. A csoport egyharmad részét Csongrád megyei csapatok alkotják, kétharmadát Pest megyeiek. Az utóbbi területen sokkal könnyebb játékost igazolni, anyagilag is jobban állnak, míg a mi régiónk zárt rendszer, és nehezebb minőségi játékost igazolni. Komoly pénzt és energiát fektetünk az utánpótlásba, mi például 12 csapatot versenyeztetünk, de meg lehet nézni a Makót vagy a Tisza Volánt is. Amíg a Pest környékiek csak a felnőttekkel foglalkoznak, az utánpótlásuk, mint például a Nagykőrösé, pofozógép a másodosztályban. Nem egy csapatban gondolkodunk, hanem egyesületet építünk, és most ennek a levét isszuk. Mi műhelymunkát végzünk, a Pest megyeiek meg a túlélésre játszanak, kirakatcsapatot építenek. Amit a pestiek képviselnek, annak a vége akár az utánpótlásképzés, egyben a labdarúgás elsorvadása lehet.

Van még esély a bennmaradásra?
– Ha minden tavaszi meccset megnyerünk, akkor is csoda lenne, ha benn maradnánk. Nem is ezen jár az eszünk, hanem hogy ezt a csúfos őszt elfeledtessük a szurkolókkal, és a saját önbecsülésünket helyreállítsuk. A megyei I. osztályú együttes szereplése képlékeny, talán a megyekettőben elindulhatnak a nyáron rajtoló új versenyszezonban.

Mikor kezdődik a felkészülés, milyen változások várhatók csapaton belül?
– Már tavasszal azon leszünk, hogy a 2013–2014-es bajnokságban versenyképesek legyünk a feljutásért folytatott harcban. Január 10-én állapotfelméréssel kezdünk, utána indul az érdemi munka.

* * *

Osztályzataink

Lapunk mindegyik mérkőzésen osztályozta a Hódmezővásárhelyi FC játékosait. Az őszi végeredménynél legalább hét lejátszott meccset vettünk figyelembe. Nézzük, hogy a vásárhelyi csapat játékosainak milyen átlagai vannak: 1. Kovács Krisztián 6,375/8 meccs, 2. Antal Krisztián 5,95/12, 3. Marton Bence 5,94/9, 4. Boros Ádám 5,9/10, 5. Harangozó Krisztián 5,875/12, 6. Varga Máté 5,83/12, 7. Hanyecz Bence 5,64/7, 8. Rácz László 5,31/8, 9. Gazsó József 5,18/8, 10. Klimaj Kornél 5,11/9, 11. Juhász I. Sándor 4,88/9.

* * *

Sorozatunk korábbi részei

Amíg van esély, bíznak a Tisza Volán SC-nél
Minimum 25 pont kellene tavasszal a Makónak
Görbe tükör a megyének

Olvasóink írták

 • 7. airwaves 2012. december 14. 23:40
  „6. promto!
  Ha ennyire képben vagy, akkor bizonyára, azt is tudod, hogy mindez milyen "óriási haszonnal" járt!
  Mert ha nem, akkor inkább maradtál volna csendben.
  Ha olyat szeretnél látni aki keresett a vásárhelyi focin, annak máshol nézz utána...

  Se a cukor nem keserű, sem a szőlő savanyú. Ezt a mondást speciel nem az ilyen helyzetekre idézik.
  Itt nincs mire irigynek lenni.
  És látva , hallva, hogy mennyi embert érdekel még egyáltalán ez az egész én kérek bocsánatot, hogy hozzászóltam a témához!”
 • 6. promto 2012. december 14. 09:09
  „Eldorádó apuka ha az vagy ,ha nem ,teljesen korrekt a hozzászólásod.Airvawes hozzászólását csak annyival kommentálom hogy keserű a cukor csak azt nem tudom hogy miért.Éveken keresztül csak tőled vásárolt a klub szerelést.”
 • 5. airwaves 2012. december 13. 23:38
  „4. eldorádó
  Kedves HFC-s apuka!
  Hozzászólásod alapján szakértő lehetsz...
  Csak éppen semmi köze ahhoz, amit leírtam.”
 • 4. eldorádó 2012. december 13. 14:07
  „1. airwaves
  "kis pénz - kis foci" gondolom, halottad már! Hódmezővásárhelyen a sportra nincs pénz, nincs tőkeerős szponzor. Az önkormányzat ráadásul pályabérleti díjat kér a focistáktól is.
  Utánpótlás: a mai gyerekeknek nem egy Tököli vagy egy Szabó 2 a példaképe, hanem Messi, Iniesta, stb. Nem az a céljuk most még, hogy nb2/nb3-ban szórják a gólokat...
  Akadémia: egy osztállyal több indulhat az Eötvösben, pár tanári álláshelyet fenntartva. Az orbáni TAO pénzekből is jut valami az infrastruktúra fejlesztésre, ami városi vagyonná lesz.”
 • 3. lisa01 2012. december 12. 12:52
  „Vásárhelyen élsportra manapság a középkorúak, vagy még idősebbek nosztalgiázva gondolnak vissza.A mai fiatalok lába alól nemcsak a munkahelyeket, de a szórakoztató, közösségépítő sportot is sikerült kihúzni. Ilyen egy sikerre ítélt város.”
 • 2. airwaves 2012. december 12. 11:06
  „Még egy gondolat a cikk hangzatos címéhez:
  Ha meglátok egy cipőt a kirakatban és megtetszik, ha van rá pénzem, megveszem.
  És nem a suszter műhelye érdekel, ahol készült.
  A szurkolókat -akikből alig van már Vásárhelyen - a meccs, a győzelem és a szép játék érdekli.
  És nem az edzés meg az öltöző...”
 • 1. airwaves 2012. december 12. 10:47
  „Nem kell ide részletes elemzés.
  Egy szóval: SZÉGYEN!
  A mindenkori vásárhelyi labdarúgás legnagyobb szégyene és legsz...bb csapata.
  Valahogy nem jött be az új egyesületi "modell".
  De legalább pár embernek van fizetős állása.
  Ennél kevesebb pénzből végzett már második és feljutó helyen is a HFC. (A HFC nem vállalja az NB II-t. Délmagyar, 2007. július 11.)

  "bízunk utánpótlás nevelésünk erejében" (Horváth Zoltán elnök, nb3 .hu)
  Akkor minek békés megyei osztályon aluli gyerekeket hozni Vásárhelyre?
  Házon belül is lettek volna olyanok, akikkel kiesik (kizuhan) a csapat és még pénzbe se kerülne...
  Vásárhelyi Labdarúgó Akadémia?
  Micsoda? Ez?
  Megyei 1-es felnőtt csapattal? Ez vicc kategória! Melyik tehetséges gyereket motivál a vásárhelyi megyei első osztály? Ahonnan ez a HFC nem fog feljutni a három csoportos NB3-ba, az tuti!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szedeák: most vagy soha!

Ha a Szedeák be akar jutni a rájátszásba – márpedig be akar –, akkor nem elég, ha az újszegedi sportcsarnokban gyűjtögeti a sikereket. Tovább olvasom